Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava prezintă, până pe data de 15 martie a.c., expoziţia temporară cu genericul „Legendele cristalelor - Cuarţul”, care etalează varietăţi de cristale de cuarţ şi combinaţii ale acestora cu alte minerale.
„Diamante de Maramureş” şi cuarţ în combinaţii cu alte minerale
Materialul prezentat, care aparţine în cea mai mare parte Colecţiei de Mineralogie a muzeului sucevean, este expus în câteva vitrine într-una din încăperile de la parterul muzeului.
Cele mai multe eşantioane minerale provin din zona Maramureş (Cavnic, Herja, Baia Sprie, Băiuţ). Este vorba de cristale de cuarţ, aşa-numitele „Diamante de Maramureş”, dar şi cuarţ în combinaţii cu alte minerale (calcit, pirită, scheelit, blendă, aragonit sau marcasit).
Varietăţile de cuarţ de pe alte meridiane ale lumii, care pot fi văzute în această expoziţie, sunt „ochi de tigru” (China), carneol (Maroc), aventurin (Pakistan), agat şi citrin (Brazilia).
Este expusă şi o frumoasă geodă de ametist din Brazilia.
Cristale donate de colecţionarul Ionel Rozei
În două vitrine sunt etalate cristalele donate de colecţionarul Ionel Rozei (1907 - 2010), un inginer minier român stabilit în Franţa. Eşantioanele de gips lamelar, wawellit, rodocrozit, agat, soladit, amonit, azurit & malachit au intrat în colecţia muzeului cu câţiva ani în urmă, când Adrian Irvin Rozei, fiul colecţionarului de mostre mineralogice, a împlinit dorinţa tatălui său (care a trăit până la vârsta de 102 ani) donând muzeului sucevean o colecţie de cristale alcătuită pe parcursul mai multor decenii, piese adunate din toate colţurile lumii.
Expoziţia prezintă pe câteva panouri informaţii referitoare la proprietăţile fizice şi chimice ale cuarţului, varietăţile şi zonele de provenienţă, precum şi utilizările cristalelor.
Vizitatorii pot achiziţiona totodată, din standul muzeului, mărţişoare din pietre semipreţioase, prezentate pe zodii, bijuterii, diverse obiecte ornamentale.
Programul de vizitare al expoziţiei este: luni 9.00-16.00, marţi - duminică 9.00-17.00.