Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în cursul zilei de ieri că autostrada Siret – Bucureşti a primit undă verde din partea Consiliului de Transporturi al Uniunii Europene.
Flutur a arătat că ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a participat săptămâna trecută la Bruxelles la Consiliul de miniştri ai Transporturilor, for care a aprobat construcţia a două coridoare de transport în România, în cadrul reţelei Trans-Europene de Transport.
Perspective
Şeful administraţiei judeţene a explicat că în primul rând este vorba despre coridorul Nord – Sud, respectiv o autostradă Siret – Suceava – Bacău – Bucureşti. „Acest coridor a fost aprobat. Asta înseamnă că există posibilitatea ca din 2014 să putem finanţa o autostradă modernă care să lege Nordul de Sudul României. O autostradă care să meargă în Nord, spre Cernăuţi şi Polonia şi spre Marea Nordului, iar spre Sud, să meargă către Bucureşti şi Turcia”, a spus Gheorghe Flutur.
El a arătat că un alt coridor de transport pentru care s-a primit aprobare este cel care leagă Estul de Vestul României, pe traseul Ungheni – Iaşi-Târgu Mureş - Turda – Timişoara.
„Practic zona noastră, în perioada următoare, va fi traversată de două autostrăzi, Nord - Sud şi Est - Vest. Şi de multă vreme această zonă aşteaptă să iasă din izolare. Aduc aminte că tronsonul Nord - Sud a fost luat în calcul în urma intervenţiilor mele de anul trecut, când o comisie de la Bruxelles şi de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Europa a fost prezentă la Suceava, în Vama Siret, acolo unde ne-am întâlnit cu o delegaţie din Ucraina şi am solicitat introducerea ca prioritate şi a acestui coridor”, a declarat Flutur.
Punct de transport intermodal, la Dărmăneşti
Pe de altă parte, el a amintit că în comuna Dărmăneşti va fi construit un punct de transport intermodal, în care containerele de pe tiruri vor fi încărcate pe trenuri pentru a fi transportate pe teritoriul României.
„Strategia de dezvoltare a Regiunii Nord-Est şi a judeţului Suceava se înscrie foarte bine în ceea ce vrem să facem noi aici. O autostradă Nord-Sud, una Est - Vest şi modernizarea Aeroportului <Ştefan cel Mare> de la Suceava. Urmează să ne luptăm să aducem investitori. Fie fonduri europene, fie prin parteneriat public-privat. Şi a venit şi rândul acestei părţi de ţară, astfel încât Nordul Moldovei, Bucovina, să poată fi scoasă din anonimat. Eu spun că este o veste foarte bună, mai ales că de data asta avem şi un document oficial al Comisiei Europene”, a precizat preşedintele CJ Suceava.
Două trasee pentru trenurile rapide vor trece prin Suceava
Nu în ultimul rând, Gheorghe Flutur a declarat că Suceava a fost inclusă şi în proiectele pentru modernizarea căilor ferate pentru transportul feroviar de mare vitează. Flutur a arătat că Suceava va deveni un nod feroviar important, având în vedere că două trasee pentru transportul de mare viteză vor trece prin judeţ. „Este vorba despre calea ferată care vine de la Vest, spre Cluj şi Vatra Dornei, dar şi cea care merge de la Suceava spre Bucureşti. Şi vorbim aici despre modernizarea acestor căi ferate pentru trenuri rapide. Mă bucur să anunţ că Suceava devine un nod important de cale ferată pentru transportul rapid. Iar acest lucru este o victorie pentru zona noastră în ceea ce priveşte relaţia cu Uniunea Europeană”, a încheiat Flutur.
(26 mar 2012, 11:13:43