Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 14 apr 2012 - Anul XVII, nr. 88 (4993)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În Săptămâna mare

Invazie de cerşetori pe străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Cu mâna întinsă, aşezaţi în poziţii chinuite, folosindu-se de bătrâneţea lor sau de inocenţa şi drăgălăşenia copiilor lor pentru a atrage mila trecătorilor, ori chiar dezgolind porţiuni de corp cu diformităţi, pentru a şoca, zeci de cerşetori şi-au făcut apariţia pe străzile Sucevei, în special în perioada Paştelui.

Mizând pe spiritul creştin şi pe faptul că toţi încearcă să fie mai buni în această perioadă a anului, cerşetorii fac încasări record, de sute de lei pe zi, râzându-le în nas celor care muncesc de se spetesc o zi întreagă, fără a încasa mai mult de câţiva zeci de lei.

 

Cerşetori la tot pasul, prin centrul Sucevei

Cele mai aglomerate zone din oraş sunt preferate de cerşetori, care adeseori se ceartă pentru zonele “cu vad bun”, unde încasările cresc odată cu numărul mare de trecători.

Tocmai de aceea centrul Sucevei este una dintre zonele preferate de cerşetori.

Este de ajuns să faci câţiva paşi pentru a da de ei. În faţa sediului RDS, un bărbat la vreo 40 de ani stă cu două copile pe marginea trotuarului. Pe braţ are o copilă de vreo doi anişori care doarme răpusă de oboseală, după ce a fost trezită de dimineaţă pentru a fi adusă la cerşit. Cealaltă mână stă întinsă după trecători, care, din când în când îi oferă câte o bancnotă, în general de un leu.

“Unde să mă duc, să fur, să dau în cap? Ce să fac? Ajutorul mi l-a tăiat de luna trecută, cu alocaţia de 160 de lei, cum să ne descurcăm, şase persoane?”, spune bărbatul, care zice c-ar fi din Pătrăuţi şi care mărturiseşte că a făcut închisoare pentru că a furat o căruţă de lemne şi din cauza asta nimeni nu-l mai primeşte la muncă.

Cealaltă fată, mai mărişoară, cu un covrig în mână, din care ia îmbucături mici, să-i ajungă cât mai mult timp, stă lângă un şir de pungi cu urzici şi leurdă, pe care le vinde cu un leu bucata.

În faţă la Bancpost, o ţigancă bătrână se pune în genunchi, rotindu-se după trecători, cu mâna întinsă. Rar se întâmplă ca gestul ei să nu impresioneze şi atunci banii vin, unul după altul, cu o repeziciune uimitoare. În mai puţin de un sfert de oră strânge aproape 20 de lei, cât nu câştigă alţii muncind cel puţin patru ore.

Câţiva paşi mai încolo, în dreptul intrării la Orange, este un alt loc, pe care şi-l dispută de obicei două bătrâne, care, atunci când nu se înţeleg care să plece, stau amândouă la rând, cu mâna întinsă, băgându-se în sufletul celor care intră sau ies din magazin.

La doar câţiva zeci de metri distanţă, în dreptul sediului unei bănci de pe strada Nicolae Bălcescu, un alt cerşetor, veteran în această meserie bănoasă, stă aşezat într-o cutie de carton, arătându-le trecătorilor, pentru a-i impresiona, mânuţa ca de copil, care nu i-a mai crescut aşa cum ar fi trebuit.

O echipă a Poliţiei Locale vine şi-i spune să plece de acolo. Poliţiştii cunosc de mult, ştiu că în unele zile acesta câştigă chiar şi 300 de lei, adică mai mult decât câştigă alţii într-o săptămână de muncă.

Tot în Centru, un alt cerşetor se plimbă cu fetiţa de mână, băgându-se în faţa oamenilor pentru a le cere bani, în vreme ce lângă un magazin de fast-food, o femeie stă la cerşit cu doi copii mici în braţe, care dorm chinuiţi, pe o pungă cu haine. Un tânăr la vreo 20 de ani, din Şcheia, care de obicei umblă cu o mătură după el, nu ratează o zi pentru a cerşi, deşi este în putere şi ar putea munci.

Aceştia sunt doar câţiva dintre cei care vin aproape zilnic pe aici, dar pe mulţi alţii îi găseşti acum în zona bisericilor şi în staţiile de autobuz, în vreme ce alţii chiar urcă în autobuze, mergând printre rânduri cu mâna întinsă şi rostind poveşti menite să înduioşeze.

 

Jandarmeria, solicitată să alunge cerşetorii din zona bisericilor şi a centrelor comerciale

Fenomenul a căpătat o asemenea amploare încât, dacă nu ar fi forţele de ordine care să-i mai ia la întrebări, să-i mai fugărească, să le dea amenzi şi să-i urce chiar în tren sau în autobuze şi să-i trimită de unde au venit, am fi agasaţi de prezenţa lor la fiecare pas.

De exemplu, numai săptămâna aceasta, Jandarmeria Suceava a amendat 23 de cerşetori, care s-au dovedit a fi persoane sănătoase, în putere şi apte de muncă, care şi-au făcut un obicei din a trăi din mila trecătorilor.

“În cadrul acţiunilor zilnice de patrulare, jandarmii au în vedere şi persoanele care, apelând în mod repetat la mila publicului, deranjează trecătorii şi sunt uneori chiar foarte insistente, stârnind indignarea cetăţenilor”, a declarat căpitanul Bogdan Cornaci, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Suceava.

