Asociaţia Fălticeni Cultural a organizat în perioada 12-13 iulie ediţia a III-a a Festivalului Concurs pentru Tineret Fălticeni Folk, rezervat creatorilor şi interpreţilor de muzică folk, cu vârsta până la 30 ani. În concurs au participat 20 de solişti şi grupuri folk, cei mai buni fiind premiaţi duminică seara, după spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti “Escroci în aer liber” şi “Traşi la Xerox”, două comedii în care iubitorii de teatru i-au putut vedea pe Monica Davidescu, Dan Tudor, Ovidiu Cuncea şi Afrodita Androne.
Conform preotului Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural, din punct de vedere al concurenţilor festivalul a fost mult mai bun faţă de ediţiile anterioare, juriul având o misiune foarte grea.
Premiul “Inima Fălticeniului”
Cu premiul “Inima Fălticeniului” au fost recompensaţi Loredana Loghin, Grupul „Percusio”, Grupul „Gânduri noi” şi Grupul “Corpora”, Paul Adrian Tihan, toţi din Fălticeni, Grupul „Tagma” din Bacău, George Palfi, din Negreşti Oaş, Alexandrina Chelu, din Oradea, Alexandru Ioan Turcu, din Bucureşti, Ioan Flavius Ciubotaru, din Zăneşti, Neamţ, Ioana Cătălina Culbecea, din Tazlău, Neamţ, Ciprian Cotruţă, din Iaşi.
Premiile pentru debut au revenit celei mai tinere participante, Bianca Lazăr, din Dorohoi, în vârstă de 12 ani, şi lui Sebastian Ionel, tot din Dorohoi.
La secţiunea Interpretare, Premiul III a fost obţinut de Mateiana Anichiforesei, din Fălticeni, Premiul II a revenit Grupului “Zări”, din Botoşani, Premiul I tulceanului Mihai Cristian, iar Marele Premiu lui Ştefan Andrei Cîşlariu, din Dorohoi.
La secţiunea Creaţie, premiul III a revenit Grupului „Noi Doi”, din Dorohoi, premiul II lui Ştefan Andrei Cîşlariu, membru al grupului “Noi Doi”, Premiul I Grupului “Zări”, din Botoşani, iar Marele Premiu lui Cristian Mihai din Tulcea.
Toţi premianţii au primit din partea organizatorilor câte o lucrare de artă semnată de artistul humorean Radu Bercea, o diplomă şi placheta festivalului, iar câştigătorii Marelui premiu au primit un trofeu de cristal şi câte două apariţii pe CD-ul “Fălticeni Folk, ediţia a III-a”.
Membrii juriului au oferit premii personalizate
Şi o parte dintre membrii juriului au acordat premii personalizate. Premiul Asociaţiei “Fair Play”, oferit de Sorin Poclitaru, a ajuns la Grupul „Noi Doi” şi la Grupul “Zări”, Premiul Preşedintelui Juriului “Gheorghe Balint” a revenit câştigătorului secţiunii Creaţie, Cristian Mihai, Premiul “Ovidiu Mihăilescu” a ajuns la Grupul „Fără nume” din Dorohoi, în timp ce Premiul Preşedintelui Asociaţiei “Fălticeni Cultural” a revenit fălticenencei Mateiana Anichiforesei.
Regizorul Gheorghe Balint, preşedintele juriului, a precizat: “Mă bucur că de data asta diferenţele de opinii, de apreciere, între membrii juriului au fost de jumătate de punct sau de un singur punct, deci am fost foarte apropiaţi în decizii. Folkul este muzica care nu se face cu silicoane şi calculator. Muzica folk păstrează povestea, păstrează emoţia şi sper eu că dacă cel care cântă are carismă, are voce, are melodie, înseamnă că are tot ce-i trebuie unui cântec care să meargă la inima dumneavoastră. În cadrul festivalului asta s-a întâmplat pentru cel puţin patru interpreţi”.
Cei patru la care a făcut referire preşedintele juriului s-au regăsit de mai multe ori pe lista premianţialor.
“Ţara aceasta visează prin actori, visează prin poeţi şi artişti şi are nevoie de vise noi şi frumoase ca să meargă înainte”
Ovidiu Mihăilescu, un alt membru al juriului, a precizat că toţi cei care au urcat pe scenă în concurs au avut o evoluţie foarte bună, indiferent dacă au luat premii sau nu.
Acesta a declarat: „Indiferent de cât de mare sau de mic este premiul, ceea ce este foarte important este ca voi înşivă să reuşiţi să faceţi un pas mai departe către imaginea voastră cea bună, către îngerul din voi ca să deveniţi artişti adevăraţi şi să transmiteţi mai departe ceea ce simţiţi că trebuie transmis pentru că ţara aceasta visează prin actori, visează prin poeţi şi artişti şi are nevoie de vise noi şi frumoase ca să meargă înainte. Este foarte greu să jurizezi atunci când stilurile, genurile şi vârstele sunt diferite. Este greu să diferenţiezi situaţii care nu seamănă între ele, dar aşa este arta de când e lumea. Important este că o mulţime de copii care au fost în acest an la festival vor ajunge acasă cu un CD pe care este trecut şi numele lor. Eu ştiu ce înseamnă asta pentru că mie mi-a apărut prima piesă pe un album pe la 38 de ani”.
Poetul Sorin Poclitaru, cel care a urmărit cu atenţie ca jurat textele interpretate, a apreciat evoluţia tinerilor şi copiilor şi faptul că mulţi au pus pe acordurile chitarei versurile unor poeţi consacraţi, “începând cu Mihai Eminescu şi terminând cu Sorin Poclitaru”.
Un alt folkist, Puiu Creţu, membru al juriului, a felicitat şcolile de folk din Fălticeni şi Dorohoi, produsul acestora urmând a se vedea în timp, iar scriitoarea Clara Mărgineanu a spus că a fost greu să pună în balanţă tineri de 12 ani cu oameni deja consacraţi care au studii de specialitate, care au premii.
Seara s-a încheiat cu recitalurile câştigătorilor Marelui Premiu la cele două secţiuni, Ştefan Andrei Cîşlariu şi Cristian Mihai, şi al veteranilor folkului Puiu Creţu, Ovidiu Mihăilescu şi Marius Matache, care au fost nevoiţi să revină pe scenă de mai multe ori la solicitarea publicului.