Marian Ionescu, fostul primar al municipiului Suceava în perioada 2000-2004, iar apoi viceprimar în mandatul următor, a fost obligat de instanţele de judecată la plata unor sume de aproape două miliarde de lei vechi către bugetul local. Banii reprezintă drepturi cuvenite administraţiei locale sucevene în perioada 1 iulie 2000 – 30 noiembrie 2000, la care se adaugă penalităţi de întârziere. Mai exact, fostul primar trebuie să achite 166.716 lei drepturi cuvenite către Primăria Suceava şi 24.407 lei ca majorări de întârziere.
Totul a plecat de la un control al Curţii de Conturi Suceava în care s-a verificat legalitatea contractului încheiat dintre Primăria Suceava şi SC Nord Club Foresta SA, firmă care era controlată de Eugen Huţu, fostul patron al clubului de fotbal Foresta Suceava. În baza acestei relaţii, Primăria Suceava a cedat spaţiile din Bazarul Suceava către Nord Club Foresta, veniturile obţinute din închiriere ajungând astfel în buzunarele lui Eugen Huţu.
La acea vreme, prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi Suceava se ridica la circa 20 de miliarde de lei vechi, iar responsabili au fost identificaţi Constantin Sofroni, fost primar al municipiului Suceava în perioada 1996-2000, Mihai Stan, jurist al Primăriei Suceava în acea perioadă, şi Marian Ionescu, edil între anii 2000-2004.
Procesul a durat opt ani
Procesul a început în cursul anului 2004 la Tribunalul Suceava, dar după o anumită perioadă a fost strămutat la Tribunalul Constanţa. Aici, a început un adevărat război al nervilor. Mai întâi, Tribunalul Constanţa i-a găsit vinovaţi pe toţi cei trei, Sofroni, Stan şi Ionescu, obligându-i la plata sumei de 20 de miliarde de lei vechi, plus majorări şi penalităţi.
Ulterior, în recurs, Curtea de Apel Constanţa a casat sentinţa şi a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunalul Constanţa. În această nouă fază a procesului, acuzaţiile Curţii de Conturi Suceava au fost considerate neîntemeiate, iar cei trei responsabili din Primăria Suceava au fost absolviţi de orice vină pentru neîncasarea sumelor de bani.
Surpriza a venit la Curtea de Apel Constanţa, în luna iunie a acestui an, când judecătorii au decis să-l oblige doar pe Marian Ionescu la plata unor despăgubiri către bugetul local al administraţiei din Suceava.
„Nu înţeleg cum a fost luată această decizie. Nu este corect şi voi dovedi asta cu ocazia contestaţiei în anulare pe care am depus-o şi care se va judeca în perioada următoare”, a declarat Marian Ionescu.
Trebuie spus că decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă, iar contestaţia în anulare este o ultimă şansă în acest dosar pentru fostul primar al municipiului Suceava.
( 3 oct 2012, 17:23:43