Cea de-a doua zi a Festivalului de film, poezie şi artă „Şapte zile în Asia”, care s-a desfăşurat marţi, în sala de festivităţi a Muzeului de Istorie din municipiul Suceava sub genericul „Suceveni în Himalaya”, le-a prilejuit participanţilor o întâlnire cu jurnalistul Sandrinio Neagu.
Tabloul complex al unui spaţiu încărcat de spiritualitate, dar totodată şocant, prin realităţile vieţii de zi cu zi
Aşa cum a spus directorul festivalului, poetul Florin Dan Prodan, Sandrinio Neagu, redactor-şef adjunct la „Monitorul de Suceava”, a efectuat cu un an în urmă o călătorie în Nepal, de unde s-a întors cu un noian de impresii şi cu un bogat material documentar foto-video, care au stat la baza mai multor materiale de presă.
Imaginile proiectate şi comentate de Sandrinio Neagu au fost în măsură să le contureze, celor care nu au avut încă ocazia să călătorească şi să cunoască ţările Asiei, tabloul complex al unui spaţiu încărcat de spiritualitate, dar totodată şocant, prin realităţile vieţii de zi cu zi.
Materialul proiectat, împărţit în patru registre, a vizat viaţa în stradă, monumentele din Kathmandu - capitala Nepalului, Munţii Himalaya şi o serie de modalităţi de petrecere a timpului liber.
Pentru europeni sunt contrariante imaginile cu oameni care-şi prepară hrana, îşi spală rufele şi se despăduchează în stradă, oameni care vieţuiesc printre mormane de gunoi şi cadavre de animale. Contrastele sunt bulversante: printre adăposturi şi locuinţe improvizate, sau în preajma unor restaurante sordide, pot fi văzute biciclete supraîncărcate (veritabile bazaruri ambulante), ricşe, dar şi maşini puternice de teren.
„Sunt imagini care merită văzute măcar o dată în viaţă”
Monumentele religioase constituie principala atracţie a turiştilor, ritualurile oferă un adevărat spectacol, maimuţele sunt stăpâne în temple, iar călugării cerşetori pot fi văzuţi pretutindeni.
În localităţile de la baza munţilor (cu gheţari care nu se topesc niciodată) se practică - pe terenuri terasate - o agricultură de subzistenţă, popasurile pentru turişti sunt sărăcăcioase, iar transportul - atunci când bagajele nu sunt cărate cu spatele - se face cu măgari costelivi. Peisajul montan este însă impresionant şi pe un traseu ascensional te întâlneşti cu toate cele patru anotimpuri.
„Sunt imagini - aşa cum a spus Sandrinio Neagu - care merită văzute măcar o dată în viaţă”.
Programul zilei a continuat cu un moment de lectură susţinut de poetul Florin Dan Prodan (din cartea sa „On the road - Poeme de călătorie”) şi cu proiecţiile filmului documentar „Comoara Bon” (Nepal, 2008) şi filmului artistic „Orator” (1998, Uzbekistan).
În zilele următoare vor fi proiectate filmele „Wild China”, „Mama India”, „Aksuat”, „Kosh Ba Kosh”.
În ultima zi a festivalului, duminică, 9 martie, care se va desfăşura la Cafenea & Ceainărie Sakura (Str. Cireşoaia, Nr. 1), unde scriitorul Victor Ovidiu Rusu va vorbi despre „Poezie şi Zen în Japonia”, va fi difuzat filmul documentar „Zen Time” (Japonia, 2009).