La sfârşitul lunii octombrie, într-un cadru festiv, la Direcţia Silvică Suceava a avut loc prezentarea şi premierea portofoliilor realizate de grupurile de Rangeri Juniori şi profesorii coordonatori de la 19 şcoli din judeţ, în cadrul proiectului „Natura 2000, o modalitate de coexistenţă a oamenilor cu natura”.
Proiectul a fost finanţat printr-un program PHARE, dar şi de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc. Proiectul a vizat acţiuni de cunoaştere şi protejare a Sit-urilor Natura 2000 de pe teritoriul judeţului Suceava, şi a fost implementat în perioada decembrie 2008 – octombrie 2009, de Fundaţia de Speologie „Club Speo Bucovina”, în parteneriat cu Direcţia Silvică Suceava şi Asociaţia pentru Protejarea Vieţii Sălbatice din Călimani. La acest proiect au colaborat şi Academia Română, Agenţia Pentru Protecţia Mediului Suceava şi Inspectoratul Şcolar Suceava.
Pe durata implementării proiectului, s-au organizat, la Direcţia Silvică Suceava, seminarii de informare şi pregătire cu reprezentanţi din primăriile, şcolile şi ocoalele silvice din localităţile în zona cărora existau Sit-uri Natura 2000.
În perioada aprilie - septembrie, cadrele didactice de la catedrele de biologie şi geografie, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Suceava, au pregătit grupuri de elevi Ranger Juniori, la şcolile din localităţile Bosanci, Câmpulung Moldovenesc, Cârlibaba, Ciocăneşti, Crucea, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Fălticeni, Mitocu Dragomirnei, Moara, Moldova Suliţa, Moldoviţa, Neagra Şarului, Poiana Stampei, Pojorâta, Stulpicani, Ulma, Vatra Moldoviţei şi Zamostea.
Premii în valoare de peste 22 de mii de lei
„<Ţinta> principală a demersurilor noaste sunt tinerii, elevii, categoria receptivă şi entuziastă, care va administra mâine patrimonial natural valoros al judeţului Suceava”, a declarat inginerul Marius Răguşitu, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceva.
Grupurile de Rangeri Junior şi profesorii coordonatori, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice şi voluntari din comunitate, au realizat activităţi de cunoaştere şi protejare a Sit-urilor Natura 2000. Portofoliile realizate au fost premiate de către Fundaţia de Speologie cu echipamente sportive (corturi, rucsacuri, saci de dormit) în valoare de peste 22 de mii de lei. Direcţia Silvică Suceava a oferit ca premiu, pentru trei grupuri Ranger Junior, excursii în Sit-ul Rarău - Giumalău şi o tabără în Parcul Naţional Călimani.
„Roadele notabile ale programelor de acest tip, în care Direcţia Silvică Suceava este un partener de nădejde, sunt un îndemn pentru implicarea noastră susţinută în aceste acţiuni ce reunesc instituţii implicate în gestionarea mediului şi a resurselor naturale, şcoli şi organizaţii non-guvernamentale”, a mai completat Marius Răguşitu.