Nelu Hânţar, patronul firmei Supermag Imperial Câmpulung Moldovenesc, cu punct de lucru la Slobozia-Milişăuţi, a fost răpit şi sechestrat zilele trecute în India. Alături de el se află şi Vasile Mireuţă, un alt bărbat din judeţul Suceava, care îşi are domiciliul în zona Fălticeni şi care lucrează la firma lui Nelu Hânţar. Cei doi erau plecaţi în străinătate pentru a aduce materie primă pentru fabrica de reşapat cauciucuri de la Slobozia şi se pare că au avut o serie de divergenţe cu unul dintre partenerii din India.
Traseul lui Hânţar şi al partenerului său a fost ceva mai complicat. Iniţial, cei doi au plecat în Dubai, iar mai apoi au luat o cursă aeriană spre statul Kerala, din India. Aici, cei doi au fost reţinuţi, iar familia a fost sunată şi i s-a cerut o răscumpărare de aproximativ 100.000 de euro.
Soţia lui Nelu Hânţar a negat că ar exista vreo problemă, la fel cum au procedat şi angajaţii firmei Supermag Imperial, probabil la sfatul reprezentanţilor Serviciului de Informaţii Externe şi ai Ministerului Afacerilor Externe.
Celulă de criză pentru gestionarea celor doi răpiţi
Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a relatat, într-un briefing, că joi, 1 noiembrie, Ambasada României la New Delhi a fost sesizată de o firmă din România că doi angajaţi ai săi, cetăţeni români, au fost reţinuţi de autorităţile de control pe un aeroport din Sudul Indiei.
Cazanciuc a precizat că ambasada a verificat aceste confirmaţii, care nu s-au confirmat, iar în cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii firmei au contactat din nou misiunea diplomatică, spunând că cei doi angajaţi au fost reţinuţi de "persoane fizice", care urmare a unor "neînţelegeri de ordin comercial".
Ambasada a informat Centrala MAE, iar ministrul Afacerilor Externe a dispus constituirea unei celule de criză la departamentul consular.
"Au fost transmise instrucţiuni Ambasadei României la New Delhi pentru a contacta de îndată Ministerul de Externe indian şi Ministerul de Interne indian şi au fost trimise instrucţiuni şi consulului onorific din sudul Indiei pentru a încerca clarificarea situaţiei celor doi cetăţeni români. De asemenea, consulul român aflat în cadrul Ambasadei a primit instrucţiuni imediate pentru a se deplasa în statul Kerala unde s-ar presupune că cei doi cetăţeni români ar fi dispăruţi, reţinuţi sau orice altă formă de privare de libertate", a spus Cazanciuc.
El a precizat că în cursul zilei de vineri a fost invitată la MAE şi o delegaţie a Ambasada Indiei pentru clarificări şi sprijin.
"În acest moment, ambasadorul României la New Delhi se află în audienţă la ministrul de Interne indian. În cursul acestei zile a avut loc şi un dialog între Ministerul de Externe şi ministrul de Interne român în urma căruia s-a convenit un set de măsuri de sprijin pentru clarificarea situaţiei prin cooperarea celor două poliţii naţionale din România şi din India", a afirmat oficialul MAE.
De asemenea, el a făcut un apel la presă să transmită "numai informaţii oficiale primite de la MAE pentru a evita orice neînţelegeri pe acest subiect şi pentru a găsi împreună cu autorităţile indiene cele mai adecvate forme de sprijin".
"Nu putem intra în niciun fel de detalii, tocmai pentru a putea găsi formele de sprijin cele mai adecvate la acest moment", a spus Cazanciuc, întrebat dacă există o cerere de recompensă în vederea eliberării celor doi cetăţeni români.
El a mai precizat că a fost activată în MAE celula de criză "de îndată ce a fost primită informaţia de la Ambasada României de la New Delhi privind o posibilă răpire, sechestrare a cetăţenilor români".
Nelu Hânţar, un personaj controversat
Nelu Hânţar, patronul fabricii de reşapat cauciucuri de la Slobozia, este un personaj destul de controversat în Suceava. Societatea pe care acesta o conduce s-a aflat în centrul unor scandaluri economice, în urmă cu câţiva ani acesta fiind cercetat penal pentru evaziune fiscală.
După o perioadă de relativă linişte, Nelu Hânţar a revenit din nou în centrul atenţiei. O explozie urmată de un incendiu puternic s-a înregistrat la sediul din Slobozia al firmei. Cu acel prilej, doi muncitori şi-au pierdut viaţa, iar un al treilea a suferit arsuri pe mai multe părţi ale corpului.
La începutul acestui an, comisarii Garzii Financiare Suceava au descoperit la Supermag Imperial multiple nereguli şi o evaziune fiscală de 1,62 milioane de lei, adică 375.000 de euro. Eludarea bugetului de stat se făcea prin intermediul unor firme fantomă, iar metoda de lucru brevetată de administratorul firmei, condusă din umbră de Nelu Hânţar, devenise o practică curentă.
Trebuie spus că evaziunea fiscală de 375.000 de euro rezultă doar de la un singur contract, dar în ultimii ani au fost mai multe activităţi similare.
Şeful Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, a declarat: „În perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, comisarii Gărzii Financiare Suceava au efectuat verificări specifice referitoare la firma suceveană şi au constatat, printre altele, că a emis 33 de facturi fictive cu taxare inversă către o societate ieşeană pentru 2.850.000 kg deşeuri metalice şi 183.715 kg granule cauciuc în valoare totală de 3.538.020 lei şi că a livrat fictiv deşeuri metalice şi de cauciuc în valoare totală de 3.538.020 lei către aceeaşi firmă din Iaşi. Deoarece s-a constatat că întreg lanţul de furnizori (Arad, Argeş, Bucureşti, Brăila, Buzău, Neamţ şi Timiş) de materie primă ai operatorului din judeţul Suceava reprezintă de fapt o operaţiune fictivă, a fost întocmită o decizie de instituire a măsurilor asiguratorii pentru suma de 1.624.499 lei asupra unor imobile şi a fost întocmită plângere penală împotriva administratorilor pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi uz de fals”.
( 3 nov 2012, 11:35:10
Urându-ne deparcă lumea se sfârşeşte azi
Urând sincron în bâzâitul de porcine
Narcisistule , de ce nu vezi când cazi ?
O lume de nimfe false cu puroi în suflet
O lume în care dacă dai …n-ai,dacă nu dai .. n-ai
O lume-n care toţi cred despre sine : sunt valet
O lume-n care aliajul de prostie te lasă fără grai
La noi ura are propria electricitate
Ea ne deschide drumul spre haos şi-nchide uşi
Şi tăcerea minte , şi tăcerea ucide,şi .. (poate )
Ura e cea care ne face … cărăuşi
Căutăm locuri unde-am merge să fim uitaţi
Dar nu putem lăsa ura departe , nu putem
Fiindcă ne urâm atât , cred , nici nu vom fi iertaţi
Şi nici nu vom iubi ( ca după blestem )
Ura e-o graniţă extrem de bine păzită
Avem noi grijă s-o consolidăm , s-o înălţăm
Negăm cu toţii că urâm dar fiecare ezită
Să facă primul pas ( astfel … să ne ajutăm )