Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iul 2014 - Anul XIX, nr. 165 (5674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

Festivaluri naţionale ale copiilor şi tinerilor, organizate la Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Vatra Dornei s-a încheiat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional al ansamblurilor folclorice „Dorna plai de joc şi cântec”. Manifestarea, organizată in memoriam profesor Gavril Moroşan, a adus în faţa publicului dornean cele mai bune ansambluri ale copiilor din ţară, dar şi din Slovacia şi Republica Moldova.

Anul acesta, alături de „Cununa” din Olt, „Crai Nou” din Braşov, “Doruleţul” din Tulcea, „Zarandul” din Arad, „Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc, „Ciobănaşul” din Rădăuţi, „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor, „Balada Dornelor” şi „Plaiurile  Dornelor”, invitaţi speciali la acest festival au fost Ansamblul “Radost” din Slovacia, Ansamblul de dansuri populare “Busuiocul” din Chişinău şi Fanfara Armonia a Palatului Copiilor din Târgu Mureş, care a deschis festivalul.

Festivalul a debutat la Sala Oglinzilor din cadrul Primăriei Vatra Dornei, după care a urmat parada formaţiilor participante, care a avut loc pe strada Luceafărului, apoi spectacolul concurs care s-a desfăşurat în Parcul Municipal în zona Izvorului Sentinela. 

Deşi vremea a fost capricioasă, tinerii artişti şi organizatorii au reuşit să alunge ploaia în mai multe rânduri şi şi-au continuat programul pe scenă. Oamenii veniţi la tratament, dar şi turiştii aflaţi pentru două, trei zile în oraşul staţiune au fost încântaţi de evoluţia copiilor, unii prelungindu-şi şederea special pentru a lua parte la spectacolele-concurs din 15-16 iulie, dar mai ales pentru a participa la Gala Laureaţilor, care a avut loc pe 17 iulie.

 

Premiile festivalului

La secţiunea Orchestre, Premiul special al juriului a fost acordat formaţiei instrumentale “Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc, la secţiunea Ansambluri folclorice categoria de vârstă 7-11 ani, Premiul I a fost acordat Ansamblului “Doruleţul “ din Tulcea, iar la categoria 15-18 ani, Premiul I a fost acordat Ansamblului “Zarandul” din Arad.

Trofeul festivalului a fost câştigat de ansamblul de cântece şi dansuri “Crai Nou” din Braşov, categoria de vârstă 15-18 ani. Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate artistică a fost acordat la categoria de vârstă 15-18 ani Ansamblurilor “Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei şi “Busuiocul” din Chişinău, Republica Moldova.

La categoria de vârstă 7-11 ani, acelaşi premiul special a fost acordat Ansamblului “Lăutarii” din Chişinău, iar la categoria de vârstă 11-14 ani Ansamblului “Radost” din Slovacia.

La secţiunea Formaţii de dansuri, Premiul I a revenit la categoria de vârstă 15-18 ani formaţiei “Zarandul” din Arad, la categoria 15-18 ani Premiul I a fost acordat formaţiei “Cununa” Olt, iar la categoria 7-18 ani, “Căluşarii” din Olt au primit Premiul I.

La secţiunea Grup vocal, Premiul I a fost acordat grupului “Plai bucovinean” din Dorna Candrenilor. La secţiunea Solişti instrumentişti s-au evidenţiat Alina Enache din Olt - la vioară, Andrei Sfirschi din Rădăuţi - la trompetă şi tot la trompetă premiul I a fost obţinut de Cosmin Moroşan din Câmpulung Moldovenesc, iar la saxofon s-a evidenţiat Alexandru Stepănescu din Arad.

Preşedintele juriului a fost prof. univ. dr. Doru Albu, prorector la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Eugenia Maria Paşca, Univ. de Arte „George Enescu” Iaşi, Florin Fodor - asistent univ. la aceeaşi instituţie de învăţământ superior, Radu Anghel Vasilescu – director Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, iar membrii juriului au fost prof. Tatiana Vîntur, dr. Constanţa Cristescu - etnomuzicolog, prof. Marcel Dupu - director Palatul Copiilor Botoşani şi Violeta Codorean - directorul Casei de Cultură Vatra Dornei.

Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor din Vatra Dornei, a declarat: “A fost o ediţie reuşită spunem noi, organizatorii, asta s-a văzut prin evoluţia ansamblurilor pe scenă, dar şi prin publicul numeros care a luat parte la spectacolele noastre. Deşi a mai şi plouat puţin, asta nu i-a descurajat pe participanţi să evolueze cum ştiu ei mai bine. Am încercat să aducem la acest festival cele mai bune ansambluri ale copiilor din ţară, dar şi din Serbia şi Chişinău. O astfel de manifestare însă nu se poate organiza fără sprijin. Manifestarea se înscrie în calendarul activităţilor extraşcolare la nivel naţional şi este sprijinită de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Vatra Dornei şi Consiliul Judeţean  Suceava, cărora le mulţumesc în mod deosebit, apoi sponsorilor Fly Music, Aqua Carpatica, Asociaţia Filantropică <Sf. Mihail şi Gavril> Vatra Dornei. Fără ajutor nu poţi face astfel de manifestări, care de fapt pun în evidenţă tradiţiile şi potenţialul turistic al zonei”.

 

Hora copiilor de pe Dealul Negru  

Pe lângă partea de spectacol-concurs, participanţii la Festivalul “Dorna plai de joc şi cântec” au avut parte şi de momente care le vor aduce aminte de Vatra Dornei. Organizatorii le-au oferit copiilor vizite la obiectivele din oraş, dar şi o excursie cu telescaunul pe Dealul Negru, la cota 1.400. De aici  au putut admira panorama oraşului staţiune, împrejurimile, iar cei mai curajoşi au făcut scurte călătorii ecvestre. Pentru a marca momentul, Vasile Moroşan a avut ideea unei “hore la înălţime”. Fiecare ansamblu i-a învăţat pe ceilalţi participanţi dansul specific zonei din care au venit, iar la final au încins o horă mare în care s-au prins cei peste 300 de copii participanţi. “Festivalul creşte de la un an la altul atât ca valoare, dar şi ca număr de participanţi, fiind considerat şi un mijloc de promovare a zonei Dornelor”, a mai adăugat profesorul Vasile Moroşan.

În zilele de 16 şi 17 iulie, pe Aleea Principală din Parcul municipal a avut loc, în paralel cu festivalul folcloric, Târgul Copiilor Meşteşugari, la care au participat copii din Bihor, Maramureş, Iaşi, Tulcea, Gorj, Suceava, Olt, Buzău, Vaslui şi Vâlcea. 

Vineri a început Festivalul Naţional de Muzică Uşoară “Muzritm”, pentru copii şi tineret, ediţia cu numărul douăzeci.   

Manifestările organizate de Clubul Copiilor Vatra Dornei sunt incluse în cadrul Zilelor municipiului Vatra Dornei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivaluri naţionale ale copiilor şi tinerilor, organizate la Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivaluri naţionale ale copiilor şi tinerilor, organizate la Vatra Dornei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei