Semnalam cu o săptămână în urmă faptul că, în paralel cu acţiunile din domeniul artelor plastice organizate şi susţinute financiar de instituţiile publice sucevene, în parteneriat cu organizaţiile şi asociaţiile de profil, se desfăşoară tot mai multe activităţi artistice care sunt iniţiative private şi care se soldează cu rezultate la fel de palpabile.
Obiectivul cel mai provocator pentru atelierul de weekend a fost Biserica romano-catolică din Cacica
Dacă în ultimul weekend din luna lui Cuptor i-am vizitat la Stupca pe cei câţiva membri ai Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), care şi-au instalat şevaletele pe unul din dealurile înverzite ale localităţii şi au pictat o zi în aer liber, sâmbăta trecută, împreună cu pictorii Iulian Dziubinski, Iosif Csukat şi Gheorghe Ropciuc am ales ca destinaţie pentru un astfel de atelier de lucru comuna Cacica.
În luna iulie, în aceeaşi formaţie, am petrecut o zi lucrativă la casa de vacanţă a lui Gheorghe Ropciuc, de la Dărmăneşti, dar de data aceasta am răspuns invitaţiei lui Iulian Dziubinski şi ne-am deplasat în localitatea lui de baştină.
Obiectivul cel mai provocator pentru atelierul nostru de weekend a fost Biserica romano-catolică din Cacica (construită de comunitatea poloneză în anul 1904), biserică pe care Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a onorat-o în anul 2000 cu titlul de Basilica Minor.
Bucuria lucrului în aer liber, cu perspectiva de a ne reîntâlni la sfârşit de săptămână la Păltinoasa
Basilica Minor a fost obiectivul tentat pentru noi, oaspeţii, pentru că Iulian Dziubinski, care a realizat de-a lungul timpului mai multe lucrări cu acest subiect, s-a concentrat pe pânză asupra puţului vechi al salinei.
Aşa că, instalaţi pe coasta unui deal care ne oferea perspectiva asupra ambelor obiective, am lucrat într-o linişte deplină şi fără să ne stânjenim reciproc (întrucât fiecare dintre noi are cultura discreţiei) o jumătate de zi.
Dacă adăugăm satisfacţiei provocate de bucuria lucrului în acest atelier în aer liber (în care s-au realizat câtva lucrări care vor fi continuate şi rafinate cromatic acasă), faptul că am fost apoi la casa părintească a lui Iulian Dziubinski (unde-am fost întâmpinaţi cu bucurie şi trataţi cum se cuvine de mama lui octogenară) putem spune, fără tăgadă, că a fost o zi împlinită.
Atelierul de weekend constituie o iniţiativă care trebuie continuată. Avem deja o perspectivă de a ne reîntâlni la sfârşit de săptămână la Păltinoasa, unde, la casa de vacanţă a sculptorului Toader Ignătescu, se află în plină desfăşurare o tabără de creaţie cu artişti din mai multe zone din ţară.