La Casa de Cultură din Gura Humorului, oraş care a găzduit, în intervalul 10-18 ianuarie, o tabără internaţională de creaţie care a reunit opt pictori profesionişti din Italia, România, Ucraina şi Republica Moldova, a avut loc vineri vernisajul expoziţiei cu lucrările artiştilor participanţi.
Proiect derulat de Asociaţia Art & Heritage şi Asociaţia Culturală Terrebruciate
Tabăra de creaţie, care se circumscrie proiectului cu genericul „Albastrul poate fi de Voroneţ”, proiect derulat de Asociaţia Art & Heritage - afiliată Centrului Cultural UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti - şi Asociaţia Culturală Terrebruciate, Gallipoli Lecce, Italia, i-a adus la Gura Humorului pe artiştii Mario Calcagnile (Italia), Nicoleta Zagura, Maria Fălie, Nicoleta Nicorici, Costică Onuţă (România), Petru Asimionese (Ucraina), Valentina Brâncoveanu şi Cristina Chetrari (Republica Moldova).
Lucrărilor realizate de pictorii participanţi la această tabără li s-au alăturat pe simeze lucrări trimise de artiştii Gayatri Horvath (Croaţia), Roman Kharevsky (Cehia), Dimitar Velichkov (Bulgaria) şi Adrian Moraru (Republica Moldova), precum şi cele ale unor artişti humoreni (Radu Bercea), sau lucrările executate de copiii care au participat la workshopul organizat în cadrul proiectului.
„Încercăm să finalizăm primul mall cultural din România”
La vernisajul expoziţiei, primarul oraşului, Marius Ursaciuc, i-a felicitat pe artiştii participanţi şi a subliniat faptul că, la următoarea lor vizită la Gura Humorului, vor constata că infrastructura culturală va avea altă anvergură.
„Încercăm să finalizăm primul mall cultural din România”, a precizat el, adăugând că manifestările culturale se vor diversifica, anunţând acum, în premieră, că celor două mari festivaluri, „Umor la Gura Humorului” şi „Toamnă la Voroneţ”, li se va adăuga în scurt timp (sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie a.c.) un festival de film mut.
Nicoleta Zagura, preşedinta Asociaţiei Art & Heritage, a mulţumit pentru generoasa primire şi pentru fructuoasa colaborare.
Prezent la vernisaj, deputatul Radu Surugiu a salutat evenimentul şi i-a încurajat pe artişti să-şi continue activitatea creativă.
Ateliere deschise şi activităţi lucrative cu artişti amatori şi copii din şcoli şi grădiniţe
Aşa cum am aflat de la dr. Nicoleta Zagura, proiectul derulat la Gura Humorului are ca scop promovarea obiectivelor UNESCO din Bucovina şi a obiectivelor culturale de importanţă naţională şi regională (Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, Parcul Ariniş, dar şi alte obiective identificate de participanţi), prin intermediul unor activităţi artistice.
Pe parcursul taberei, pictorii (care au locuit şi au creat la pensiunea „Elim” din Mănăstirea Humorului) au organizat o serie de ateliere deschise, destinate publicului larg, la muzeul din Gura Humorului.
Este vorba de activităţi lucrative cu artişti amatori şi copii din şcoli şi grădiniţe, astfel încât locuitorii zonei au avut posibilitatea să participe la şedinţe de pictură şi creativitate artistică şi au putut să interacţioneze cu artişti care provin din medii culturale diferite.
16 lucrări au fost donate Primăriei Gura Humorului, iar opt lucrări au intrat în colecţiile muzeului
Ca urmare a acestei taberei, 16 lucrări au fost donate Primăriei oraşului Gura Humorului, iar opt lucrări (care vizează o tematică aparte: Patrimoniul imaterial - Sărbătorile de iarnă din Bucovina) au intrat în colecţiile Muzeului Obiceiurilor Populare din localitate.
Cu acest prilej, Nicoleta Zagura a anunţat că, în curând, pe data de 11 februarie, la Bucureşti, va fi deschisă prima expoziţie personală din România a lui Mario Calcagnile, preşedintele Asociaţiei Culturale Terrebruciate, cu care a realizat în parteneriat proiectul „Albastrul poate fi de Voroneţ”.