Peste 1.100 de cărţi în limba română au plecat din Suceava şi au ajuns, la sfârşitul săptămânii trecute, la Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” Rezina, din Republica Moldova.
Acţiunea, care a demarat cu circa trei luni în urmă, în care s-au implicat atât suceveni (directorul Gabriel Cărăbuş, de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir, jurnalistul Marius Şuiu de la Monitorul de Suceava), cât şi parteneri din Republica Moldova (directoarea Galina Davidic, de la Biblioteca Rezina, Angela Racu, şefa Secţiei Cultură din cadrul Consiliului Raional Rezina), nu ar fi fost posibilă fără implicarea autorităţilor publice locale tutelare, Consiliul Judeţean Suceava (prin sprijinul direct al preşedintelui Cătălin Nechifor), respectiv Consiliul Raional Rezina.
Cărţile au fost personalizate cu un autocolant, cu o inimă tricoloră având în interior mesajul „Lectură plăcută!”
Ideea unei donaţii de carte în limba româna pentru comunitatea din Rezina a aparţinut unui grup de oameni inimoşi, români adevăraţi, din localitatea de pe malul Nistrului, în frunte cu Ruslan Roşca, fost student al universităţii sucevene.
La apelul acestora au răspuns Monitorul de Suceava şi Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, biblioteca suceveana demarând, sub patronajul Consiliului Judeţean, o campanie de strângere de cărţi care să fie donate românilor de peste Prut.
Întâmplarea a făcut ca biblioteca suceveană să găsească un partener de nădejde în derularea acestei campanii, şi anume Filiala Suceava a companiei OMV-Petrom România, administratorul acesteia, consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir, implicându-se activ în această acţiune, care s-a derulat exclusiv pe filiera staţiilor OMV-Petrom din întreaga ţară.
Cele circa 1.100 de cărţi colectate au fost personalizate, prima pagină a fiecăreia fiind marcată cu un autocolant, cu o inimă tricoloră având în interior mesajul „Lectură plăcută!”.
„Împreună putem să facem ceea ce separat nu vom putea face niciodată!”
Mobilizarea numărului mare de parteneri a fost posibilă, în primul rând, datorită calităţii deosebite a oamenilor. Un simplu apel emoţionant transmis de un coleg a făcut ca, în doar 14 zile, 210 parteneri să trimită peste 1.000 de cărţi.
În al doilea rând, acţiunea a avut succes întrucât în proiectele de vânzări şi Community Social Responsibility, care se desfăşoară de ani de zile de OMV România şi Petrom, partenerii sunt familiarizaţi cu idea şi gestul de a dărui, de a se implica în comunităţile locale, de a-i face pe cei mai defavorizaţi să nu se simtă singuri.
Şi, în al treilea rând, un rol important l-a avut mesajul prin care Dan Cuşnir le-a cerut colegilor săi să acorde o oră din viaţa lor fraţilor din Republica Moldova: „Vă rog din suflet să le acordaţi o oră din viaţa dvs. celor care au nevoie de carte româneasca. Vă rog să le acordaţi o oră din viaţa dvs. celor care după aproape 70 de ani încă vorbesc limba strămoşească şi încă flutură cu mândrie steagul tricolor. O oră în care să vă daţi seama că nu există gest mai nobil şi mai plin de emoţie decât să oferi unui om o carte. Dar oare cum ne vom simţi când vom oferi unei comunităţi româneşti bucuria şi speranţa de a nu fi singuri? Împreună putem să facem ceea ce separat nu vom putea face niciodată! Suntem diferiţi, gândim diferit, dar suntem puternici pentru ca sufletul nostru poate răzbate dincolo de dificultăţile de zi cu zi!“