Îndrăgiţii actorii Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu, Constantin Cotimanis au cucerit publicul sucevean, care, la finalul spectacolului „Pluralul englezesc”, jucat joi seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, s-a ridicat în picioare şi i-a aplaudat pe protagoniştii piesei minute în şir.
Succesul piesei s-a datorat întregii echipe care a jucat pe scenă, din care au făcut parte şi actorii Victoria Cociaş, Armand Calotă și Delia Nartea. Fiecare actor a primit, la finalul spectacolului, de la o tânără din public, câte un trandafir galben, în timp ce sala aplauda frenetic, semn că dorea să-i mai păstreze pe actori pe scenă. Regia spectacolului a fost semnat[ de Toma Enache.
Trei cupluri, trei generaţii, trei destine
Povestea cu şase personaje scrisă de Alan Ayckbourn, în 1972, „Absurd Person Singular”, ne prezintă trei cupluri: Sidney (Armand Calotă) - un tânăr care îşi doreşte să prospere, să se pricopsească pe spatele altora, şi Jane (Delia Nartea) - soţia lui, destul de naivă, preocupată tot timpul de curăţenia în casă; arhitectul Geoffrey (Constantin Cotimanis) - un infatuat şi Eva (Victoria Cociaş) - soţia lui, într-o continuă stare de depresie, motiv pentru care consumă pastile în neştire, şi bancherul grizonat Ronald (Ion Dichiseanu), împreună cu soţia lui, Marion (Cezara Dafinescu), „prietenă” bună cu sticla, mai ales cu sticla cu whisky, în care îşi îneacă necazurile, neîmplinirile, frustrările.
Fiecare dintre cele trei cupluri este gazda unui Crăciun, la care se întâlnesc pentru a petrece, trei ani la rând. Întâlnirile au avut loc în bucătăria fiecărui cuplu, decorul fiind schimbat de trei ori. Dacă la început Sidney este parvenitul, iar ceilalţi doi bărbaţi sunt bine „ancoraţi” în înalta societate, în lumea în care se învârt banii, norocul se schimbă pe parcurs, astfel că micul afacerist devine unul bogat, cunoscut, iar arhitectul şi bancherul decad. Unul dintre ei, arhitectul, aproape că nu are cu ce să-şi cumpere mâncare, celălalt stă în frig, pentru că nu are bani să plătească pentru căldură.
Umor dulce-amar
Piesa scoate în evidenţă măririle şi decăderile fiecărui personaj, în care se poate regăsi orice spectator. Sunt prezentate păcatele, idealurile, viciile oamenilor, care fac orice pentru a salva aparenţele, statutul social, profesia, căsnicia.
Replicile din piesă sunt savuroase, pline de umor, în multe locuri umor dulce-amar. Dincolo de hohote de râs, de o stare de bine pe care o transmite publicului, piesa „Pluralul englezesc” aduce emoţie, este o temă de meditaţie, pentru oricine vrea să „citească” printre rânduri.