Publicaţia on-line healthyandbeloved.com a analizat câteva dintre motivele pentru care bărbaţii ajung să se plictisească în relaţia în care sunt implicaţi
Fiecare dintre noi ajunge, măcar o dată în viaţă, la o răscruce de drumuri, într-un moment în care pare să îşi dorească altceva mai mult decât un iubit sau iubită, un soţ sau o soţie. Pe măsură ce timpul trece, relaţiile îşi pierd din adrenalina şi farmecul de la începuturi şi nimic nu pare să mai meargă ca altădată. Un bărbat pare să fie însă mai afectat decât o femeie din acest punct de vedere. Mai demult, o simplă atingere a partenerei îl atrăgea, un fir de parfum emanat de hainele ei îi trezeau simţurile, iar pasiunea aproape că depăşea limitele imaginaţiei. Acum, însă, legătura intensă şi nevoia de a fi împreună cu femeia iubită în fiecare secundă pare să fi dispărut. Cum este posibil să apară o schimbare atât de bruscă în relaţiile dintre doi parteneri şi, mai ales, cum e posibil ca un bărbat să îşi piardă subit interesul faţă de partenera lui?
De multe ori, când lucrurile încep să scârţâie într-o relaţie, ambii parteneri încearcă să găsească o explicaţie pentru apariţia distanţei şi răcelii.
Teoretic, pentru orice piedică întâmpinată există şi un motiv - mai mult sau mai puţin solid. Redactorii publicaţiei on-line au discutat cu psihologi şi au efectuat sondaje de opinie pentru a afla dacă plictiseala de parteneră care îi „loveşte“ pe bărbaţi are de-a face cu motive concrete sau dacă este vorba doar de doza de iraţionalitate şi imaturitate care, se spune, îi caracterizează pe reprezentanţii sexului tare.
Părerea specialistului
Psihologii susţin că bărbaţii nu se plictisesc propriu-zis de femeia de lângă ei. Pentru ei, plictiseala se instalează în momentul în care încep să ducă dorul adrenalinei, spontaneităţii, pasiunii sau chiar iubirii de la început, sentimente a căror intensitate piere odată cu trecerea timpului.
Există bărbaţi care vor mereu să aibă parte de acel „ceva“ care să le suscite interesul, îşi doresc mereu provocări noi, care să îi satisfacă din punct de vedere emoţional şi fizic. Bărbaţii implicaţi într-o relaţie vor ca aceste lucruri să le fie oferite de parteneră. Problema este că, pe măsură ce relaţia evoluează şi se instalează rutina, este inevitabil ca intensitatea acestor trăiri să scadă.
Din punctul de vedere al terapeuţilor de cuplu, rezolvarea nu stă doar în mâinile unuia sau altuia dintre parteneri. Soluţia trebuie găsită de comun acord şi ambele persoane implicate trebuie să lupte pentru a reaprinde flacăra pasiunii.
Ce motive invocă bărbaţii?
Pe de altă parte, domnii susţin că plictiseala intervine în anumite situaţii bine „trasate“ şi din motive clare şi uşor de reperat. Există bărbaţi care susţin că partenera s-a lăsat prea uşor cucerită şi descoperită, susţinând că o femeie aparent inabordabilă reprezintă o provocare mai mare. Bărbaţii care se încadrează în această categorie s-ar putea însă să aibă probleme în general în viaţa sentimentală, pentru că nevoia de provocare permanentă poate genera insatisfacţii şi în relaţiile viitoare, nu doar în cea actuală.
Un alt motiv pe care domnii îl invocă pentru apariţia plictiselii este faptul că partenera devine prea cicălitoare. Dacă la începutul relaţiei totul e lapte şi miere şi „sămânţa“ de cicăleală poate fi confundată cu grija pentru binele partenerului, odată cu trecerea timpului, firea femeii care vrea să controleze totul devine un impediment care generează iniţial frustrare, apoi iritare, pentru ca în final să ducă la pierderea pasiunii şi a interesului.
Nevoie de spaţiu propriu
Există şi bărbaţi care, prin firea lor, au nevoie de spaţiu şi de intimitate. Implicarea exagerată într-o relaţie nu este niciodată de bun augur, iar bărbaţii se simt oarecum ameninţaţi de un grad prea mare de intimitate. Este normal ca o femeie să îşi dorească să petreacă mult timp cu partenerul, însă la fel de important este şi să înţeleagă că el are nevoie şi de timp cu propria persoană. Reprezentanţii acestei categorii îşi doresc să li se dea ocazia să li se facă dor de parteneră, pentru că astfel intensitatea pasiunii şi a iubirii creşte. În plus, după cum ne sfătuiesc specialiştii în terapie de cuplu, pentru ca o relaţie să fie sănătoasă, cei implicaţi trebuie să aibă şi o viaţă separată de celălalt, un grup separat de prieteni, ieşiri şi în altă formulă decât „în doi“ sau interese şi pasiuni diferite de cele ale partenerului.