Consiliul Local al comunei-muzeu Ciocăneşti (Satul Cultural al României 2014) a aprobat marţi propunerea primarului Radu Ciocan de a ridica în comună un monument al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, cel care, aşa cum spune legenda, a marcat locul altarului bisericii Mănăstirii Putna cu o săgeată aurită cu aur din Bistriţa Aurie, făcută de meşterii ciocănari („ciocănarii de arme”, de la care vine numele comunei).
Realizarea unei lucrări monumentale care să sporească prestigiul comunei
Cu câteva zile în urmă, primarul Radu Ciocan s-a întâlnit la Suceava cu sculptorul Mircea Dăneasă, care lucrează la un monument al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, ce va fi amplasat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului.
Cu gândul de a împlini o mai veche dorinţă a consătenilor săi, care au vrut să ridice în comună un monument al lui Ştefan cel Mare în 2004 (anul comemorării semimilenare a voievodului canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992), primarul Radu Ciocan i-a propus sculptorului sucevean realizarea unei lucrări monumentale care, împreună cu celelalte obiective care conturează specificul comunei (caracterul unitar şi unic în ţară prin motivele tradiţionale de pe faţadele caselor gospodarilor, casele-muzeu, prima ludotecă din Bucovina...), să sporească prestigiul comunei.
Monumentul va fi amplasat pe platoul din apropierea Casei de Cultură „Florin Gheucă”
Sculptorul Mircea Dăneasă, care are o veche şi constantă preocupare pentru reprezentarea monumentală a lui Ştefan cel Mare (artistul propunea, cu câţiva ani în urmă, un proiect de monument care putea fi îmbrăţişat de toată lumea creştină - „Athleta Christi”/„Atletul lui Hristos”, aşa cum l-a numit Papa Sixt al IV-lea pe voievodul moldav), i-a arătat primarului din Ciocăneşti o serie de schiţe, pe care i le-a pus la dispoziţie pentru a le prezenta în şedinţa de consiliu local.
Monumentul (detaliile tehnice vor fi stabilite mai târziu) va avea ca loc de amplasament platoul amenajat anul trecut în imediata apropiere a Casei de Cultură „Florin Gheucă”.
Platoul pavat, pe o suprafaţă de peste 4.000 mp (în centrul căruia, în această iarnă, s-a aflat un brad de Crăciun cu înălţimea de 10 m), are deschidere la stradă şi oferă condiţii pentru desfăşurarea manifestărilor publice.
Radu Ciocan:„S-a aprobat de principiu investiţia, dar trebuie să renunţăm la termenul de 15 august din acest an”
Primarul Radu Ciocan şi-ar fi dorit ridicarea monumentului până la data de 15 august a.c., când la Ciocăneşti se sărbătoreşte hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” şi se desfăşoară ample manifestări cu prilejul organizării „Săptămânii plutăritului” şi a Festivalului Naţional al Păstrăvului. În şedinţa Consiliului Local (în care nu a existat nici o împotrivire la propunerea de ridicare a monumentului), analiza s-a încheiat cu concluzia că lucrarea nu poate fi finanţată anul acesta, întrucât există o serie de proiecte în derulare (modernizarea unor drumuri forestiere, reparaţii la infrastructura afectată de inundaţii) care trebuie finalizate.
Aşa că, după cum ne-a spus primarul Radu Ciocan, „prin hotărârea Consiliului Local s-a aprobat de principiu investiţia, dar trebuie să renunţăm la termenul de 15 august din acest an întrucât nu avem de unde aloca suma necesară pentru finanţarea acestui proiect. Vom vedea care va fi situaţia la rectificarea bugetară din luna august, dar, mai sigur, vom realiza acest monument anul viitor”.