O prejudecată veche de când lumea spune că bărbaţii sunt obsedaţi de un singur lucru, în timp ce femeile se gândesc a probleme mult mai elevate, relatează corriere.it
De când lumea, se spune că bărbaţii se gândesc permanent la sex, în timp ce femeile îşi ocupă mintea cu chestiuni mult mai elevate. Un studiu recent a demonstrat însă că mintea domnilor nu este ocupată în întregime de sex şi nici nu se gândesc la chestiunea respectivă chiar din şapte în şapte secunde, aşa cum multă lume este tentată să creadă, ci şi alte chestiuni, la fel de „pământeşti“, sunt pe lista lor de priorităţi.
Astfel, s-a constatat că bărbaţii se gândesc mult mai des decât femeile la mâncare şi la somn. Pentru studiul său, Terri Fisher, psiholog în cadrul Universităţii din Ohio, ale cărui concluzii au fost date publicităţii de Journal of Sex Research, a intervievat aproximativ 300 de studenţi, de ambele sexe, care au fost solicitaţi să răspundă la o serie de chestionare pentru a se stabili înclinaţiile lor generale cu privire la sex – de exemplu, dacă erau „obsedaţi“ sau prezentau un apetit sexual „normal“. Apoi, psihologul le-a cerut participanţilor să estimeze de câte ori pe zi se gândesc la sex, mâncare sau somn. În acest scop, participanţii au fost „dotaţi“ cu un „contor“ manual, pe care să îl folosească ori de câte ori se gândeau la cele trei teme. Tinerii trebuia să „apese“ ori de câte ori se gândeau la imagini erotice, fantezii sexuale, amintiri sau stimuli sexuali. Acelaşi lucru trebuia să îl facă atunci când mintea lor zbura la mâncare, la gătit, la foame sau la un pui de somn, la visele avute sau la dorinţa de a se odihni. „Analizele privind mâncarea şi somnul au fost introduse în cadrul experimentului pentru «a abate» atenţia participanţilor şi pentru a nu lăsa să se înţeleagă faptul că acest studiu avea drept obiectiv să le afle gândurile despre sex. Oricum, rezultatele au fost extrem de neaşteptate şi de interesante, având în vedere diferenţele dintre femei şi bărbaţi, care au fost analizate cu atenţie“, a declarat Fisher.
Un mit infirmat
În ceea ce priveşte sexul, datele obţinute au infirmat mitul potrivit căruia bărbaţii se gândesc la sex din şapte în șapte secunde, adică de 8.000 de ori timp de 16 ore cât sunt treji, ceea ce ar fi un pic cam mult pentru oricine. În realitate, mintea le zboară la sex de doar 19 ori pe zi, apogeul fiind de mai puţin de 400 de gânduri la sex în interval de 24 de ore. În cazul doamnelor, însă, acestea se gândesc la sex de zece ori pe zi, existând cazuri în care femeile ajung să se gândească la sex de 140 de ori, aşadar mult mai puţin decât reprezentanţii sexului masculin. Fisher, însă, atrage atenţia că „elementul care predomină atunci când un individ are tendinţa să se gândească la sex în timpul zilei este atitudinea sa în ceea ce priveşte emoţiile corelate cu sexul, modul său de a trăi sexualitatea. „Da, este adevărat că bărbaţii se gândesc la sex mai mult decât femeile, însă prejudecata conform căreia ar fi obsedaţi este greşită şi trebuie spus acest lucru. Un bărbat care nu se gândeşte atât de des la sex ar putea crede că este ceva în neregulă cu el, atunci când aude că normal este «să fii obsedat» sau aproape; în schimb, o femeie care se gândeşte des la sex ar putea să creadă, în mod greşit, că are tendinţa să facă excese. Nici acest lucru nu este adevărat, pentru că mai mult decât apartenenţa la unul dintre sexe contează modul în care fiecare îşi trăieşte propria sexualitate: cine este mai în elementul său cu sexul se gândeşte, în mod inevitabil, mai des la acest subiect“, a explicat psihologul. O mare parte dintre gândurile bărbaţilor este dedicată nevoilor fiziologice „pământeşti“.
Spre deosebire de femei, bărbaţii se gândesc mult mai des la mâncare şi la somn.
„Diferenţa este foarte mare. Acest lucru poate însemna însă şi că bărbaţii sunt mult mai capabili să îşi dea seama că se gândesc la aceste teme, pentru că, pentru acest studia, participanţii au fost nevoiţi să apese contorul, aşadar au fost conştienţi de ceea ce gândeau. În orice caz, femeile par mai puţin interesate de tot ceea ce este legat de aceste subiecte“, a mai explicat Fischer.