Doi humoreni, scriitorul Gheorghe Solcan şi artistul plastic Radu Bercea, au întâmpinat Zilele Humorului din acest an cu o carte realizată în tandem.
„Fiindcă unul avea ce n-avea celălalt şi invers, s-a întâmplat cum se întâmplă în lume: s-au cuplat”
Cartea cu catrene, intitulată „Ca trenul de Gura Humorului”, se deschide cu un satiric „Burriculum vitae” care explică geneza volumului.
„Eu, subsemnatul volum, m-am născut aşa cum v-aţi născut şi dumneavoastră, din doi autori. Spre deosebire de dvs. însă, fiind lucru, n-am aflat nici până azi care dintre cei doi autori îmi este tată şi care mamă. Sau vor fi fiind amândoi mame, sau amândoi taţi? Mama lor de autori!”.
„Nu ştiu dacă o fi fost dragoste la prima vedere - se consemnează în continuare - dar, fiindcă unul avea ce n-avea celălalt şi invers, s-a întâmplat cum se întâmplă în lume: s-au cuplat”.
Aşadar, Gheorghe Solcan, care s-a jucat cu cuvintele, a scris catrenele, iar Radu Bercea a realizat desenele cu care s-a ilustrat cartea.
„În Europa cea prosperă, / Românii stau la barieră...”
Cum la ediţia precedentă a Festivalului Internațional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului” tema secţiunii de Literatură Umoristică a fost „Schengen”, am ales un catren sugestiv: „În Europa cea prosperă, / Românii stau la barieră. / Aveam o vorbă pe la noi, / Că bariera-i pentru boi”.
Şi la Gura Humorului este-o barieră la calea ferată, dar pe cei doi semnatari ai volumului nu i-am întâlnit acolo, deşi titlul volumului ar fi sugerat un astfel de loc.
Radu Bercea şi Gheorghe Solcan stăteau la intrarea în Parcul Central pe buştenii de paltin pe care meşterul cioplitor Toader Ignătescu încă nu-i transformase în piese de şah de dimensiuni monumentale. Zâmbitor şi cu volumul în mână Gheorghe Solcan se gândea deja la o altă carte, iar Radu Bercea aştepta sugestii pentru alte desene.