Măsurile luate pentru conservarea pe timp de iarnă a monumentului lui Ştefan cel Mare pe care-l realizează sculptorul Mircea Dăneasă pentru a fi amplasat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului nu au salvat lucrarea de la depreciere.
Mircea Dăneasă susţine că „este problematică refacerea lucrării, întrucât recompactarea este aproape imposibilă”
Deşi s-au făcut eforturi maxime pentru conservarea modelajului din lut, realizat în şopronul din curtea atelierului de pe strada Cernăuţi (s-a construit un spaţiu izolat termic, cu dublă înfăşurare din folie de polietilenă, încălzit cu o sobă, pentru a feri lucrarea de ger), monumentul, care fusese surprins neprotejat în primele zile reci ale iernii, a fost totuşi afectat de îngheţ.
Lutul, din care este efectuată lucrarea la scara 1/1 (statuia voievodului va avea o înălţime de cca. 4,5 - 5 metri), a început să se exfolieze, să se fărâmiţeze şi unele porţiuni s-au desprins din masa lucrării.
Sculptorul Mircea Dăneasă susţine că „este problematică refacerea lucrării, întrucât recompactarea este aproape imposibilă”.
„O să încerc - spune el - să văd dacă se poate reface ceea ce s-a stricat până acum, dar dacă nu reuşesc modelarea lucrării va trebui reluată de la început”.
Autorul lucrării spune că s-a ajuns la această situaţie întrucât „a existat o insuficientă susţinere financiară”
Autorul lucrării monumentale, al cărei beneficiar final va fi Primăria Oraşului Gura Humorului, spune că s-a ajuns la această situaţie întrucât „a existat o insuficientă susţinere financiară” pe parcursul realizării lucrării, iar etapele de executare au fost întârziate.
Din păcate, se repetă istoria peripeţiilor hibernale prin care a trecut şi „Bucovina Înaripată” (Monumentul Martirilor şi Eroilor Bucovinei, comandat de Primăria Municipiului Suceava), lucrare realizată de Mircea Dăneasă care tot din cauza îngheţului, care a afectat-o în etapa modelării în lut, a fost făcută de două ori.
Modelajul în lut al „Bucovinei Înaripate” a fost distrus de îngheţ în iarna anului 2008, iar lucrarea a fost executată din nou pentru a putea fi realizate mulajele în ghips, după care s-a făcut apoi monumentul din răşină epoxidică.
Mircea Dăneasă şi-a propus să facă o lucrare monumentală care să iasă de sub amprenta conjuncturalului
Realizarea unui monument al lui Ştefan cel Mare este o dorinţă mai veche a artistului sucevean, care a venit cu o astfel de propunere către administraţia judeţeană când se contura programul comemorării semimilenare a voievodului moldav, din vara anului 2004.
Dacă atât la Suceava, cât şi la Cernăuţi numeroasele discuţii purtate pe această temă au rămas nefinalizate, iar intenţia ridicării unui astfel de monument la Ciocăneşti s-a soldat cu acelaşi rezultat, speranţele lui Mircea Dăneasă au început să devină realitate odată cu proiectul de la Gura Humorului.
Sculptorul şi-a propus să facă o lucrare monumentală care să iasă de sub amprenta conjuncturalului întrucât sanctificarea lui Ştefan cel Mare impunea o nouă viziune asupra voievodului, cea de principe european şi apărător al creştinătăţii.
Destinul îl obligă din nou pe Mircea Dăneasă la repetiţii care, în final, sunt benefice pentru calitatea lucrării
În viziunea artistică a lui Mircea Dăneasă, Ştefan cel Mare este prezentat în ţinută rituală, îmbrăcat cu o mantie care subliniază ideea verticalităţii, sugerând o coloană sau un viguros trunchi de arbore.
Voievodul ţine în mâna dreaptă paloşul de lamă, ca pe o cruce, iar braţul stâng susţine macheta unei biserici, ca în tablourile votive.
Expresia chipului subliniază maiestatea personalităţii voievodului şi în acelaşi timp dimensiunea spiritului creştin.
Dar, după cum se vede, destinul îl obligă din nou pe Mircea Dăneasă la repetiţii care, în final, sunt benefice pentru calitatea lucrării, întrucât reluarea execuţiei monumentului beneficiază de experienţa anterioară, dar îi permite totodată artistului să vină cu elemente noi.
Vizavi de finanţare, Mircea Dăneasă spune că a avut discuţii cu câţiva prieteni care îl vor sprijini să refacă lucrarea prin firmele pe care le coordonează, întrucât, aşa cum subliniază el, „este nevoie de o serioasă susţinere financiară”.
(12 ian 2015, 17:02:48
Voi da intai comentariile unor colegi de forum:
"Bucovina inaripata sau TIRBUSONUL Sucevei???"
"Nu-s de acord cu tiganii care fura cabluri, sine de cale ferată, etc., dar m-as face ca nu observ dacă ar tăia-o si-ar vinde-o la fier vechi. Dacă si kitch-ul asta e opera de arta înseamnă ca unii nu ştiu nici măcar definitia cuvântului ARTA..."
"Suceava, capitala kitschului mondial"
"Am ajuns la cea mai recenta abominatie locala, care a costat orasul 100000 (o suta de mii) de euro, numai manopera. Se numeste “Bucovina inaripata” si, teoretic, e un monument inchinat eroilor Bucovinei. Practic, e o ABOMINATIE ESTETICA, arata ca un TIRBUSON, are elemente copiate de la statuia aviatorilor din Bucuresti, la care s-a adaugat o pereche de sani si un corp spiralat."