Municipiul Suceava ar putea fi curăţat de câini vagabonzi de pe străzi, dar nu prin eutanasierea lor, ci prin prinderea şi închiderea lor în adăposturi pentru animale.
Aceasta este soluţia pe care primarul Ion Lungu o propune sucevenilor, care vor fi consultaţi în privinţa aplicării acestei măsuri prin intermediul adunărilor generale convocate de asociaţiile de proprietari.
Câinii vagabonzi, o emblemă a oraşului
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a precizat că deşi a fost adoptată legea care permite autorităţilor locale eutanasierea câinilor comunitari, nu va apela la această măsură extremă, dar nici nu va lăsa lucrurile aşa cum sunt acum.
“Degeaba avem proiecte de 100 de milioane de euro în municipiul Suceava, dacă nu vom ridica de pe străzi câinii, nu vom da nici o notă de modernitate oraşului. M-am convins de acest lucru luni, când am făcut un tur al investiţiilor pe care le derulăm în Suceava. Am văzut că toate cele cinci parcuri pe care le modernizăm sunt pline de câini. Am văzut că jardinierele din Centru sunt pline de câini. Oricât de multe eforturi am face să modernizăm oraşul, dacă vom avea în continuare câini pe străzi, totul va fi în zadar”, a declarat Ion Lungu.
Peste 3.000 de câini vagabonzi în municipiul Suceava
Conform estimărilor municipalităţii, în Suceava sunt acum aproximativ 3.000 de câini – 1.500 în adăpostul din lunca Sucevei şi alţi 1.500 pe străzi.
De aceea, şeful municipalităţii sucevene a venit cu o serie de propuneri concrete, care vor fi supuse spre aprobare Consiliului Local.
Astfel, se intenţionează triplarea bugetului alocat gestionării câinilor comunitari, de la 100.000 de lei pe an, la 300.000 de lei, din această sumă urmând să fie realizat un nou adăpost pentru câini, dar să fie asigurate şi cheltuielile de funcţionare ale celor două adăposturi.
Municipalitatea nu intenţionează să renunţe la colaborarea cu asociaţiile de protecţie a animalelor, cu condiţia strângerii câinilor de pe străzi şi aducerea lor în adăposturi.
“De zece ani ne învârtim în jurul cozii, sterilizăm, le dăm drumul înapoi pe străzi, dar pe lângă bolile pe care le pot transmite, există şi pericolul ca ei să atace oamenii, mai ales că pe străzi sunt adevărate haite”, consideră Lungu.
Plan de acţiune în cinci etape
Pentru punerea în practică a celor propuse, municipalitatea suceveană urmează să parcurgă cinci etape. Astfel, până pe 31 ianuarie 2012 trebuie aprobată această strategie în Consiliul Local, urmând ca până la 28 februarie să fie finalizată consultarea populaţiei prin adunările generale din asociaţiile de proprietari.
Până la 31 martie ar urma să fie făcută numărarea câinilor fără stăpâni, iar până la 30 iunie să fie amenajat noul adăpost de câini.
Ultima etapă şi cea mai grea ar fi cea de adunare a câinilor de pe străzi, termenul propus pentru îndeplinirea acestei misiuni fiind 30 septembrie 2012.
Cea mai mare piedică o reprezintă lipsa de personal.
“Astăzi avem doar patru hingheri, încât ne gândim la o posibilă colaborare cu o firmă, să ajute la prinderea lor”, a recunoscut edilul sucevean.
Noul proiect de gestionare a problemei câinilor vagabonzi include şi posibilitatea eutanasierii câinilor, dar numai în cazul în care sunt bolnavi, irecuperabili sau foarte periculoşi. Oricum, decizia ar urma să fie luată de o comisie formată din reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor, reprezentanţi ai primăriei şi ai DSV.
(24 nov 2011, 11:28:43