Poetul şi jurnalistul Mihai Sultana Vicol a primit recent Premiul „Pamfil Şeicaru” pentru publicistică la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu” de la Turnu Severin.
Premiul, care i-a fost conferit în cadrul ceremoniei care s-a desfăşurat la Mănăstirea „Sf. Ana” Orşova (mănăstire ctitorită de reputatul ziarist interbelic Pamfil Şeicaru, în pridvorul cărei au fost aduse şi reînhumate osemintele acestuia), este primul premiu pentru publicistică acordat până acum în istoria de 25 de ani a acestui prestigios festival, cea dintâi manifestare de gen dedicată poetului naţional al românilor instituită după evenimentele din decembrie 1989.
Juriul festivalului (care s-a desfăşurat în intervalul 13-15 ianuarie a.c. la Drobeta-Turnu Severin, Băile Herculane şi Orşova) a fost alcătuit din acad. Mihai Cimpoi - preşedinte, acad. Eugen Simion, acad. Gheorghe Păun, Florian Copcea, Tudor Nedelcea, Constantin Pădureanu şi Ileana Roman.
Marele Premiu al festivalului a fost acordat preşedintelui Klaus Iohannis pentru volumul „Pas cu pas”, premiu care a fost înmânat de preşedintele juriului, acad. Mihai Cimpoi, consilierului prezidenţial Andrei Dan Muraru.
Premiul pentru publicistică (diploma, volumul semnat de Victor Frunză „Destinul unui condamnat la moarte. Pamfil Şeicaru” şi o icoană cu chipul Sf. Ana) are pentru Mihai Sultana Vicol o semnificaţie aparte.
„Pamfil Şeicaru - spune poetul şi jurnalistul sucevean - a fost ziaristul total, modelul de atitudine şi de iubire de ţară. Pentru mine, Pamfil Şeicaru este ziaristul care-mi este model de viaţă şi de scris. Sunt fericit că am învăţat la acelaşi colegiu din Bârlad – <Gheorghe Roşca Codreanu> - care a dat ţării minţi luminate şi de onoare”.