Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 ian 2015 - Anul XX, nr. 1 (5813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiune comună România - Croaţia: „Spiritualitate - Biserici fortificate”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia aintrodus în circulaţie la sfârşitul anului trecut emisiunea comună de mărci poştale România - Croaţia dedicată ansamblurilor bisericeşti fortificate datând din Evul Mediu, care vizează Biserica Evanghelică din Cristian, Braşov, respectiv Biserica Sf. Nicolae din Komiža, insula Vis, Croaţia.

 

Biserica Evanghelică din Cristian

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 9,10 lei este reprodusă Biserica Evanghelică din Cristian. Declarată monument istoric, biserica din Cristian a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, într-o perioadă în care goticul timpuriu, sub influenţa Mănăstirii Cisterciene din Cârţa, îşi făcea simţită prezenţa în arhitectura Transilvaniei. Biserica veche, cu hramul Sf. Nicolae, a fost dărâmată în anul 1839. Biserica actuală a fost sfinţită în 1841 şi respectă modelul bisericii-sală de mari dimensiuni, înzestrată cu galerii. În 1903, turnul a fost înălţat cu un etaj, cu acoperiş înalt, având patru turle în fiecare colţ şi o platformă în partea superioară. Interiorul bisericii impresionează prin elementele decorative: altarul cu statuia lui Iisus (1868) şi amvonul clasic (1881), candelabrul uriaş cu mai multe niveluri dispuse în cerc, cu vitraliile care flanchează altarul, sculpturile-simbol în piatră şi orga cu două claviaturi din 1842.

Statuia, realizată de sculptorul Johann Bartel, este o copie sculptată în lemn a statuii lui Iisus aparţinând danezului Bertel Thorwaldsen.Construirea cetăţii bisericeşti a început în secolul al XIII-lea şi a fost continuată până în secolul al XVIII-lea, compunându-se dintr-un zid de fortificaţie întărit de nouă turnuri de apărare, existând la vremea respectivă şi un şanţ cu apă. În turnul bisericii există patru clopote de oţel turnate în anul 1926. După 1700, biserica îşi pierde rolul militar de apărare. În primele decenii ale secolului al XIX-lea are loc lărgirea bisericii, fiind introduse şi elementele neoclasice specific transilvănene.

 

Biserica fortificată Sfântul Nicolae din Komiža

Timbrul cu valoarea nominală de 1,00 leu prezintă Biserica fortificată Sfântul Nicolae din Komiža, insula Vis, cea mai veche construcție reprezentativă pentru stilul său din Dalmația și din întreaga Croație. Biserica fortificată Sfântul Nicolae din Komiža, cunoscută de asemenea sub numele de Muster (Monasterium / Mănăstire), datează din secolul al XIII-lea. Biserica a fost construită de Benedictinii care s-au oprit aici în călătoria lor dinspre Insula Biševo, buiandrugul uşii ce poartă înscripţia DCCCL (anul 850) fiind o mărturie temporală a stabilirii acestora pe insula Vis.

Prima menţionare scrisă referitoare la biserică datează din anul 1145. În 1177 biserica a fost sfinţită de Papa Alexandru al III-lea. Aceasta a păstrat parte din caracteristicile romanice, dar a fost vizibil extinsă în secolele XVI-XVII, când a fost transformată din clădirea originală cu o singură navă într-o clădire cu cinci nave. Tot în secolul al XVII-lea, sistemul de apărare a bisericii a fost adaptat tipului Vauban. După o lungă perioadă sub controlul Veneţiei, satul a intrat în stăpânirea Austro-Ungariei, ajungând la începutul secolului al XX-lea la o populaţie de 4.000 de locuitori. Odată cu căderea monarhiei, Komiža decade, locuitorii începând să emigreze masiv. După al Doilea Război Mondial, în Iugoslavia comunistă, întreaga insulă Vis a devenit o zonă militară, ceea ce a împiedicat dezvoltarea acesteia pentru mai multe decenii.

 

Emisiunea filatelică poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia

Cele două mărci poștale ale emisiunii sunt completate de plicul „prima zi”, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă și blocul de 2 timbre (în album filatelic). Produsul special al emisiunii, albumul filatelic, este realizat într-un tiraj limitat de 321 de exemplare și este echipat cu blocul de 2 timbre și plicul FDC, având aplicate în clar, cu folio aur, ștampilele „prima zi” ale celor două țări. Emisiunea comună de mărci poştale România - Croația „Spiritualitate - Biserici fortificate” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiune comună România - Croaţia: „Spiritualitate - Biserici fortificate”.
 Vizualizări articol: 1492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiune comună România - Croaţia: „Spiritualitate - Biserici fortificate”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei