În perioada 17-21 martie, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni se desfăşoară Zilele Francofoniei, eveniment care se bucură de continuitate în ultimii ani, precum şi de participarea unui număr mare de elevi, profesori şi invitaţi, antrenaţi în diverse activităţi culturale sau grupaţi pe ateliere de lucru.
Din programul activităţilor propuse în acest an de organizatori, Catedra de limba franceză şi Centrul de Documentare şi Informare (CDI), se remarcă ziua de 18 martie când, sub egida Festivalului Internaţional Francofon „Primăvara Poeţilor” (Le Printemps des Poètes - Centre National de Ressources pour la poésie), în CDI, au avut loc recitaluri de poezie şi muzică francofonă, ateliere de pictură şi quilling, proiecţii video, scenete de teatru şi lecturi publice din afara spaţiului francofon. Prin aceste acţiuni, elevii au adoptat cu entuziasm tehnici de învăţare, documentare şi comunicare prin muzică, jocuri de culoare şi literatură. Cu acorduri de chitară, au încântat audienţa şi elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Surpriza evenimentului a fost expoziţia de pictură a foarte tânărului artist David Mihaiu, elev în clasa a V-a la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”.
Prof. Daniela Grigore, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, ne-a declarat: „Este o onoare pentru şcoala noastră să găzduiască, pentru a patra oară consecutiv, Festivalul aflat la a XVI-a ediţie în Franţa şi la a IX-a ediţie la Suceava şi în Bucovina. Programul este iniţiat şi coordonat de scriitoarea Angela Furtună. În cadrul acestui program de succes pentru francofonia românească şi cea bucovineană se celebrează anual Ziua Francofoniei (20 martie) şi Ziua Poeziei (21 martie). În fiecare an, Festivalul Francofon adoptă o temă propusă de iniţiatorii parizieni ai mişcării. Anul 2014 se derulează sub tematica <Au cœur des Arts> (În inima artelor), încurajând astfel poezia, pictura, artele vizuale moderne şi deopotrivă muzica, dialogul creativ, spiritul poeziei şi vieţii actuale, nevoia de muzicalitate şi culoare a sufletului omului contemporan, năzuinţele tinerelor generaţii”.
Ediţia din acest an a festivalului şi-a propus să-l celebreze pe scriitorul Max Jacob la a 70-a aniversare a dispariţiei sale pe câmpul de luptă de la Drancy şi a cărui creaţie artistică cuprinde, pe lângă poezie, muzica, pictura şi grafica.
Prezenţi la eveniment au fost scriitoarea Angela Furtună, artistul plastic Constantin Ungureanu-Box, scriitorul şi publicistul Constantin Severin, elevi şi părinţi ai elevilor şcolii.