Septuagenarul Ştefan Danilevici, suceveanul afectat de boala Parkinson (cu primele simptome din anul 1999) care şi-a găsit echilibrul interior prin pictură şi poezie, este creatorul emblemei Asociaţiei de luptă împotriva bolii Parkinson, singura organizaţie nonguvernamentală din România care apără drepturile şi interesele celor diagnosticaţi cu această maladie degenerativă.
Ştefan Danilevici a adoptat arta ca metodă de luptă cu boala de care suferă
Ştefan Danilevici, inginer tehnolog de industrie alimentară (fost inginer-şef la Întreprinderea de Prelucrare şi Industrializare a Legumelor şi Fructelor Suceava şi, ulterior, director general la Consuc SA), care de la vârsta de 57 de ani a fost diagnosticat cu Parkinson, este de câţiva ani un nume care s-a remarcat pe simezele sucevene prin expoziţiile de pictură cu care s-a prezentat în faţa publicului.
Afectat de această boală degenerativă, care se instalează ca urmare a distrugerii lente şi progresive a neuronilor, Ştefan Danilevici, unul dintre primii membri ai Asociaţiei de luptă împotriva bolii Parkinson (are legitimaţia nr. 4), care s-a constituit la Deva din iniţiativa lui Dan Răican, preşedintele acestei asociaţii, a adoptat arta ca metodă de luptă cu boala de care suferă circa şapte milioane de oameni din întreaga lume (din care peste 72.000 de pacienţi în România).
„Un porumbel alb, cu aripile larg deschise, deasupra căruia răsare <curcubeul speranţei>”
Într-unul din numerele publicaţiei „Lalele roşii” (nr. 5/2013 al revistei Asociaţiei de luptă împotriva bolii Parkinson, publicaţie care-l are ca redactor-şef pe Dan Răican) Ştefan Danilevici prezintă emblema creată de el.
„Am avut în subconştient dorinţa de a picta emblema asociaţiei - mărturiseşte artistul sucevean - dar Dumnezeu a considerat că nu sunt suficient de pregătit şi de curat sufleteşte pentru această încercare. După zile de rugăciune, miracolul s-a produs şi Atotputernicul m-a luminat şi mi-a dat puterea şi gândul bun pentru a reuşi”.
Emblema înfăţişează un porumbel alb („simbol al păcii, al curăţeniei şi al purităţii”), cu aripile larg deschise, deasupra cărui răsare „curcubeul speranţei”.
„În zborul lui cel graţios porumbelul duce în cioc cu grijă părintească Laleaua roşie”
„În zborul lui cel graţios - spune în continuare Ştefan Danilevici - porumbelul duce în cioc cu grijă părintească Laleaua roşie, simbolul internaţional al mai multor organizaţii de pacienţi care luptă împotriva bolii Parkinson.”
Lumina solară care inundă fundalul are menirea să sporească speranţa celor afectaţi de această boală, a celor care noapte de noapte visează că „într-o bună zi se va găsi un remediu împotriva acestei crâncene boli, ca să nu mai tremure, ca să nu mai rămână blocaţi şi ca să fie din nou aşa cum au fost”.
„Chiar dacă Dumnezeu nu mi s-a arătat pentru a-l picta, veghind zborul porumbelului - îşi încheie Ştefan Danilevici mărturisirea - duhul lui cel sfânt este lumina şi aura sa.”