Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Institutul Polonez Bucureşti şi Uniunea Polonezilor din România - Dom Polski au organizat vineri, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava, expoziţia „Afişul polonez”.
80 de afişe realizate de graficienii Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer și Sebastian Kubica
Iniţiată de Institutul Polonez București, expoziția, care este itinerată prin mai multe orașe din România, cuprinde în formula completă 135 de afișe semnate de trei graficieni de excepție, reprezentanți ai generației tinere și de mijloc ai „școlii afișului polonez”: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer și Sebastian Kubica.
Expoziția de la Suceava etalează o selecţie cu 80 de afişe, realizate de cei trei graficieni care sunt considerați ca fiind cei mai buni autori de afișe din Polonia de astăzi.
Prezentată de artistul plastic George Ostafi OST, şeful departamentului Relaţii cu publicul din cadrul Muzeului Bucovinei, expoziţia a fost circumscrisă de directorul adjunct al instituţiei muzeale sucevene, dr. Doina Creangă, „activităţilor expoziţionale organizate - în contextul închiderii Muzeului de Istorie din Suceava pentru lucrări de reconstrucţie şi reamenajare - într-un spaţiu pus la dispoziţie de Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene”.
„Afişul polonez se caracterizează prin simţ umoristic şi o anume lapidaritate”
Preşedintele Asociaţiei Polonezilor Suceava şi redactorul-şef al revistei „Polonus”, prof. Stanislava Iachimovski, a remarcat faptul că „Polonia are o istorie a afişului de peste 60 de ani” şi a subliniat că „în anul 1966, Polonia a găzduit Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume”.
„Afişul polonez - aşa cum a accentuat ea - se caracterizează prin simţ umoristic şi o anume lapidaritate”.
Deputatul în Parlamentul României, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, le-a mulţumit „tuturor celor care s-au implicat în acest proiect”, spunând că „asemenea acţiuni trebuie făcute indiferent de numărul celor care participă”, apreciind totodată colaborarea cu Muzeul Bucovinei şi cu Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava.
„Polonia este o ţară care a dus afişul la rang de artă”
La rândul său, Vasile Ilie, directorul instituţiei gazdă, a subliniat faptul că „Polonia este o ţară care a dus afişul la rang de artă”, spunând că, în virtutea „relaţiilor foarte bune cu minorităţile naţionale din Bucovina”, spaţiile de care dispune Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene vor găzdui, întotdeauna, astfel de manifestări.
În acest context, Vasile Ilie a anunţat că, în zilele care urmează, expoziţiei dedicate „Afişului polonez” i se vor alătura o expoziţie cartografică şi o expoziţie cu ouă încondeiate din arealul bucovinean.