Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 ian 2015 - Anul XX, nr. 7 (5819)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Istorii similare

Monumentul lui Ştefan cel Mare pe care-l realizează sculptorul Mircea Dăneasă repetă peripeţiile hibernale ale „Bucovinei Înaripate”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsurile luate pentru conservarea pe timp de iarnă a monumentului lui Ştefan cel Mare pe care-l realizează sculptorul Mircea Dăneasă pentru a fi amplasat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului nu au salvat lucrarea de la depreciere.

 

Mircea Dăneasă susţine că „este problematică refacerea lucrării, întrucât recompactarea este aproape imposibilă”

 

Deşi s-au făcut eforturi maxime pentru conservarea modelajului din lut, realizat în şopronul din curtea atelierului de pe strada Cernăuţi (s-a construit un spaţiu izolat termic, cu dublă înfăşurare din folie de polietilenă, încălzit cu o sobă, pentru a feri lucrarea de ger), monumentul, care fusese surprins neprotejat în primele zile reci ale iernii, a fost totuşi afectat de îngheţ.

Lutul, din care este efectuată lucrarea la scara 1/1 (statuia voievodului va avea o înălţime de cca. 4,5 - 5 metri), a început să se exfolieze, să se fărâmiţeze şi unele porţiuni s-au desprins din masa lucrării.

Sculptorul Mircea Dăneasă susţine că „este problematică refacerea lucrării, întrucât recompactarea este aproape imposibilă”.

„O să încerc - spune el - să văd dacă se poate reface ceea ce s-a stricat până acum, dar dacă nu reuşesc modelarea lucrării va trebui reluată de la început”.

 

Autorul lucrării spune că s-a ajuns la această situaţie întrucât „a existat o insuficientă susţinere financiară”

Autorul lucrării monumentale, al cărei beneficiar final va fi Primăria Oraşului Gura Humorului, spune că s-a ajuns la această situaţie întrucât „a existat o insuficientă susţinere financiară” pe parcursul realizării lucrării, iar etapele de executare au fost întârziate.

Din păcate, se repetă istoria peripeţiilor hibernale prin care a trecut şi „Bucovina Înaripată” (Monumentul Martirilor şi Eroilor Bucovinei, comandat de Primăria Municipiului Suceava), lucrare realizată de Mircea Dăneasă care tot din cauza îngheţului, care a afectat-o în etapa modelării în lut, a fost făcută de două ori.

Modelajul în lut al „Bucovinei Înaripate” a fost distrus de îngheţ în iarna anului 2008, iar lucrarea a fost executată din nou pentru a putea fi realizate mulajele în ghips, după care s-a făcut apoi monumentul din răşină epoxidică. 

 

Mircea Dăneasă şi-a propus să facă o lucrare monumentală care să iasă de sub amprenta conjuncturalului

Realizarea unui monument al lui Ştefan cel Mare este o dorinţă mai veche a artistului sucevean, care a venit cu o astfel de propunere către administraţia judeţeană când se contura programul comemorării semimilenare a voievodului moldav, din vara anului 2004.

Dacă atât la Suceava, cât şi la Cernăuţi numeroasele discuţii purtate pe această temă au rămas nefinalizate, iar intenţia ridicării unui astfel de monument la Ciocăneşti s-a soldat cu acelaşi rezultat, speranţele lui Mircea Dăneasă au început să devină realitate odată cu proiectul de la Gura Humorului.

Sculptorul şi-a propus să facă o lucrare monumentală care să iasă de sub amprenta conjuncturalului întrucât sanctificarea lui Ştefan cel Mare impunea o nouă viziune asupra voievodului, cea de principe european şi apărător al creştinătăţii.

 

Destinul îl obligă din nou pe Mircea Dăneasă la repetiţii care, în final, sunt benefice pentru calitatea lucrării

În viziunea artistică a lui Mircea Dăneasă, Ştefan cel Mare este prezentat în ţinută rituală, îmbrăcat cu o mantie care subliniază ideea verticalităţii, sugerând o coloană sau un viguros trunchi de arbore.

Voievodul ţine în mâna dreaptă paloşul de lamă, ca pe o cruce, iar braţul stâng susţine macheta unei biserici, ca în tablourile votive.

Expresia chipului subliniază maiestatea personalităţii voievodului şi în acelaşi timp dimensiunea spiritului creştin.

Dar, după cum se vede, destinul îl obligă din nou pe Mircea Dăneasă la repetiţii care, în final, sunt benefice pentru calitatea lucrării, întrucât reluarea execuţiei monumentului beneficiază de experienţa anterioară, dar îi permite totodată artistului să vină cu elemente noi.

