Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2014 - Anul XIX, nr. 150 (5659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

„Calea lui Dracula”

„Fârtaţii” sau sugestia complementară a lunecării în mit...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Expoziţia vernisată cu câteva zile în urmă la City Gallery, cu genericul „11+1 Elegii”, le oferă în premieră celor interesaţi de proiectul „Calea lui Dracula” posibilitatea de a vedea pe viu, şi nu doar în sugestiile vehiculate până acum, un stâlp totemic care materializează conceptul propus de Ion Drăguşanul, iniţiatorul şi promotorul proiectului celui mai lung muzeu de sculptură în aer liber din lume.

 

„Lucrarea lui Liviu Jitariu se înscrie perfect în concepţia stâlpică a totemicei <Căi a lui Dracula>”

Lucrarea, realizată de sculptorul sucevean Liviu Jitariu, l-a surprins pe Ion Drăguşanul, care a identificat-o ca fiind corespunzătoare proiectului, spunând că aceasta „va deveni, printr-o nouă tratare sculpturală a temei, monumentul care va încheia, înspre Tihuţa, <Calea lui Dracula>, prin sugestia complementară a lunecării în mit, luciferic, în cazul lui Vlad Ţepeş, şi în legenda sfinţeniei, în cazul lui Ştefan cel Mare”.

„Lucrarea lui Liviu Jitariu - a subliniat Ion Drăguşanul - se înscrie perfect în concepţia stâlpică a totemicei <Căi a lui Dracula>, care este, în fond, Calea Celor Doi Fârtaţi, într-o expresie cosmogonică a neamului românesc”.

Cu ceva timp în urmă semnalam faptul că scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul a întocmit argumentarea istorică şi cosmogonică pentru realizarea în Bucovina a celui mai lung muzeu de sculptură în aer liber din lume, intitulat „Calea lui Dracula”, muzeu de sculptură monumentală care s-ar întinde între Reuseni şi Pasul Tihuţa.

 

Cele două efigii care vor spiritualiza acest traseu turistic prin Bucovina sunt Vlad Ţepeş şi Ştefan cel Mare

Cele două efigii care vor spiritualiza acest traseu turistic prin Bucovina sunt Vlad Ţepeş şi Ştefan cel Mare. Valorificarea mitului Vlad Ţepeş şi exploatarea brandului Dracula în Bucovina, simultan cu legenda lui Ştefan cel Mare, ar va aduce beneficii întregii zone.

Pentru prima etapă, proiectul vizează realizarea a zece monumente, din cele circa 40 care vor fi amplasate pe un itinerariu de aproximativ 200 de km.

Lucrările monumentale, cu precădere stâlpi totemici (stâlpi pentru care s-au sugerat chipuri de voievozi, dar şi elemente specifice măştilor bucovinene), vor fi făcute din buşteni de fag verde sau din trunchiuri de brad şi vor fi executate în Muzeul Satului Bucovinean, de un grup de sculptori carevor lucra sub coordonarea artistului plastic sucevean Cezar Popescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Fârtaţii” sau sugestia complementară a lunecării în mit....
 Vizualizări articol: 1186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Fârtaţii” sau sugestia complementară a lunecării în mit...5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei