Cei doi studenţi moldoveni reţinuţi de ofiţerii Antidrog la mijlocul lunii aprilie a.c., după ce unul dintre ei, Tudor Craveţ (20 de ani), din oraşul Soroca, a fost prins în flagrant în timp ce vindea jumătate de kilogram de canabis în parcarea unui hipermarket de la intrarea în cartierul Obcini, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) –Serviciul Teritorial Suceava.
În timpul audierilor, unul dintre cei doi inculpaţi, Petru Diaconu (21 de ani), le-a spus anchetatorilor că este în aceeaşi tabără cu ei şi că de fapt nu este un traficant, aşa cum cred ei.
Diaconu, născut la Chişinău, cu domiciliul în raionul Străşeni, le-a mărturisit anchetatorilor că de fapt el îl urmărea pe celălalt inculpat, Tudor Craveţ, la cererea unui ofiţer din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova.
Spionat de colegul de apartament
Tudor Craveţ şi Petru Diaconu, ambii studenţi în anul II al Facultăţii de Istorie şi Geografie, aveau în acte reşedinţa în căminul nr. 2, respectiv căminul nr. 4, ale Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.
În realitate, cei doi locuiau împreună într-un apartament închiriat pe strada Lazăr Vicol, din cartierul George Enescu al municipiului Suceava.
Petru Diaconu le-a mai spus anchetatorilor suceveni că nu avea nici o autorizare de culegere de informaţii de la autorităţile moldovene. Tânărul a pus însă la dispoziţia procurorului de caz, în susţinerea versiunii sale privind activitatea de informator al SIS din Republica Moldova, un CD cu informaţiile trimise ofiţerului care l-a desemnat să culeagă informaţii despre studenţii moldoveni implicaţi în traficul cu droguri.
Pe CD-ul respectiv erau două discuţii de pe site-urile de socializare, discuţii purtate între colegul de apartament, Tudor Craveţ, şi un individ din Republica Moldova, despre traficul cu droguri.
Petru Diaconu a declarat că a capturat conversaţiile respective, profitând de momentele în care colegul său de apartament nu se deloga de pe site-urile de socializare şi pleca de la calculator.
„Spionul” moldovean a declarat că a trimis discuţiile respective de pe laptop-ul său ofiţerului SIS, iar acesta i le-a retransmis pe CD-ul respectiv pentru a-i servi drept probă în apărare.
Ce spun anchetatorii în legătură cu „spionul” moldovean
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT au susţinut în actul de sesizare a instanţei că, şi în cazul în care varianta lui Petru Diaconu ar fi una corectă, acesta nu era abilitat să efectueze astfel de investigaţii pe teritoriul României, iar pe de altă parte nu se justifică comiterea de către el a infracţiunilor pentru care este cercetat.
Anchetatorii au stabilit că de fapt acele discuţii „furate” din calculatorul lui Craveţ nu au fost trimise nici unui ofiţer SIS, ci fratelui lui Petru Diaconu, Igor Diaconu, acesta din urmă fiind, susţin procurorii DIICOT, furnizorul de droguri din Republica Moldova la Suceava.
„Spionul” moldovean vroia să-şi convingă fratele că Tudor Craveţ e de încredere şi că pot face afaceri cu stupefiante cu acesta.
Studenţi moldoveni, racolaţi pe internet de furnizorii de droguri
Tudor Craveţ s-a asociat cu fraţii Diaconu la începutul acestui an, pentru a aduce canabis din Republica Moldova şi a-l vinde la Suceava.
Craveţ a început să ofere mostre mai multor potenţiali clienţi, spunându-le că le poate oferi spre vânzare cantităţi semnificative de canabis.
Printre clienţi, însă, s-a nimerit şi un colaborator al ofiţerilor Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava.
Prima întâlnire au avut-o spre sfârşitul lui ianuarie 2011, când Craveţ, însoţit de Petru Diaconu, i-a spus aşa-zisului client că-i poate vine un kilogram de canabis, ulterior oferindu-i şi o mostră de aproximativ două grame, de probă.
