Un tată a vrut să-şi dea băiatul în vârstă de 1 an şi jumătate la stat, după ce soţia a părăsit de mai multe ori domiciliul. Asistentul social din cadrul primăriei unde are domiciliul minorul a sunat marţi, 16 octombrie, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, pentru a propune instituirea unei măsuri de protecţie, pentru un copil în vârstă de 1 an şi 6 luni, rămas în grija tatălui, după ce mama a părăsit locuinţa.
Directorul executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, a declarat că „tatăl copilului a solicitat ca micuţul să fie dat la stat, pentru că nu face faţă singur în procesul de creştere şi îngrijire a copilului şi nici nu are alte rude care să-l sprijine în acest sens. Tot din sesizarea primită de la tată, reiese faptul că mama a plecat de la domiciliu de mai multe ori, perioade mari de timp, însă de fiecare dată soţul a primit-o, pentru că au de crescut împreună un copil”.
Revenire
În timp ce se făceau formalităţile pentru ca micuţul să fie dat în plasament, mama copilului s-a întors la domiciliu şi, iertată a nu ştiu câta oară de soţ, pentru diverse escapade, a promis că nu-şi va mai părăsi micuţul. După cum ne-a explicat Margareta Isăilă, „tatăl minorului, împreună cu soţia, care între timp revenise la domiciliu, şi cu copilul lor în vârstă de 1 an şi 6 luni, s-au prezentat miercuri la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Bărbatul a declarat că a revenit asupra cererii sale şi nu mai doreşte ca fiul său să beneficieze de o măsură de protecţie”.
Consilierea ambilor părinţi
Ambii părinţi au fost consiliaţi psihologic şi responsabilizaţi cu privire la obligaţiile părinteşti pe care le au faţă de fiul lor. Ei şi-au asumat în faţa reprezentanţilor Protecţiei Copilului Suceava responsabilitatea creşterii şi îngrijii corespunzătoare a copilului, iar mama băiatului a promis că nu va mai părăsi locuinţa. Margareta Isăilă a completat că situaţia minorului va fi monitorizată de autorităţile locale, în baza unui plan de servicii care are ca scop prevenirea separării copilului de familia naturală.
Sesizări telefonice sau scrise, cu privire la copii abuzaţi
La Protecţia Copilului Suceava se primesc frecvent sesizări telefonice sau scrise, în principal din partea autorităţilor locale, primării, a asistenţilor sociali, cu privire la minori care sunt victime ale violenţei intra-familiale şi ale conflictelor dintre părinţi. În multe dintre aceste cazuri, se impune o măsură de protecţie pentru minori, fie că este vorba de plasament în regim de urgenţă la o rudă, plasament la un asistent maternal profesionist sau internarea într-un centru de plasament.
Sunt şi cazuri, nu foarte frecvente, în care, în urma unui conflict spontan între soţi, concubini, unul dinte părinţi cere ajutorul statului, pentru a-i proteja pe copii de violenţele din familie, după care ajung la împăcare şi promit că vor avea grijă de minori, ferindu-i de alte scandaluri şi violenţe. De multe ori, aceste violenţe sunt provocate de consumul de alcool.