Vizavi de finanţare, Mircea Dăneasă spune că a avut discuţii cu câţiva prieteni care îl vor sprijini să refacă lucrarea prin firmele pe care le coordonează, întrucât, aşa cum subliniază el, „este nevoie de o serioasă susţinere financiară”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monumentul lui Ştefan cel Mare pe care-l realizează sculptorul Mircea Dăneasă repetă peripeţiile hibernale ale „Bucovinei Înaripate”.
 Vizualizări articol: 3960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Monumentul lui Ştefan cel Mare pe care-l realizează sculptorul Mircea Dăneasă repetă peripeţiile hibernale ale „Bucovinei Înaripate”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sunt confuz putin mai mult trimis de
(12 ian 2015, 17:02:48
Am inteles ca sculptorul Mircea Daneasa este o somitate in meseria(arta)pe care o practica.Eu l-am cunoscut prin creatia sa "Bucovina inaripata".Impresia mea si a mai multor concetateni a fost oarecum dezastroasa.
Voi da intai comentariile unor colegi de forum:
"Bucovina inaripata sau TIRBUSONUL Sucevei???"
"Nu-s de acord cu tiganii care fura cabluri, sine de cale ferată, etc., dar m-as face ca nu observ dacă ar tăia-o si-ar vinde-o la fier vechi. Dacă si kitch-ul asta e opera de arta înseamnă ca unii nu ştiu nici măcar definitia cuvântului ARTA..."
"Suceava, capitala kitschului mondial"
"Am ajuns la cea mai recenta abominatie locala, care a costat orasul 100000 (o suta de mii) de euro, numai manopera. Se numeste “Bucovina inaripata” si, teoretic, e un monument inchinat eroilor Bucovinei. Practic, e o ABOMINATIE ESTETICA, arata ca un TIRBUSON, are elemente copiate de la statuia aviatorilor din Bucuresti, la care s-a adaugat o pereche de sani si un corp spiralat."

2.   Suceava, capitala kitschului mondial trimis de
(12 ian 2015, 17:05:46
Statuia "Bucovina inaripata "cu cap de bibilica si aripile retezate a costat 100.000 euro(se poate lua de mana cu statuia imparatului Traian nud de la Bucuresti).Acum doi ani doamna Eudoxia Criticarescu,exeget de arta contemporana,gravida in luna a noua se plimba pe bulevard linistita.In momentul cand a vazut statuia,s-a speriat si au apucat-o chinurile facerii.Noroc de o echipa medicala formata ad hoc din paznicul de la Consiliul judetean,din paznicul de la BCR si din doamna Calimente Nascarescu,pensionara,fosta moasa.Doamna Criticarescu a nascut un baiat frumos pe care l-a botezat cu numele sculptorului statuii,adica Daneasa.
*Doamna educatoare Aristita Educarescu a avut numai cuvinte de lauda la adresa statuii:
Cand merg cu copilasii in parc celor care nu sunt cuminti le spun:te duc la statuie.Si stau cuminti toata ziua frumuseii de ei.
3.   Suceava, capitala kitschului mondial trimis de
(12 ian 2015, 17:08:21
Statuia "Bucovina Inaripata" cantareste 500 kg si a costat 100.000 euro.Un calcul simplu ne arata ca un kilogram de statuie costa 200 de euro.Oul inchistrat are greutatea de 1,8 tone, este facut tot din fibra de sticla si a costat doar 10.000 de euro. De unde rezulta ca un kilogram de ou intrat in Academia Recordurilor care nu folosesc la nimic este mult mai ieftin decit kilogramul de statuie care a intrat in gura tirgului, aceasta poreclind-o tirbuson.Si kilogramul de amandoua costa mult mai scump decit kilogramul de carne de porc din care se fac micii si fumul de Zilele Sucevei.Mai mult statuia data cu bronz si tuflita in centrul Sucevei este o copie la scara mai mare a statuii pe care acelasi sculptor Mircea Daneasa a facut-o si a trimis-o in dar, in anul 1988, tovarasei Elena Ceausescu.
4.   Sunt confuz putin mai mult trimis de
(12 ian 2015, 17:16:52
Vazand statuia lui Stefan cel Mare a aceluiasi Mircea Daneasa pot spune ca s-a intamplat o minune (nu degeaba Stefan a fost declarat sfant).Probabil ca Stefan din ceruri a vazut statuia si atunci lutul a inceput sa se desprinda in urma socului vizualo emotional trait de sfant.Vedem ca s-a intamplat exact la fel ca si la inaripata de dinainte.Exhaustivul semantico-congruient al operei de arta se revolta in fata sentimentului de mutilare psihedelica si se autodistruge in catarsisul heliogalopant.
Dar sunt sigur ca celebrul sculptor Danileasa va invinge eternitatea.Va face statuia din fibra de sticla.ii va da un bronz cu trafaletu si o va propti in Gura humorului.Unde esti tu Michelangelo sa vezi ce-a ajuns omenirea Doamne???????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei