Un sucevean în vârstă de 44 de ani, aflat momentan în Penitenciarul Botoşani, unde-şi ispăşeşte o condamnare pentru infracţiunea de contrabandă, a cerut, nici mai mult nici mai puţin, să fie eutanasiat. Cererea a fost înaintată în luna iulie, dar, spre nemulţumirea sa, Judecătoria Botoşani a trimis cererea la judecătorul delegat, care i-a respins solicitarea. Acum bărbatul se luptă pentru ca statul să nu-i mai controleze viaţa.
Vasile Lucaci este bolnav de inimă şi operat pe cord, dar de mai mulţi ani îşi petrece timpul în spatele gratiilor pentru diferite infracţiuni. Motivând bolile pe care le are, bărbatul a cerut să fie omorât fără ca doctorii care ar face acest lucru să fie traşi la răspundere pentru că, spune el, nu mai poate suporta durerile.
Justiţia i-a refuzat până acum dorinţa, însă deţinutul nu renunţă, iar ieri a recuzat completul de judecată, care i-a refuzat o serie de probe, şi i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu un memoriu prin care îi cere să-i permită să fie eutanasiat. "Nu mai pot rezista, iar să mă sinucid ar fi cel mai mare păcat în faţa lui Dumnezeu. Sistemul penitenciar m-a îmbolnăvit şi nu pot aştepta până la ispăşirea pedepsei", a declarat Vasile Lucaci în faţa judecătorilor din Botoşani.
I s-a transmis că se poate înfometa până la moarte
În dovedirea situaţiei, deţinutul a prezentat o sumedenie de acte medicale, inclusiv expertize medico-legale efectuate la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", care atestată afecţiunile de care suferă. Cu toate acestea, procurorul de şedinţă a cerut respingerea cererii pe motiv că aceasta vine în contradicţie cu principiile normelor de drept şi prevederile Constituţiei.
"Poate fie să-şi continue viaţa în acest fel până când moare din cauze naturale, fie să se înfometeze până la moarte, fie să lupte cu statul pentru ca nici un individ să nu-i mai hotărască viaţa. Acestea sunt singurele opţiuni pe care le are", a declarat Dinu Buceceanu, avocatul care îl reprezintă din oficiu.
Păzit cu poliţia la uşa spitalului din Suceava
Mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele lui Vasile Lucaci datează de pe data de 25 martie 2011, după ce, cu numai o zi în urmă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul suceveanului împotriva condamnării primite.
Lucaci a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru contrabandă, fiind acuzat că pe 18 aprilie 2006, alături de alţi trei suspecţi, a introdus ilegal în ţară aproape 4.000 de pachete de ţigări Saint George. Suceveanul şi complicii săi (printre care un alt sucevean, Cristi Vasilică Gheorghe - 31 de ani, din Şcheia) au fost identificaţi exact când se pregăteau să plece cu o autospecială Volkswagen Transporter burduşită de ţigări. Ţigările, care valorau aproape 140 de milioane de lei vechi, au fost găsite ascunse în portierele maşinii, după capitonaj şi pe sub banchete.
La vremea respectivă, Lucaci şi complicii săi au fost arestaţi preventiv, însă suceveanul nu a stat prea mult după gratii, fiind liberat pe motive medicale.
Vasile Lucaci a mai fost condamnat la şase ani de închisoare, în 2004, într-un alt dosar al Judecătoriei Suceava.
Afecţiunile cardiace l-au scos după aproximativ un an şi jumătate din celula în care a fost închis şi a reuşit să-şi tot amâne întoarcerea în penitenciar, pe motive medicale.
Ulterior, a fost prins făcând contrabandă, iar judecătorii au decis să-l condamne la cinci ani şi să-i contopească şi restul zilelor de închisoare rămase neexecutate din pedeapsa anterioară (1.526 de zile).
Eutanasierea, interzisă în România
În România, eutanasierea este ilegală şi inclusiv Biserica Ortodoxă Română se declară împotriva unei astfel de proceduri. Într-un asemenea caz, un eventual complice ar putea fi condamnat şi la şapte ani de închisoare pentru omor sau chiar ucidere din culpă. Dar şi medicii refuză să susţină eutanasierea pentru că, în opinia lor, un pacient are nevoie, dincolo de toate, de atenţie şi încurajare pentru a lupta până la capăt. Aceştia pacienţi, spun cadrele medicale, ajung la disperare şi din vina sistemului, pentru că de cele mai multe ori ei se simt singuri şi abandonaţi, iar consilierea psihologică este aproape inexistentă.
În România, există aproximativ 30 de centre de îngrijire paliativă, dar în multe judeţe din ţară nu sunt nici specialişti în îngrijire paliativă şi nici unităţi de spitalizare, iar echipele multidisciplinare formate din medic, preot şi psiholog, care să ajute bolnavul şi familia acestuia, nu au fost înfiinţate.
Eutanasia şi sinuciderea asistată medical sunt legalizate în mai multe ţări, cum ar fi Elveţia, Italia, Luxemburg, Albania, Uruguay, Japonia şi Australia. În două state americane, Oregon şi Washington, legea nu permite eutanasia (injecţia letală administrată de un doctor), dar, în baza ei, unii pacienţi pot cere medicamente de la doctor pentru a-şi lua viaţa.
( 8 nov 2012, 11:20:25