Interesant este faptul că Tudor Craveţ a fost contactat iniţial, pe internet, de un alt cetăţean moldovean care i-a propus să-i vândă drogurile la Suceava, iar apoi a apărut pe fir, prin intermediul lui Petru Diaconu, celălalt furnizor, Igor Diaconu.
Flagrant în parcarea unui hipermarket
Colaboratorul ofiţerilor Antidrog i-a spus lui Tudor Craveţ că este interesat să cumpere o cantitate mai mare canabis, însă studentul moldovean i-a spus că nu a putut aduce decât jumătate de kilogram de praf pentru producerea haşişului (rezină de canabis), cerându-i suma de 2.500 de euro.
Într-un final, cei doi s-au înţeles la suma de 2.300 de euro, pentru cele 500 de grame de rezină de canabis, iar tranzacţia a avut loc pe 15 aprilie a.c., în parcarea unui hipermarket de la intrarea în cartierul Obcini.
După ce a primit banii în schimbul drogurilor, Tuder Craveţ nici nu a apucat să iasă din maşina aşa-zisului client, fiind înconjurat de ofiţeri Antidrog şi încătuşat.
În aceeaşi zi, a fost săltat şi complicele său, Petru Diaconu, „spionul” moldovean.
Craveţ, două luni de arest. „Spionul”, doar o noapte în celulă
Tudor Craveţ a fost arestat preventiv timp de aproximativ două luni, iar în prezent are interdicţia a de părăsi municipiul Suceava.
Petru Diaconu a stat doar o noapte în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, primind interdicţia de a părăsi municipiul reşedinţă de judeţ, iar ulterior ţara, măsură revocată la sfârşitul lunii trecute de instanţele judecătoreşti.
Craveţ a recunoscut acuzaţiile aduse de anchetatori, în timp ce Petru Diaconu a susţinut în continuare că aduna informaţii pentru serviciile secrete ale Republicii Moldova privind studenţii moldoveni implicaţi în traficul de droguri.
Reţeaua studenţilor
Tudor Craveţ şi Petru Diaconu au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la introducerea în ţară de droguri de risc.
Craveţ va ajunge în boxa acuzaţilor Tribunalului Suceava şi pentru trafic de droguri de risc.
Procurorii au dispus disjungerea cercetărilor într-un alt dosar penal faţă de Igor Diaconu, dar şi alţi moldoveni implicaţi în traficul cu droguri aduse din Republica Moldova pe piaţa din România.
Din informaţiile anchetatorilor, Craveţ şi Diaconu nu ar fi singurii studenţi moldoveni care ar avea astfel de preocupări ilicite, iar piaţa de desfacere nu era numai municipiul Suceava, dealerii din Republica Moldova plănuind să-şi vândă marfa şi la Bucureşti.
Droguri în borcane cu gem de mere sau brânză cu smântână
Cele 500 de grame de canabis pe care Tudor Craveţ încerca să le vândă în momentul în care a fost încătuşat de poliţiştii Antidrog au fost primite de studentul moldovean în două tranşe, fiind trimise din Republica Moldova cu un microbuz care circulă pe traseul Orhei –Chişinău –Iaşi –Suceava.
Iniţial, tânărul a primit 100 de grame, iar restul de 400 de grame i-au fost livrate în seara zilei de joi, 14 aprilie a.c..
Drogurile, ne-au explicat surse apropiate anchetatorilor, au fost porţionate, învelite în hârtie velină de reviste şi apoi în folie din polietilenă impermeabilă, după care au fost introduse în borcane cu gem de mere sau brânză cu smântână.
Din toată afacerea, mărturisea ulterior Craveţ, nu s-ar fi ales decât cu 300 de euro, restul de 2.000 de euro trebuind să-i expedieze în aceeaşi zi furnizorului din Republica Moldova.
( 7 iul 2011, 11:31:41