Există ţări în care a fi femeie este sinonim cu discriminarea şi maltratarea. Însă, există şi alte ţări, considerate un adevărat paradis pentru femei, relatează tgcom.it.
Iată în cele ce urmează o listă cu ţările în care femeile beneficiază de anumite privilegii. Lider detaşat este Islanda, unde femeile au drepturi egale cu bărbaţii, în timp ce codaşele clasamentului sunt Afganistan şi Yemen.
Clasamentul a fost realizat de cotidianul britanic The Independent, în colaborare cu Equals, o asociaţie care reuneşte mai multe organizaţii caritabile ce militează pentru egalitatea de drepturi între reprezentanţii celor două sexe.
Clasamentul a ţinut cont de câţiva parametri, printre care politica, instruirea, ocupaţia şi indicatorii de sănătate. Islanda pare a fi locul perfect pentru a fi femeie. În schimb, dacă o femeie doreşte să facă politică, ţara care oferă cele mai multe oportunităţi este Rwanda, singurul stat din lume în care majoritatea parlamentarilor (45 din 80) sunt femei. La polul opus se află state precum Arabia Saudită, Yemen, Qatar, Oman şi Belize, în care nu există nici o femeie în parlament. Cele mai „privilegiate“ mame trăiesc în Norvegia, datorită riscului scăzut de mortalitate maternă (un deces la 7.600 de naşteri) şi ajutorului de specialitate acordat la toate naşterile.
În schimb, țara nerecomandată pentru a aduce pe lume un copil este Afganistan, unde o femeie are de 200 de ori mai multe şanse să moară la naştere decât din cauza unei bombe.
Cele mai bogate femei trăiesc în Luxemburg, în timp ce Qatarul este cel mai bun pentru femeile care doresc să urmeze o facultate, şase din şapte studenţi înscrişi fiind de sex feminin.
Femei de carieră
În ceea ce priveşte posibilitatea unei cariere şi funcţiile de conducere, clasamentul internaţional este condus de Thailanda, unde 45 la sută dintre funcţiile de conducere sunt deţinute de femei. O viaţă mai dificilă par să aibă însă japonezele: în Țara Soarelui Răsare, doar opt procente dintre funcţiile de conducere sunt ocupate de femei. Doamnele care visează să devină ziariste trebuie să aspire la destinaţii exotice. Potrivit Independent, Caraibe beneficiază de cel mai mare procent de ziarişti de sex feminin (45%). Nu acelaşi lucru se poate spune despre Africa, unde doar 30 la sută dintre jurnalişti sunt de sex feminin. În Europa, proporţia este de 35%. Din punct de vedere al forţei de muncă, primatul aparține statului african Burundi. Acesta este pe primul loc la participarea la forţa de muncă a femeilor şi este singura ţară unde numărul de femei active în câmpul muncii îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor (92% faţă de 88%). La polul opus se află Pakistanul, unde numărul bărbaţilor angajaţi este de patru ori mai mare decât al femeilor.
În fine, dacă vă gândiţi să vă schimbaţi de mai multe ori soţul, puteţi opta pentru Insula Guam, unde există cel mai mare număr de divorţuri din lume, la polul opus aflându-se Guatemala.