Cuvintele persoanelor care şi-au pierdut capacitatea de a comunica pe cale verbală ar putea fi auzite în viitor, graţie unei tehnologii capabile să transforme gândurile în sunete.
Membrii unei echipe de cercetători de la Universitatea California din Berkeley au reuşit să decodeze activitatea electrică ce se produce în lobul temporal al creierului (locul de unde porneşte funcţionarea sistemului auditiv) în momentul în care o persoană ascultă o conversaţie purtată în jurul său.
Pe baza corelaţiei făcute între sunet şi activitatea cerebrală, oamenii de ştiinţă au reuşit să „prezică” exact cuvintele pe care respectiva persoană le-a auzit, estimarea fiind făcută exclusiv prin analiza activităţii din lobul temporal. „Descoperirea noastră se bazează pe sunetele pe care subiectul le aude în mod real, însă pentru a putea folosi această metodă ca să reconstruim conversaţii purtate doar imaginar, va trebui să aplicăm aceste principii la verbalizări interne”, a avertizat Brian N. Pasley, unul dintre membrii echipei.
„Există dovezi că auzul sunetului şi imaginarea acestuia activează zone similare ale creierului. Dacă vom reuşi să înţelegem suficient de bine relaţia dintre înregistrările făcute intern, la nivel cerebral, şi sunet, am putea «auzi» gândurile, fie sintetizând sunetul, fie scriind cuvintele, cu ajutorul unei interfeţe interactive”, a mai spus Pasley.
Potrivit acestuia şi colegilor săi, descoperirea pe care echipa a făcut-o ar ajuta pacienţii care nu pot vorbi - din cauza unui atac cerebral sau a paraliziei - să comunice cu cei din jur.
„Când vom reuşi să reconstruim cuvinte nevorbite doar pe baza activităţii cerebrale, mii de oameni din întreaga lume ar putea beneficia de rezultatele muncii noastre”, a confirmat Robert Knight, profesor de psihologie şi neurologie la Universitatea California.
Acesta a notat că, în afară de posibilitatea de a ajuta persoanele cu probleme să comunice, rezultatele cercetării aduc în atenţia comunităţii ştiinţifice şi felul în care creierul uman reprezintă şi procesează sunetele.