Acesta a precizat că în general se merge pe partea de prevenire a acestui fenomen, fiindu-le date avertismente cerşetorilor, şi doar celor care se dovedesc prea insistenţi li se aplică amenzi.

Toţi cei 23 de cerşetori amendaţi săptămâna aceasta de jandarmi provin din localităţile limitrofe municipiului Suceava – Şcheia, Adâncata, Stamate, Fântânele, iar în câteva cazuri din Botoşani.

De multe ori, jandarmii au intervenit pentru alungarea cerşetorilor la solicitarea unităţilor de cult şi a centrelor comerciale, unde cerşetorii întreceau limitele bunului-simţ, aproape impunându-le credincioşilor sau cumpărătorilor să le dea bani.

De altfel, jandarmii suceveni vor avea misiunea de a-i ţine la distanţă pe cerşetori şi în zilele de Paşti, după cum a precizat căpitanul Bogdan Cornaci:

“Inclusiv în noaptea de Înviere jandarmii vor avea în vedere ca la cele 35 de lăcaşuri de cult la care asigurăm ordinea şi liniştea publică, credincioşii să nu fie deranjaţi de cerşetorii insistenţi”.

 

Cerşetor sărac, cerşetor bogat

Acţiuni similare au şi reprezentanţii Poliţiei Locale şi ai Poliţiei municipiului suceava, care duc o luptă de-a şoarecele şi pisica cu cerşetorii, în sensul că deşi îi fugăresc dintr-un loc, aceştia reapar rapid sau îşi găsesc o nouă locaţie de cerşit în doar câteva minute, deranjând iar trecătorii.

Amenzile date, cuprinse între 100 şi 500 de lei, nu au de cele mai multe ori nici un efect, pentru că cei amendaţi nu au bunuri pe numele lor, iar chiar şi când amenzile sunt transformate în ore de muncă în folosul comunităţii, acestea nu sunt efectuate decât dacă primăriile reuşesc să le impună această obligaţie prin alte mijloace de constrângere.

Într-o statistică a Poliţiei Locale Suceava, numărul cerşetorilor din municipiul reşedinţă de judeţ este cuprins între 60 şi până la 100 de persoane, în funcţie de zilele de sărbătoare, dar şi de condiţiile climatice, dar de Paşti, Crăciun, Zilele Sucevei sau alte evenimente mari, numărul acestora creşte prin prezenţa cerşetorilor voiajori, care vin chiar şi din alte judeţe.

În mod curios, sunt cerşetori care deşi sunt “în breaslă” de ani şi ani de zile, având încasări fabuloase, trăiesc tot în mizerie.

În cazul acestora, de cele mai multe ori banii ajung de fapt în buzunarele unor “patroni”, care doar vin şi îi plasează în locuri strategice, folosindu-se de ei ca de nişte tonomate de încasat bani, lor lăsându-le firimiturile, din care să supravieţuiască.

În cazul altora însă, lenea şi lăcomia, plus obişnuinţa de a câştiga bine fără a se chinui să muncească, îi determină să facă din cerşetorie o adevărată meserie, din care trăiesc bine toată viaţa, ei şi familiile lor, fără a şti cum se câştigă un ban prin sudoarea muncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Invazie de cerşetori pe străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 3222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 6 voturi
Invazie de cerşetori pe străzile Sucevei4.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Serios? trimis de
(14 apr 2012, 11:26:13
da cine te-a pus sa faci 4 copii ma?si apoi sa ne spui tu noua ca sunteti 6 acasa deci serios ca nu intereseaza pe nimeni aspectul asta,iai facut crestei nu sta la intins mana cu ti-a placut sa dai la buci acum baga baniii in ei nu sta sa tii creasca altiii ca nu a fost altii la curu lu nevastata,voi trebuie sa fiti culesi si pusi la munca strans cartofi mere etc faceti si voi ceva pt noi nu numai noi pt voi muncind si platind dari la stat va crestem si pe voi
2.   Amenzi! trimis de
(14 apr 2012, 14:47:59
Singura solutie e ceva ce s-a discutat candva, parca exista si o propunere legislativa de amendare a celor care dau bani la cersetori. Sa stea cate un jandarm sau politist local la panda, sa dea amenzi celor care dau bani cersetorilor si atunci sa vezi cum se va diminua considerabil fenomenul, daca nu chiar va disparea. Oamenii nu vor da bani de frica amenzilor, iar cersetori se vor reprofila din cauza ca jobul va deveni nerentabil
2.1  RE: Amenzi! trimis de
(16 apr 2012, 20:11:02
Sunt total de acord cu afirmarile lui BOIKA si ar trebui implementata o lege care sa fie in favoarea tuturor. Personal nu sunt adeptul unor astfel de practici inumane si nefiresti si nu am oferit, nu din rautate sau orgoliu sau pur si simplu ignoranta, bani cersetorilor.
3.   CORECT trimis de
(14 apr 2012, 16:39:03
CORECT ARTICOLUL SI CORECTA ATITUDINEA DOMNILOR BOIKA SI RADU_RADU. CU ASEMENEA OAMENI AM AVEA O TARA CIVILIZATA , MODERNA SI FRUMOASA.
4.   NU DAM trimis de
(14 apr 2012, 18:52:03
Eu nu dau niciun ban de "pomana" si nici n-am sa dau vreodata, va sfatuiesc sa faceti la fel.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei