În perioada 18-26 iulie, la Poiana Stampei se va desfăşura cea de-a doua ediţie a masterclass-ului de vioară şi violoncel “Muzica la altitudine”.
Timp de nouă zile, zece violonişti şi zece violoncelişti selectaţi în urma vizionării CV-urilor vor veni la Poiana Stampei, unde timp de nouă zile vor lucra tehnici de interpretare la vioară şi violoncel cu Ştefan Horvath, concert maestru al Filarmonicii din Basel, şi Răzvan Suma, binecunoscut muzician nu numai în România, ci şi în străinătate.
În urma preselecţiei foarte riguroase, au fost aleşi elevi din Bistriţa, Cluj, Iaşi, Constanţa, din Ucraina, Elveţia şi Italia. Vor fi prezenţi doi elevi din clasele primare, liceeni, studenţi şi masteranzi care au participat la concursuri, la diferite cursuri de vară, care doresc să se perfecţioneze. Cel mai mic cursant este în clasa a VII-a, iar cel mai în vârstă are 26 de ani.
Conform ing. Viluţ Mezdrea, primarului comunei Poiana Stampei, în fiecare dimineaţă profesorii vor lucra cu fiecare participant în parte, ceilalţi participanţi asistând la lecţiile individuale pentru a învăţa lucruri noi sau repetând individual. După-amiaza se va lucra pe grupe, iar seara vor fi vizionate diverse concerte şi documentare despre instrumentişti celebri, despre artă, literatură, pictură.
“La finalul stagiului de pregătire va avea loc un concert care va deschide Festivalul <Flori de pe Dorna>. Unul dintre cursanţi va avea şansa să cânte la o vioară foarte valoroasă prin timbrul său, o vioară Testore din 1772, adusă de Ştefan Horvath din Elveţia”, a precizat primarul Viluţ Mezdrea.
Tehnici de instrument şi interpretare muzicală studiate cu doi muzicieni de talie internaţională
Ideea organizării acestor cursuri de vară este a Cristinei Istrate, absolventă a Academiei de Muzică şi manager al unui lanţ de cofetării, scopul masterclass-ului fiind sprijinirea şi încurajarea tinerilor foarte talentaţi pentru a ajunge pe marile scene de concert.
“Aflat la a doua ediţie, masterclass-ul <Muzica la altitudine> doreşte să ofere tinerilor muzicieni selectaţi posibilitatea de a studia timp de nouă zile tehnici de instrument şi interpretare muzicală împreună cu doi muzicieni de talie internaţională, Ştefan Horvath şi Răzvan Suma. Locaţia aleasă pentru desfăşurarea evenimentului va oferi cursanţilor o atmosferă potrivită pentru studiu şi relaxare. În cadrul aceluiaşi program, participanţii vor avea ocazia întâlnirii cu Ramona Pasca, specialist în programe de dezvoltare personală, participanţii fiind încurajaţi să-şi identifice atât punctele forte, cât şi cele de îmbunătăţit, care pot influenţa performanţa artistică”, a precizat Cristina Istrate, organizatorul masterclass-ului.
„La finalul acestui program educativ, profesorii vor desemna cel mai bun cursant, acesta având ocazia de a concerta ca solist împreună cu orchestra Notes&Ties, pe scena Casei Universitarilor din Cluj-Napoca. Master class-ul <Muzica la altitudine> doreşte să ofere tinerilor muzicieni ocazia întâlnirii cu profesori de exceptie, care să contribuie la dezvoltarea artistică şi personală, şi care să creeze oportunităţi profesionale în viitor”, a adăugat Cristina Istrate.
Manifestarea este organizată de Institutul Cultural Român, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria comunei Poiana Stampei şi Cofetărie – Patiserie Cristina.
Mai multe detalii pe altimusic.ro.