Timp de trei zile, s-a desfășurat la Gura Humorului o adevărată sărbătoare a cântecului coral prilejuită de întâlnirea a trei coruri.
Protagoniștii acestui eveniment au fost membrii grupului coral feminin al Forumului Local German, corul mixt de la Parohia „Sf. Arangheli Mihail și Gavril” (ambele dirijate cu talent, competență și dăruire de prof. Lenuța Beleca) și corala oșenească „Medeșana”, din Medieșul Aurit, judeţul Satu Mare, condusă de peste patruzeci de ani de inimoșii prof. Ileana și Ioan Petrovici.
Celebrarea prieteniei prin muzică a trei corale
Schimbul acestei fructuoase colaborări culturale, prilejuit de pasiunea și dragostea pentru muzică, artă și frumos, a fost inițiat de Marian Palade, profesor la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, personalitate culturală bucovineană.
Corala „Medeșana”, care are o mare tradiție în mișcarea corală românească, împlineşte în septembrie 80 de ani de activitate corală.
De-a lungul timpului, Corala „Medeşana” a participat la multe concursuri și festivaluri din țară, dar și din Italia, Franța, Elveția și Austria, unde a susținut concerte și recitaluri corale cu un repertoriu bogat și diversificat din muzica românească și universală.
Cu scopul declarat „de celebrare a prieteniei prin muzică a celor trei corale” și a componenților acestora (români, germani și maghiari), cu vârste cuprinse între 17 și 80 de ani, femei și bărbați iubitori de muzică și frumos, într-o sală ornată cu gust de gazdele Forumului Local German, rând pe rând, corurile au încântat prin prestaţia lor publicul, cald și avizat, care a răsplătit cu aplauze prezentarea de pricesne, imnuri și prelucrări de folclor (românesc și german), ale compozitorilor Augustin Bena, Ciprian Porumbescu, Ion Vidu, Nicodim Ganea, Tudor Jarda, Giusseppe Verdi.
Sărbătoarea cântecului coral a prefațat cu onoare Zilele Humorului
La finalul manifestării, ca o încununare, corurile reunite au interpretat cântece conduse, pe rând, de cei trei dirijori, spre desfătarea publicului.
În ziua următoare, la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, corurile au cântat și au dat răspunsuri la liturghia oficiată de pr. paroh Petru Cârciu.
Pe parcursul șederii în Gura Humorului, sătmărenii și gazdele lor au vizitat mai multe obiective cultural-turistice din oraș, beneficiind de competenta prezentare a etnografei Elvira Romaniuc și a maicilor Gabriela și Elena, de la Mănăstirea Voroneț.
Sărbătoarea cântecului coral, care a prefațat cu onoare Zilele Humorului, nu ar fi putut avea loc fără organizarea impecabilă realizată de prof. Lenuța Beleca și pr. Petru Cârciu, cu sprijinul Primăriei Gura Humorului (prin consilierii Ciprian Malanca și Aurel Danilevici), al Forumului Local German (prin preşedintele Luci Glazer şi vicepreședintele Duard Wendling), al Centrului Cultural din Gura Humorului (prin directorul Mihai Mardare), al Asociației „FAM” şi al Colegiului Național „Alexandru cel Bun” (prin directorul prof. Mihaela Ursaciuc), dar și al inimoșilor coriști humoreni.