Liceul Tehnologic Cajvana a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 9 mai, gazda Simpozionului naţional „Armonie prin joc şi cânt, port şi cuvânt”, ediţia a IV-a, la care au participat cadre didactice din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal din toată ţara, preocupate de promovarea valorilor culturale locale.
Simpozionul a avut trei secţiuni: Noi provocări în educaţia interculturală (referate); Personalităţi culturale în spaţiul românesc: scriitori, poeţi, coregrafi, pictori, biografii, prezentări ale operelor lor (PowerPoint, Clip Media, Film); Tradiţie şi culturalitate - expoziţie de desene, picturi, colaje, grafică, artă decorativă specifice diferitelor etnii din România.
La această ediţie au fost trimise din ţară 130 de lucrări cu tema „Armonie prin joc şi cânt, port şi cuvânt” şi au participat câteva zeci de cadre didactice din mai multe zone ale ţării.
„Multiculturalitate în Bucovina”
Pentru ca oaspeţii din ţară să vadă „pe viu” care sunt jocurile, cântul şi portul bucovinean, organizatorii au pregătit, la finalul simpozionului, un program artistic, care s-a desfăşurat la Căminul Cultural din Cajvana. Intitulat „Multiculturalitate în Bucovina”, programul cultural i-a avut ca protagonişti pe prof. pentru învăţământul primar Cristina Tomuţ, prof. pentru învăţământul primar Domnica Boca şi, bineînţeles, pe directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul Iulian Ciotu, care s-a remarcat prin diversitatea momentelor artistice conduse şi prezentate în cadrul programului.
Un moment inedit al evenimentului, salutat de toţi cei prezenţi, a fost participarea prof. pentru învăţământul primar Carmen Crâşmariu, care a venit însoţită de Ansamblul „Veselca” din Văşcăuţi, încântându-i pe oaspeţi cu un dans ucrainean.
Prezenţă numeroasă la simpozion
Printre invitaţii prezenţi la simpozionul de la Cajvana s-au numărat Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, deputatul Gavril Mîrza, Laurenţie Şpac, inspector învăţământ primar, Călin Brăteanu, consultant artistic Centrul Cultural Bucovina, Gheorghiţă Davidoaia, preot paroh Cajvana şi, nu în ultimul rând, primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu.
Consilierul de imagine al Liceului Tehnologic Cajvana, prof. pentru învăţământul primar Lidia Loredana Seserman, a declarat că „cele trei secţiuni ale simpozionului au dat posibilitatea participanţilor din întreaga ţară să se exprime. Scopul acestui simpozion a fost promovarea unui set de valori fundamentale, care pot fi adoptate de cadrele didactice şi elevi pentru o educaţie incluzivă de calitate. Prezenţa invitaţilor, a elevilor, preşcolarilor şi cadrelor didactice de la Liceul Tehnologic Cajvana şi de la Grădiniţa cu Program Normal Cajvana, în luna mai, luna florilor, chiar de ziua Europei, naşte emoţii dintre cele mai puternice”. Evenimentul a fost organizat de Liceul Tehnologic Cajvana şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 din Cajvana, unităţi conduse de prof. Nicolae Robu, director coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana, prof. Iulian Ciotu şi prof. Floarea Iacoban, directori adjuncţi ai Liceului Tehnologic Cajvana, şi prof. Domnica Gurău, director la Grădiniţa cu Program Normal Cajvana. Ca parteneri în acest proiect au fost Inspectoratul Judeţean Suceava, Primăria oraşului Cajvana, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Asociaţia Culturală Vatra Satului, Parohia „Sf. Mihail şi Gavriil” din Cajvana.
Artă sacră pe scoarţă de copac
Cu prilejul Simpozionului naţional „Armonie prin joc şi cânt, port şi cuvânt”, învăţătorul Traian Seserman, de la Şcoala cu clasele I-IV din cătunul Codru, ce aparţine de oraşul Cajvana, a expus, la Liceul Tehnologic Cajvana, câteva icoane realizate pe scoarţă de copac.
Învăţătorul ne-a spus că „fiecare bucată de scoarţă are o poveste. Compoziţiile realizate de mine au fost cerute de structura respectivă, de fiecare bucată de material”.
Traian Seserman însufleţeşte scoarţa de copac, transformând-o în mici opere de artă. El pictează pe scoarţă sau trunchiuri de copac (brad, tei, fag etc.) scene biblice. Pasionat de arta tradiţională, bărbatul adună ori de câte ori are prilejul bucăţi de lemn din pădure, de diferite forme, scoarţă de copac, pe care, mai apoi, în atelierul său, le transformă în „artă sacră”. Expoziţia de icoane pe scoarţă de copac a fost apreciată de participanţii la simpozionul naţional.