Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava a sărbătorit, ieri, 65 de ani de existenţă a instituţiei de învățământ patronate de marele poet, prilej cu care unitatea şcolară a pregătit o suită de manifestări aniversare în cadrul cărora s-au circumscrisspectacole, serbări şcolare, lansarea anuarului şcolii, expoziţii, etc.
Seria de evenimente dedicate sărbătoririi a 65 de ani de la înfiinţarea şcolii pedagogice din Suceava a debutat cu manifestarea „Dialog între generaţii” ce a reunit foste cadre didactice, actuali profesori, dar şi absolvenţi din mai multe promoţii, cu toţii autori ai unei istorii de peste şase decenii.
Împlinirea a 65 de ani a fost un bun prilej pentru ca cei aflaţi astăzi la cârma instituţiei să-şi exprime recunoştinţa faţă de înaintaşi, un prilej de a se bucura de realizările prezentului şi de a întinde un arc peste timp către generaţiile viitoare.
Manifestarea ce a avut loc în aula Colegiului „Mihai Eminescu” a fost moderată de prof. Romeo Tronciu, director al unităţii de învăţământ.
Acesta şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei care au şlefuit destinul a sute de elevi, menţionând că „ziua colegiului nostru are astăzi reverberaţia unei emoţionante întoarceri în trecut. Sărbătorim această şcoală care s-a impus în istoria locală prin rolul deosebit pe care l-a avut în formarea şi educarea elevilor. Şcoala a devenit, în timp, un adevărat focar de cultură ale cărei raze luminează sufletele celor care au la catedră învăţători formaţi aici. Prin oferta şcolară generoasă, prin calitatea actului educaţional, fostul liceu pedagogic s-a aflat mereu în slujba învăţământului românesc şi onorează cum se cuvine însăşi raţiunea existenţei sale, definindu-şi activitatea după dictonul latin <Per aspera ad astra>”.
Actualilor elevi ai liceului, Romeo Tronciu le-a transmis să fie perseverenţi în îndeplinirea idealurilor propuse şi să fie conştienţi că severitatea, uneori prezentă, dă plus valoare pregătirii lor.
La rândul său, prof. Gabriela Cazac, director adjunct al unităţii, a declarat că „astăzi, de 15 ianuarie, îmi doresc să avem înţelepciunea celor care la 1949 au înţeles cât de importantă este o şcoală pedagogică pentru judeţul Suceava. Ne dorim să privim spre viitor, să construim împreună proiectul de şcoală care să ne mobilizeze şi care să ne facă mândri de acest colegiu. Colegiul <Mihai Eminescu> a fost pus la încercare în cei 65 de ani, dar timpul nu a constituit un impediment pentru a ne face remarcaţi. Renumele pe care l-am dobândit s-a datorat unei echipe de succes formate din elevi, părinţi şi profesori”.
Plachete pentru foştii dascăli ai şcolii
„În semn de nepreţuită admiraţie, pentru recunoaşterea muncii depuse în slujba acestei unităţi şcolare”, după cum a menţionat Romeo Tronciu, 21 de profesori pensionari, dar şi personal nedidactic, au primit plachete de mulţumire.
Au primit distincţia următorii: Emilia Stavarache, Vicenţiu Man, Aurica Nechita, Maria Chiorescu, Olimpia Ciornei, Aspazia Gheorghiţă, Maria Man, Artemiza Perju, Gheorghe Giurcă, Virginia Romaşcu, Ioan Stan, Elena Cotlarciuc, Ecaterina Palana, Emilia Perhinschi, Ani Elena, Reveica Sofian, Nicolae Cramăr, Ioan Rîşnicu, Toma Paşcu, Ioan Pesclevei şi Elena Lidia Rump.
Gânduri de la foşti profesori şi amintiri
În faţa sălii pline au mai luat cuvântul foşti absolvenţi şi profesori ai Colegiului „Mihai Eminescu”, aceştia recunoscând, în unanimitate, că aniversarea constituie un izvor de emoţii bogate, dat fiind faptul că acest liceu a fost cel care a contribuit la formarea şi modelarea lor.
Parte dintre aceştia au punctat câteva evenimente din viaţa liceului, amintiri ce au prilejuit fie zâmbete nostalgice, fie bucurie printre invitaţi.
65 de ani de istorie
La 7 septembrie 1949 s-a semnat actul de naştere al Şcolii Pedagogice din Suceava prin reprofilarea Şcolii Medii Tehnice de Fete cu durata de 4 ani, primul director al şcolii fiind Anton Semenovych Makarenko.
Şcoala Pedagogică din Suceava a continuat tradiţia şcolii din Cernăuţi, formându-şi un drum propriu în evoluţia învăţământului românesc. Din anul şcolar 1979-1980 au fost înfiinţate primele clase gimnaziale.
De-a lungul existenţei sale a funcţionat sub mai multe denumiri, iar din 1999 a primit titulatura de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.