Doar trei din cele aproape 60 de localităţi sucevene cuprinse în programul de alimentare cu gaz metan prin proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” au şi operatori de gaz. Este vorba de municipiile Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc şi de comuna Pătrăuţi.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Daniel Cadariu a declarat că în urma unor licitaţii organizate de Ministerul Economiei, serviciul de distribuţie a gazelor naturale a fost concesionat societăţii „AMGAZ” la Vatra Dornei şi la Câmpulung Moldovenesc şi firmei „PRISMA TERM” Iaşi la Pătrăuţi. El a spus că pentru alte 57 de localităţi, toate din mediul rural, interesul operatorilor specializaţi în furnizarea şi distribuţia de gaz este extrem de redus.
„Interesul operatorilor este extrem de redus datorită faptului că proiectul „Utilităţi şi mediu” a fost întârziat nepermis de mult. Componenta de gaz a fost blocată din octombrie 2006, aspect suprapus cu această criză economică internă şi internaţională. Această stare de lucruri demonstrează odată în plus ineficienţa în punerea în practică a acestui proiect. În plus, preţul gazului metan a evoluat în ultimii cinci ani”, a explicat Cadariu.
Potrivit proiectului „Utilităţi şi mediu”, 27,2 din cele 86,3 milioane de euro care au fost împrumutate de Consiliul Judeţean ar fi trebuit să fie folosite pentru construcţia a 234 de kilometri de magistrale de gaz metan şi pentru racordurile la acestea. Până în prezent s-au folosit 11,5 milioane de euro pentru construcţia a 101 kilometri de conductă. În februarie 2010, „TRANSGAZ” a preluat oficial conductele de gaz construite deja la Suceava prin proiectul „Utilităţi şi mediu”. „TRANSGAZ” remediază acum cele 22 de neconformităţi constatate pe traseul Frasin- Câmpulung Moldovenesc pentru a pune în funcţiune conducta şi a asigura gaz în Câmpulung. În acest moment execută preluarea tronsonului Pojorîta-Vatra Dornei, având prins în planul de investiţii pentru 2010 realizarea acestui tronson”, a mai spus Cadariu.