Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 30 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 124 (7125)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9731 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8734 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

29-30 mai

Activităţi culturale numeroase şi importante prin conţinut, la Festivalul „Ziua limbii şi a teatrului idiş”, ediţia a II-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul Bucovinei a avut loc miercuri, 29 mai, deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a Festivalului „Ziua limbii şi a teatrului idiş”. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a apreciat că festivalul a debutat anul trecut sub cele mai bune auspicii, având în vedere că anul acesta, în cele două zile de festival, 29 şi 30 mai, „evenimentele culturale sunt mai numeroase şi poate cu mai multă consistenţă”. DirectorulDepartamentului de Cultură al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Robert Shorr, a spus că vine de fiecare dată cu plăcere la Suceava, pentru că s-a născut pe aceste meleaguri. El consideră că Festivalul „Ziua limbii şi a teatrului idiş” este un eveniment „plecat de la iniţiativa debutatului Silviu Vexler, care a promovat, iar Parlamentul a votat în unanimitate, legea prin care ziua de 30 mai devine zi dedicată acestei limbi în România. Iată că Suceava a fost anul trecut un precursor. Anul acesta şi Bucureştiul, prin Teatrul Evreiesc de Stat, şi Iaşiul, prin Primăria Iaşi, organizează diferite evenimente dedicate limbii idiş, dar capul de afiş rămâne Suceava. De departe este un exemplu care îmi umple inima de bucurie”. 

Robert Shorr a mulţumit oficialităţilor locale, preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, prezenţi la eveniment, directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, tuturor celor implicaţi în organizarea Festivalului „Ziua limbii şi a teatrului idiş”, alături de Comunitatea Evreilor Suceava şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

 

„Numărul evreilor este mic, dar moştenirea lăsată de evrei în acest judeţ este mare”

La deschiderea Festivalului „Ziua limbii şi a teatrului idiş”, ediţia a II-a, la Suceava, s-au mai aflat Lacziko Eniko, secretar de stat - Departamentul pentru Relaţii Interetnice (Guvernul României), profesorul universitar DHC Sanda-Maria Ardeleanu, Carmen Veronica Steiciuc, directorul Teatrului „Matei Vişniec” Suceava, preşedintele Consiliului de Administraţie al Teatrului ”Matei Vişniec” Suceava, Angela Zarojanu, artiştii Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva (Comunitatea Evreilor din Oradea), oaspeţi ai comunităţii sucevene etc.

Preşedintele Comunităţii Evreilor Suceava, profesorul Sorin Golda, a vorbit despre expoziţia ”Soldaţi şi medici evrei în Primul Război Mondial”, care cuprinde 24 de panouri „de istorie”, documente şi fotografii care relevă importanţa comunităţii evreieşti la înfăptuirea Marii Uniri. „Faptul că limba idiş este readusă la viaţă, în fiecare an, la Suceava arată respectul pe care Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, evreii din România îl au pentru această zonă. Mulţumesc pentru sprijinul constant primit din partea Prefecturii Suceava, a Consiliului Judeţean Suceava, a Primăriei Suceava, a Muzeului Bucovinei”, a spus profesorul Sorin Golda, completând că, în acest moment, „numărul evreilor este mic, dar moştenirea lăsată de evrei în acest judeţ este mare”.

Oficialităţile locale şi judeţene apreciază contribuţia evreilor şi a evreilor suceveni la zestrea spirituală a poporului român, precum şi buna convieţuire din Bucovina.

