Andy Jeffery Macsim, elev al Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, secţiunea pian, a câştigat cea de-a XXXV-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală ”Lira de Aur”.
În vârstă de 16 ani, Andy Jeffery a mărturisit că studiază pianul de zece ani, sub îndrumarea profesoarei Ana Maria Sorocan.
Tânărul nu se află la prima participare la Concursul „Lira de Aur”.
„De cinci ani particip şi de la ediţie la ediţie am tot progresat. <Lira de Aur> e un trofeu pe care şi-l doreşte oricine. Cred că anul acesta a fost cel mai roditor pentru mine. Am luat premiul I la Olimpiada Naţională de la Baia Mare, premiul I şi premiul special la un concurs naţional de la Piatra Neamţ şi acum <Lira de Aur>”, a mărturisit elevul din Botoşani la finalul galei de decernare a premiilor concursului.
Marele premiu, în valoare de 1.000 de euro, a fost oferit de Centrul Cultural Bucovina Suceava.
Totodată, organizatorii au decernat alte cinci premii speciale celor mai merituoşi dintre participanţi. Este vorba despre: Tudor Ilie Lăzăruc, chitară, de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani (Premiul „Ciprian Porumbescu”), Maria Marica, vioară, de la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca (Premiul Asociaţiei „Lira de Aur”), Corneliu Zirbo, violoncel, de la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca (Premiul special), Mihail Ciprian Reuţ, vioară, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava (Premiul special), Andra Borz (pian), de la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca (Premiul special).
O ediţie sub auspiciile unei mari sărbători
Ediţia din acest an a Concursului „Lira de Aur” s-a desfăşurat „sub auspiciile unei mari sărbători generate de o personalitate a vieţii culturale româneşti”, precum au anunţat organizatorii. Este vorba despre omagierea compozitorului şi muzicologului prof. univ. dr. Viorel Munteanu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, care, şi la ediţia din acest an, a răspuns invitaţiei organizatorilor de a fi preşedintele juriului.
Cu prilejul celei de-a 70-a aniversări, în cinstea sa a fost organizat vineri, 23 mai, un recital extraordinar, susținut de membrii juriului.
Potrivit prof. Sever Dumitrache, cel care a moderat prima parte a festivităţii de decernare a premiilor, „Viorel Munteanu merită recunoştinţa noastră, a tuturor, şi, în mod deosebit, recunoştinţa bucovinenilor pentru că el s-a născut în acest spaţiu binecuvântat de Dumnezeu. Mai mult decât atât, el este condamnat, poate de divinitate, să iubească Bucovina şi pe bucovineni”.
Totodată, în semn de preţuire pentru întreaga sa carieră, pentru vocaţia sa de compozitor, de muzicolog şi făuritor de discipoli devotaţi actului muzical artistic, Daniela Vlad, de la Radio Iaşi, i-a decernat Marele premiu pentru creaţie, constând într-o diplomă şi un trofeu pentru creaţie, al Expoziţiei internaţionale a creativităţii şi inovării „Euroinvent”, de la Iaşi.
La rândul său, Viorel Munteanu a mărturisit că ediţia din acest an a „Lirei de Aur” a fost una „foarte frumoasă”.
„S-au descoperit talente care ne vor reprezenta şi în ţară, şi în străinătate. Avem talente pe care, însă, trebuie să ştim să le cultivăm şi aceste întâlniri ne obligă să găsim căi prin care să le sprijinim şi să le ducem mai departe. Avem răspunsuri şi promisiuni ferme că, anul viitor, <Lira de Aur> va fi înscrisă pe lista concursurilor internaţionale şi, tot la anul, vom avea şi secţiunea Muzică de cameră”, a evidenţiat Viorel Munteanu.
Peste 100 de concurenţi
Concursul „Lira de Aur” s-a desfăşurat pe trei secţiuni: pian, instrumente cu coarde, instrumente de suflat şi percuţie. În cursa pentru marele trofeu s-au înscris peste 100 de concurenţi din mai multe oraşe ale ţării, dar şi din Republica Moldova.
Competiţia a fost organizată de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Asociația Culturală ”Lira de Aur”, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Consiliul Județean, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei și Uniunea Polonezilor din România ”Dom Polski”.