Muzeul Bucovinei împreună cu partenerul ucrainean - Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi şi partenerul moldovean - Muzeul de Istorie și Etnografie Bălți desfăşoară, în perioada 11-17 august 2014, la Suceava, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, o sesiune de informare & ateliere de lucru în domeniul conservării şi protejării patrimoniului cultural mobil din colecţiile muzeale.
Proiectul transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”
Schimbul de experiență are loc în cadrul proiectului transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”, proiect finanţat în cadrul Programului Operațional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, Prioritatea 3 „Promovarea activităţilor people to people”, cod MIS-ETC 2317.
Schimbul de experiență organizat de Muzeul Bucovinei împreună cu muzeele partenere cuprinde trei sesiuni de informare, desfăşurate astfel: Sesiunea I de Informare la Suceava, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, cu o durată de şapte zile; Sesiunea II de Informare la Cernăuți, la Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai, cu o durată de cinci zile; Sesiunea III de Informare la Bălți, la Muzeul de Istorie și Etnografie, cu o durată de cinci zile.
Domeniul vizat în cadrul activităților acestui schimb de experiență va fi „Protejarea patrimoniului cultural mobil”, iar tematica atelierelor de lucru se va axa pe „Evidența, gestiunea și inventarierea digitală a patrimoniului cultural mobil”, „Instrumente de lucru ale gestionarului de colecție și prezervarea patrimoniului cultural mobil”.
La sesiunea de informare de la Suceava participă 24 de specialiști din România, Ucraina şi Republica Moldova
La sesiunea de informare de la Suceava care a debutat ieri participă 24 de specialiști din care 12 gestionari de colecții români, şase gestionari de colecții ucraineni și şase gestionari de colecții moldoveni.
Schimbul de experiență va continua cu Sesiune II de informare la Cernăuți, la care vor participa şase gestionari de colecții români și şase ucraineni, pe următoarele colecții: ceramică, port popular, lemn, țesături, podoabe și instrumente muzicale.
Sesiunea III de informare se va desfășura la Bălți şi vor participa şase gestionari de colecții români și şase moldoveni, pe următoarele colecții: documente, etnografie, numismatică, artă, arheologie și istorie. Cu finanţare prin bugetul proiectului a fost elaborat şi tipărit un „Ghid de bune practici privind protejarea patrimoniului cultural mobil”, instrument de lucru care va familiariza gestionarii de patrimoniu cu noile tehnici şi proceduri de lucru în domeniul conservării patrimoniului.
„Ghidul de bune practici privind protejarea patrimoniului cultural mobil” va fi distribuit gratuit de Muzeul Bucovinei bibliotecilor comunale, orăşeneşti şi municipale, claselor cu specializarea conservare-restaurare de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, specialiştilor conservatori, muzeelor partenere din judeţ şi ţară.
Vor fi digitizate 25.000 de piese de patrimoniu şi vor fi monitorizate 24 de depozite de colecţii ale muzeelor partenere
Tot prin bugetul proiectului au fost achiziţionate aparatură IT şi aparatură de măsură şi control cu ajutorul cărora vor fi digitizate 25.000 de piese de patrimoniu şi vor fi monitorizate 24 de depozite de colecţii ale muzeelor partenere.
Pentru digitizarea patrimoniului au fost achiziționate servicii pentru crearea unui soft de digitizare a patrimoniului cultural mobil - Colecţiile muzeale online. Vor fi introduse într-un sistem informatic de evidenţă şi gestiune, de către gestionarii de colecţii, bunuri muzeale aparținând patrimoniului cultural mobil, din cele trei muzee partenere. Digitizarea patrimoniului cultural mobil va permite conservarea digitală pe termen lung a materialului cultural și accesibilitatea online a patrimoniului deținut de muzeele partenere, atât a specialistului de muzeu cât și a altor persoane interesate, acțiuni esențiale pentru a permite accesul la cultură și cunoaștere în era digitală din zona transfrontalieră. Accesul public la patrimoniul cultural mobil al Muzeului Bucovinei se va putea face de pe pagina web a acestuia, unde se va regăsi un meniu special pentru baza de date cu patrimoniul cultural digitizat.
În total prin proiect vor fi digitizate 25.000 de bunuri de colecție. Protejarea eficientă a patrimoniului cultural mobil, valorificarea, digitizarea şi accesibilitatea acestuia online de către publicul larg va favoriza dezvoltarea atractivităţii celor trei muzee, reprezentând astfel o preţioasă resursă pentru dezvoltarea turismului cultural în zonele de graniţă, contribuind la îmbunătăţirea situaţiei economice din zona de frontieră.