La Fălticeni s-a desfăşurat, în perioada 10-11 iulie, etapa de preselecţie judeţeană din cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”.
Joi, 10 iulie, a avut loc preselecţia la monolog, recitare poezie şi trupe de teatru pentru grupa de vârstă 7-14 ani (clasele I-VIII), iar de la ora 18,00, studenţii de la UNATC au prezentat, în cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, în faţa unui numeros public, piesa „Stele din lumina dimineţii”. Printre spectatori s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, vicepreşedintele CJ Alexandru Rădulescu şi primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman.
Vineri, 11 iulie, tot de la ora 9.00, a avut loc preselecţia pentru monolog, recitare poezie şi trupe de teatru pentru grupa de vârstă 15-25 de ani, seara încheind-o Trupa “Birlic” cu spectacolele „Welcome America” şi „Karagiale Reloaded”.
Invitaţi aduşi pe banii sponsorilor
Preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, principalul organizator al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”, ne-a declarat: „Pe lângă preselecţia pentru festival am pregătit şi un spectacol extraordinar al trupei de teatru <Birlic>. Aceşti copii au deja şapte spectacole puse în scenă de regizorul Gheorghe Balint de la Teatrul din Bacău, fiind unici în ţară prin faptul că o trupă de elevi are şapte spectacole pe care oricând le poate juca. În toamnă vom avea nouă zile de teatru cu nouă spectacole mari, susţinute de teatre mari din ţară. Deja avem promisiunea prezenţei Teatrului Naţional din Bucureşti”.
Mihăilă a subliniat că „este foarte greu să organizezi un astfel de festival, mai ales acum, când este şi criză financiară, criză morală şi criză socială. Toate spectacolele sunt gratuite, de aceea depindem foarte mult de sponsorizări. Într-un an merge mai bine, în altul mai rău. Se pare că anul acesta nu este atât de bun, dar sperăm ca la ediţia din toamnă să avem puterea financiară să scoatem CD-ul Fălticeni Folk şi nouă zile să putem asigura cazarea şi masa participanţilor şi invitaţilor la festivalul de teatru şi să avem bani de premii. Anul trecut, la Festivalul <Birlic> am avut 160 de invitaţi şi concurenţi din ţară, deci nu este uşor”.
Nici o trupă de teatru nu a impresionat juriul la categoria 15-25 de ani
În urma preselecţiei judeţene, juriul a invitat la Festivalul Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, care se va desfăşura în perioada 30 august - 7 septembrie, Trupele „Lego” din Drăguşeni, „Voinicii Bogătenilor” din Bogata, „Thalia” din Milişăuţi şi „Micii actori” din Fălticeni, toate la categoria 7-14 ani. La categoria 15-25 de ani nici o trupă prezentă nu a impresionat juriul, astfel încât să aibă asigurată prezenţa în finala competiţiei. Pe podium au urcat pe locurile doi şi trei trupele D&D, din Oniceni, comuna Forăşti, cu piesa „Un pedagog de şcoală nouă” de I.L. Caragiale, şi „Simplu în doi”, din Suceava, care a prezentat piesa „Suflete tari” de Camil Petrescu.
La secţiunea monolog, recitare poezie, categoria de vârstă 7-14 ani, şi-au asigurat prezenţa la competiţia finală din luna septembrie Filip Cardasim din Gura Humorului, care a primit şi Marele Premiu, Maria Comandur din Grăniceşti, Alexandra Bocăneţ şi Denis Bobuţanu din Fălticeni – Premiul I, Paul Teodor Itu din Bogata şi Claudiu Petriceanu din Fălticeni – Premiul II şi Diana Maria Floroiu din Suceava – Premiul III. La categoria 15-25 de ani, cei mai buni recitatori au fost Bogdan Marin Ujeniuc din Suceava şi fălticenencele Bianca Alina Itu şi Ana Luisa Căluşeriu.
În oraşul lui Birlic, birlicii fac teatru
Regizorul Gheorghe Balint, sau „tata Geo”, cum este cunoscut în rândul fălticenenilor, a fost prezent în sala Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, unde a urmărit timp de două zile candidaţii la finala Festivalului de Teatru organizat la Fălticeni în toamnă, precizând că valoarea evoluţiilor, atât pentru trupe, cât şi pentru concurenţii la monolog sau recitare, a crescut în fiecare an, în mare parte şi datorită Trupei de Teatru „Birlic” a Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.
Regizorul Gheorghe Balint a declarat: „Fălticeniul m-a adoptat datorită părintelui Liviu Mihăilă. Mă aflu pentru a nu ştiu câta oară la Fălticeni, de doi ani lucrez cu trupa, ei m-au adoptat, eu i-am adoptat. Repetăm şi prezentăm vineri două spectacole ale trupei Birlic, <Welcome, America> după Matei Vişniec şi <Karagiale Reloaded>, o adaptare a mea după un <Pedagog de şcoală nouă> a lui I.L. Caragiale. Tinerii cu care lucrez, copiii mei pot spune, sunt îngrozitor de minunaţi. În aceste cuvinte stă aproape totul. Este absolut fabulos să lucrezi cu tinerii. La vremurile acestea când noi, adulţii, suntem năuci, ei îşi rup din timpul liber şi în loc să stea la pub să bea o bere, să stea pe străzi, vin aici şi ne chinuim împreună să scoatem câte o poveste”.
Balint a afirmat că „trupa veche va pleca, o parte fiind absolvenţi de liceu, dar rămâne o trupă nouă. De fapt, este o singură trupă cu 23 de membri, numai că cei patru tineri care au dat bacul merg la facultate. Eu le-am spus la toţi <birlici>, cei veniţi mai de curând - juniori, iar la cei mai vechi în trupă le spun seniori sau hodorogi, în funcţie de vechime. Joncţiunea s-a făcut destul de repede şi bine pentru că trupa era relativ mică, erau 12 şi efectiv s-a dublat atât cantitativ, cât şi calitativ”.
Legat de numele trupei, regizorul Gheorghe Balint a spus că ar fi anormal ca Fălticeniul, un loc în care s-a născut Birlic, să nu aibă o trupă de teatru. Foarte multe oraşe, cum e Buhuşi sau Câmpina, au trupe de teatru care fac performanţă.