Aproximativ 80 de tineri au venit în pelerinaj în judeţul Suceava, pe bicicletă, având ca destinaţie Basilica Minor din Cacica, care astăzi îşi sărbătoreşte hramul de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Tinerii, majoritatea romano-catolici, au plecat din Roman în dimineaţa zilei de sâmbătă şi au ajuns la intrarea în judeţul Suceava după aproape opt ore de mers. Tinerii pelerini erau îmbrăcaţi în tricouri verzi cu sigla proiectului turistic „Pelerin în Bucovina”.
La intrarea în judeţ, pelerinii pe bicicletă au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, acesta oferindu-le câte o plăcintă şi o sticlă de apă minerală.
„Suntem la intrarea în judeţul Suceava şi pe poarta de aici de la Drăguşeni scrie frumos <Hai în Bucovina>. Mă bucur că mulţi ne-au ascultat şi au venit, şi continuă să vină, în Bucovina. Astăzi primim pelerini, tineri care vin din judeţele Moldovei şi care se îndreaptă spre Basilica Minor din Cacica, unde luni, pe 15 august, este hramul Adormirea Maicii Domnului”, a declarat Gheorghe Flutur.
Acesta le-a înmânat tinerilor veniţi de la Roman diplome de „Pelerini în Bucovina”.
La rândul său, unul dintre preoţii care a însoţit grupul de pelerini, Iulian Roca, a explicat că pelerinajul spre Cacica este o iniţiativă inedită, precizând că tineri din toate judeţele Moldovei au dorit să participe la această formă de pelerinaj.
„Este o formă pelerinaj care se face şi cu anumite sacrificii şi renunţări. Până la urmă putem vorbi şi despre un parcurs de credinţă, care te face să participi într-un fel nou la slujbă”, a spus preotul Iulian Roca.
Câteva zeci de pelerini au plecat ieri din Gura Humorului spre Cacica
De asemenea, în cursul zilei de ieri, din faţa Casei Pelerinului din Gura Humorului, câteva zeci de tineri au plecat la rândul lor spre Basilica Minor din Cacica, la start fiind prezent şi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. De precizat că tinerii plecaţi de la Gura Humorului au făcut joncţiunea cu grupul de pelerini veniţi de la Roman, plecând împreună spre Cacica. Pelerinii veniţi de la Roman au ajuns la Cacica după un traseu de 120 de kilometri. Pelerinii ajunşi la Cacica au asistat, în cursul serii, la „Sfânta liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate”. Tot duminică seara, pelerinii veniţi la Cacica au putut să asiste şi la un concert extraordinar de muzică religioasă susţinut de Corul Madrigal. Ziua de ieri s-a încheiat la Cacica cu o procesiune cu lumânări în jurul bisericii Basilica Minor.
Şi la Mănăstirea Putna, pelerinii veniţi de ieri seara au avut parte de diverse evenimente culturale. Astfel, începând cu ora 16:30 în parcarea mănăstirii a fost jucată piesa de teatru „Apus de soare”, spectacolul fiind susţinut de actorii Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani.
Flutur estimează că în judeţ sunt circa 20.000 de turişti
Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că în această perioadă, în judeţ sunt aproximativ 20.000 de turişti. Flutur a spus că cele 10.000 de locuri din unităţile de cazare clasificate sunt ocupate, şi a estimat că alte 10.000 de persoane sunt cazate în case ţărăneşti sau la rude.
Pe de altă parte, el a precizat că astăzi, după slujba oficiată cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Putna, începând cu ora 12:30, credincioşii vor putea asista la un concert de muzică sacră susţinut de Corul Madrigal.
Gheorghe Flutur a amintit că turiştii veniţi în judeţul Suceava au posibilitatea să circule şi cu trenul de epocă „Moldoviţa”, pentru ziua de astăzi acesta având un traseu special, pentru transportul pelerinilor către Basilica Minor din Cacica şi Mănăstirea Putna. Trenul va pleca la ora 9:05 din Gara Burdujeni şi va ajunge în Cacica la 10:36. După o pauză de aproape trei ore, trenul va pleca din Cacica, la ora 13:26, către Putna, unde va ajunge la 18:21. De la Putna trenul va pleca spre Suceava la ora 20:20 şi va ajunge în Gara Burdujeni la ora 00:18.
(15 aug 2011, 11:06:51
Nu le-amestecă ci le aşează’n text
Sunt vorbe amare cum e ,,amarul ’’
Dar sunt şi optimiste,cum e ,,next ’’
Flexicuritatea apocalipsei imbecilităţii
Nu te pişcă pe limbă dacă eşti nesimţit
Foloseşte cuvintele altfel faţă de alţii
Fiindcă limba taie mai tare ca un cuţit
Unele cuvinte-ţi strâng de gât neuronu’
Înlocuieştele cu cele ce’ţi lunecă pe limbă
Un bătrân pentru’a merge foloseşte bastonu’
Iar un om de diferă de’un animal.. prin vorbă