Ca în fiecare an, Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni organizează diferite activităţi dedicate Unirii Principatelor. Sub coordonarea profesorilor Nicoleta Bighiu, Melania Ghinea şi Constantin Bejenaru, ieri au avut loc dezbateri, un recital de muzică populară şi s-au jucat piese de teatru având ca subiect Mica Unirea.
Vernisajul unei expoziţii cu produse alimentare tradiţionale a stârnit curiozitatea elevilor şi cadrelor didactice din şcoală, dar şi din comunitate. Îndrumaţi de profesorii Lăcrămioara Acatrinei-Vasiliu, Amalia Stafie şi Antoneta Melniciuc, elevii claselor a XI-a SA, a XI-a SB şi a XI-a HA au prezentat zeci de produse tradiţionale specifice celor trei provincii istorice, Ardeal, Moldova şi Ţara Românească. Dacă moldovenii au excelat cu sărmăluţe, chişcă, tochitură, murături şi cozonac, la standul de prezentare al ardelenilor cârnaţul ţărănesc, muşchiul afumat şi slănina cu ceapă roşie au adus mulţi degustători. Nici cei din sudul ţării nu s-au lăsat mai prejos, puiul la ceaun, şniţelele, plăcintele cu brânză de oi şi dulciurile de casă fiind însoţite de zaibăr (dar numai pentru adulţi şi pentru degustare) şi compoturi.
Prof. Constantin Bejenaru ne-a declarat: „În fiecare an organizăm o activitate în jurul datei de 24 ianuarie dedicată Unirii Principatelor. Anul acesta, Unirea lui Cuza este marcată prin trei piese de teatru, dar şi printr-o expoziţie culinară cu produse din cele trei regiuni istorice. Sunt expuse produse de panificaţie, produse şi preparate din carne, lapte, peşte şi multe mâncăruri din aceste regiuni, gătite de elevii noştri. Acest concurs este o avanpremieră a concursului gastronomic de pe 9 mai, când 28 de clase vor prezenta produse tradiţionale din cele 28 de state ale Uniunii Europene. Anul acesta concursul de pe 9 mai este la a patra ediţie, până acum participau 27 de clase, dar anul acesta vor fi 28, ultima clasă reprezentând Croaţia, stat care a aderat la UE la 1 iulie 2013”.