Cea de-a noua ediție a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop, care se va desfăşura în comuna Vama, în intervalul 20 august – 21 septembrie a.c., se va solda cu un premiu în valoare de 2.000 de euro pentru echipa care va realiza cel mai bun film documentar.
Cea de-a IX-a ediţie a atelierului de la Vama va antrena patru echipe mixte a câte trei participanți
Aristoteles Workshop, care se adresează tinerilor din Europa Centrală și de Est cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film sau televiziune, funcţionează ca un atelier anual în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă tineri în crearea propriului documentar.
Cea de-a IX-a ediţie a atelierului de la Vama va antrena patru echipe mixte a câte trei participanți (un regizor, un operator și un monteur), care au la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar.
Modulul propus pentru această ediţie este de maxim 30 de minute de film, deschis la elemente de ficţiune.
Experţii care îi vor îndruma pe studenții ediției din acest an vor fi cineaştii John Appel şi Jeroen Berkvens, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional.
John Appel lucrează ca director de imagine şi regizor din 1987. Ca regizor independent, a lucrat la peste 30 de filme documentare pentru cinema şi televiziune, iar ca operator, pentru peste 50 de filme documentare. John Appel este lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune şi trainer al multor workshop-uri naţionale şi internaţionale.
Jeroen Berkvens, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, a câştigat Premiul ARTE pentru “Cel mai bun film studenţesc european”.
Evaluarea finală a proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali
În a doua jumătate a workshop-ului, munca acestora va fi continuată de regizoarele Tania Rakhmanova şi Nino Kirtadze (filmarea și montajul materialului filmat, post-producție).
Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice și politice, iar Nino Kirtadze, fost consultant al Preşedintelui Republicii Georgia şi jurnalist de război în Cecenia şi în conflictele din Armenia, Azerbaijean şi Georgia, a stabilit chiar de la debutul ei cinematografic cu fermitate o intensitate vizuală, structuri narative puternice şi abordări metaforice. În 2005 a primit premiul pentru „Cel mai bun film documentar” din partea Academiei Europene de Film.
Evaluarea finală a proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali. Anul trecut, juriul a fost format din Véronique Rabuteau (coordonatoarea Programelor de Film Documentar Unité Découverte et Connaissance al televiziunii ARTE France), alături de Emmanuel Chicon (selecționer al festivalului Visions du Réel, din Nyon), jurnalistul Nick Roddick (Split Screen, din Marea Britanie) și de regizorul Cristi Puiu. Sorin Botoșeneanu, decanul facultății de Film din cadrul UNATC București, s-a alăturat, de asemenea, invitaților Aristoteles Workshop sosiți pentru seara închiderii.
Aristoteles Workshop le oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști
Filmele produse timp de opt ani de Aristoteles Workshop au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu (Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste).
Pe parcursul celor opt ediţii precedente, training-ul a fost susținut de nume importante din cinematografia mondială precum Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de film şi Televiziune), Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanți documentariști francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra școală de film Fémis), Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de film Documentar al canalului TV ARTE/France), celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.), Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit The Silver Toucan la Rio și The Special Prize la Tokyo) ş.a.
Susținut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop, organizat de Dan Nuţu, este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național Centrul Național al Cinematografiei și iStyle.
Aristoteles Workshop le oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști.