O echipă de la Şcoala Gimnazială ,,George Voevidca”, din Câmpulung Moldovenesc, a participat, în intervalul 17 - 21 februarie, la o întâlnire transnaţională, din cadrul proiectului european Comenius ,,European Multiguide”, în regiunea Algarve, din sudul Portugaliei.
O săptămână de perfecţionare, care a reunit reprezentaţi din opt ţări implicate în derularea proiectului
Echipa, formată din trei cadre didactice şi o elevă (prof. Lăcrămioara Băcanu - director şi coordonator de proiect, prof. Anca Tudose, prof. Gabriela Popescuşi eleva Andreea Luţa - din clasa a VI-a), a participat la o săptămână de perfecţionare, care a reunit reprezentaţi din opt ţări implicate în derularea proiectului.
Gazdele portugheze şi-au întâmpinat oaspeţii la Şcoala „Bemposta“ Alvor - Algarve, o şcoală modernă, construită după noi standarde, care ţin seama de cerinţele comunităţii şi de condiţiile de climă şi relief.
Elevii portughezi au prezentat un spectacol, în care şi-au pus în valoare abilităţile artistice dezvoltate la cursurile de actorie, a urmat apoi o sesiune de discuţii, în care s-au schimbat informaţii cu privire la problemele pedagogice şi metodele de învăţare specifice, şi o vizită de documentare la alte două şcoli, care fac parte din acelaşi consorţiu şcolar.
Locuri frumoase, spectacole, lecţii deschise, tur ciclist prin împrejurimile oraşului Alvor
A doua zi a fost dedicată vizitării celor mai frumoase locuri cu care se mândreşte regiunea Algarve: oraşele Lagos şi Sagres, cu Capul Sf. Vicenţiu care se găseşte în punctul cel mai îndepărtat al Portugaliei, pe coasta Oceanului Atlantic. A fost ziua în care profesorii portughezi au oferit un spectacol muzical, cu cântece din repertoriul binecunoscutului interpret Zeca Afonso.
În ziua următoare, participanţii s-au reîntâlnit la Şcoala „Bemposta“ unde au fost evaluate activităţile desfăşurate şi produsele finale realizate conform planului de activităţi şi s-au stabilit paşii pentru următoarele mobilităţi care vor avea loc în Bulgaria, Polonia şi Turcia.
După participarea la câteva lecţii de engleză, franceză, matematică şi fizică, prilej care a facilitat observarea sistemului de învăţământ portughez, profesorii şi elevii au avut ocazia să se întreacă într-un tur ciclist prin împrejurimile oraşului Alvor.
Scrisoare de propunere de colaborare culturală şi economică între oraşele Câmpulung Moldovenesc şi Portimão
Cea de-a patra zi a fost rezervată vizitării unor obiective istorice (un castel, o biserică veche, un pod roman din oraşul Silves) şi a Muzeului de Ştiinţe din Portimão. În cadrul întâlnirii oficiale cu primarul din Portimão, prof. Lăcrămioara Băcanu, ca reprezentant delegat al oraşului Câmpulung Moldovenesc, i-a înmânat edilului portughez, din partea primarului Mihăiţă Negură, scrisoarea de propunere de colaborare culturală şi economică între cele două oraşe.
A urmat reuniunea de rămas bun dintre echipele de proiect participante, prilej cu care s-au putut pune în practică competenţele de comunicare în limba engleză, competenţe acumulate pe parcursul perioadei proiectului. Întâlnirea s-a finalizat cu un spectacol de jazz oferit de elevii portughezi. Ultima zi a constat în vizitarea câtorva obiective turistice din Lisabona, fiind răsfoite astfel alte pagini din istoria densă şi tumultuoasă a Portugaliei.
„Frumuseţea locurilor şi temperamentul aşezat şi cald al locuitorilor au făcut să mă despart cu greu de Algarve”
Aşa cum declară prof. Gabriela Popescu „toate aceste activităţi interesante, multitudinea de limbi vorbite, frumuseţea locurilor şi temperamentul aşezat şi cald al locuitorilor au făcut să mă despart cu greu de Algarve şi de portocalele pe care, dacă întindeam mâna, le puteam culege din copacii pe lângă care treceam pe stradă”.
„A fost - scrie în jurnalul de călătorie eleva Andreea Luţa - o experienţă unică şi interesantă...Mi-am făcut noi prieteni, copii din Lituania, Grecia, Franţa, Bulgaria şi Portugalia, mi-am îmbunătăţit competenţele de comunicare şi am învăţat cuvinte noi în limbile ţărilor participante”.