Sala “Pictor Aurel Băeşu” din cadrul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni a găzduit în seara zilei de 15 ianuarie spectacolul “Trebuiau să poarte un nume, Eminescu”, primul eveniment cultural din anul 2014.
Pentru a intra în lumea operei eminesciene şi pentru a aduce un omagiu potrivit poetului neamului românesc, în deschiderea manifestării Florinela Achiţei, elevă la Colegiul „Mihai Băcescu” Fălticeni, a recitat poemul „Luceafărul”. Inspectorul şcolar Eleonora Bulboacă i-a introdus pe cei prezenţi în atmosfera epocii lui Eminescu împărtăşind impresii de lectură din ultimele scrieri în exegeza eminesciană care au văzut lumina tiparului şi a explicat prin citate „de ce a fost sacrificat Eminescu”.
Exponate din cea mai importantă colecţie din lume dedicată poetului, prezentate la Fălticeni
Anticarul ieşean Dumitru Grumăzescu, care a dus gândul eminescian în întreaga lume, a fost prezent la Fălticeni cu o expoziţie de carte rară, din opera poetului Mihai Eminescu.
Dumitru Grumăzescu a adunat în jur de 10.000 de obiecte legate de viaţa lui Mihai Eminescu şi deţine cea mai importantă colecţie din lume dedicată poetului. O parte dintre obiecte au putut fi admirate şi de fălticeneni, printre acestea numărându-se şi cea mai mică carte, de câţiva milimetri, pe care se află scrise cele 98 de strofe ale poemului „Luceafărul“.
„Am adus şi două volume din opera politică a lui Eminescu. El nu a fost politician, a fost un mare gânditor politic. Poate că ideile lui se rumegă şi acum prin Parlament, dar numai se rumegă. Cele două cărţi de aici, opera politică Eminescu, sunt cele mai bune manuale de istorie a neamului nostru şi a vecinilor. Vă rog să citiţi pentru a vedea cât de mare este Eminescu în proza jurnalistică. Este la egal cu poezia”, a fost îndemnul lui Dumitru Grumăzescu.
Cu prilejul evenimentului de miercuri a fost prezentată expoziţia de grafică a artistului plastic Spiru Vergulescu şi a fost proiectat documentarul “Mari Români, Mihai Eminescu”, realizat de Andrei Gheorghe. Eminescu a fost omagiat şi de tinerii actori ai Trupei de teatru „Birlic” cu un recital de poezie din opera poetului, de solista de muzică populară Simona Hostiuc care a interpretat “Doina”, de interpreţii de folk Loredana Loghin, Paul Adrian Tihan, Mateiana Anechiforesei şi de poetul humorean Sorin Poclitaru.
În cadrul manifestării culturale organizate de Asociaţia Fălticeni Cultural şi Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, cu sprijinul Primăriei Fălticeni, al Colegiului Naţional “Nicu Gane” şi al Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu”, cei interesaţi au putut achiziţiona CD-ul “Poesii”, care cuprinde înregistrări din lirica eminesciană în interpretarea unor mari actori români.
(17 ian 2014, 16:06:29