 

Medalii de Onoare „Avram Goldfaden”, pentru “devotament în prezervarea limbii şi teatrului idiş”

Cu puţină întârziere, din cauza traficului, la deschiderea oficială a festivalului a ajuns şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, împreună cu alte oficialităţi. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) a emis pentru această ocazie o ediţie limitată de Medalii de Onoare „Avram Goldfaden”, acordate pentru “devotament în prezervarea limbii şi teatrului idiş”. Preşedintele FCER, Aurel Vainer, a conferit această medalie preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarului Sucevei, Ion Lungu, prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorului executiv al Teatrului „Matei Vişniec”, Carmen Steiciuc, directorului adjunct al Teatrului „Matei Vişniec” Suceava, Alina Mihăescu, rectorului USV, Valentin Popa, artiştilor Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva, jurnalistei Dana Humoreanu, preşedintelui Comunităţii Evreilor Suceava, profesorul Sorin Golda, şi Teatrului ”Regina Maria” din Oradea.

 

Invitaţie la cultură

În prima zi a Festivalului „Ziua limbii şi a teatrului idiş” au mai avut loc următoarele acţiuni culturale: vernisajul expoziţiei ”Paul Celan – un mare poet al lumii moderne”, curatoriată de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, eveniment în care este prezentat unul dintre marii poeţi români, binecunoscut în străinătate, găzduită de Muzeul Bucovinei; Lansarea cărţii ”Un băieţel în căutarea lui Dumnezeu”, scrisă de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Isaac Bashevis Singer. Au prezentat Eduard Kupferberg (secretar general FCER-CM) şi Claudia Bosoi (Editura Hasefer) – la Muzeul Bucovinei; Spectacol de teatru ”Scripcarul pe acoperiş”, cu Teatrul ”Regina Maria” din Oradea, la Teatrul ”Matei Vişniec”. Unul dintre cele mai apreciate musicaluri clasice din lume, „Scripcarul pe acoperiş" este o adaptare după povestirea lui Sholom Aleichem, "Fiicele lui Tevye”. Producţia Teatrului „Regina Maria” a avut premiera la Oradea, în 2011, în regia lui Korcsmáros György, şi este „cel mai profesionist exemplu de musical din fenomenul teatral românesc”.

Astăzi, joi, 30 mai, sucevenii sunt invitaţi, în intervalul 11:00-12:00, la Conferinţa ”Idiş - O lungime de undă specială. Idişul între română şi ebraică”. Prezintă savantul Moshe Idel din Israel, unul din cei mai mari specialişti din toate timpurile în iudaism, de la Cabală la hasidism, expert în cercetarea comparată a religiilor şi în cultura română; 12:00-12:30 - Concurs de desene pentru copii ”Grădina Raiului”. Desene inspirate de cartea cu acelaşi nume scrisă de Iţik Manger – Muzeul Bucovinei; 12:30-13:30 - Proiecţie de film cu teme idiş: ”Moştenirea lui Goldfaden”, de Radu Gabrea. Este o plimbare muzicală prin istoria teatrului idiş – la Muzeul Bucovinei; 16:00-16:30 - Dansuri israeliene şi evreieşti cu formaţia Haverim (Comunitatea Evreilor din Bucureşti) – la Grădina Englezească, Universitatea ”Ştefan cel Mare”; 16:40-17:20 - Concert de muzică klezmer cu formaţia Nigun a Comunităţii Evreilor din Iaşi – la Grădina Englezească, Universitatea ”Ştefan cel Mare”; 17:30-18:15 Recital de sonete evreieşti în interpretarea artiştilor Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva (Comunitatea Evreilor din Oradea). Spectatorii vor avea prilejul să asculte cântece compuse pe versurile unor poeţi evrei români – la Grădina Englezească, Universitatea ”Ştefan cel Mare”; 18:20-19:20 Concert jazz & blues ”Yiddish Tango” cu Berti Barbera (voce, percuţie - România) şi Mariano Castro (pian - Argentina) – la Grădina Englezească, Universitatea ”Ştefan cel Mare”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activităţi culturale numeroase şi importante prin conţinut, la Festivalul „Ziua limbii şi a teatrului idiş”, ediţia a II-a.
 Vizualizări articol: 1939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Activităţi culturale numeroase şi importante prin conţinut, la Festivalul „Ziua limbii şi a teatrului idiş”, ediţia a II-a3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei