Sărbătorile de iarnă au fost un bun prilej pentru fiii satului Poiana Stampei să se întâlnească la Casa de Cultură, pentru a lua parte la un eveniment publicistic mult aşteptat: lansarea celei de-a doua ediţii a Monografiei comunei Poiana Stampei, autori Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei.
După un an şi jumătate de consultări cu preoţii, cadrele didactice, oamenii de cultură din această localitate şi cu cei doi autori, administraţia locală a ajuns la concluzia că este necesară o reeditare e vechii monografii a comunei. Primarul, Viluţ Mezdrea, consideră că în această carte „este concentrată lada de zestre” a comunei Poiana Stampei, iar pentru viceprimarul Elisei Todaşcă, această apariţie editorială este „o invitaţie pentru cei care vor să ne cunoască”.
Această monografie, reeditată după 7 ani, reprezintă un arc peste timp, un act de naştere a localităţii prin care generaţiile îşi pot recunoaşte trecutul, prezentul şi îşi pot prefigura viitorul.
Cartea a fost prezentată de Minorica Dranca, consultantul artistic al Centrului Cultural “Bucovina” şi directoarea Muzeului de Etnografie din Vatra Dornei.
„Atenţia mi-a fost atrasă asupra valorii extraordinare a fotografiilor documentare. Condiţiile grafice, tehnice în care a apărut această ediţie vorbesc de la sine despre atenţia care s-a acordat documentelor cuprinse în lucrare. Am trăit cu adevărată emoţie momentele în care cei doi autori s-au străduit, au căutat, au povestit, s-au documentat, au deschis uşi şi mai ales au deschis un interes ieşit din comun al colaboratorilor dumnealor pentru ceea ce înseamnă Poiana Stampei”, ne-a spus Minorica Dranca.
“Monografia comunei Poiana Stampei, o lucrare fără egal”
Consultantul artistic al Centrului Cultural “Bucovina” a mai spus că, deşi nu este prima monografie pe care colegii de la Centrul Cultural “Bucovina” au văzut-o, au rămas uimiţi de conţinutul documentar şi fotografic pus la dispoziţie şi probabil, într-un viitor concurs al monografiilor din judeţul Suceava, Monografia Comunei Poiana Stampei va lua locul I, pentru că “este o lucrare fără egal”.
Obiceiul de a face daruri de Crăciun a fost onorat în acest an de cei doi cărturari din Vatra Dornei, familia Abutnăriţei, care s-au străduit necondiţionat să facă ceva pentru oamenii cu care se simt ca între fraţi. Îmbrăcaţi în costume populare specifice comunei Poiana Stampei, cei doi autori ai monografiei au urcat pe scenă în aplauzele sutelor de spectatori pentru a prezenta ultima apariţie editorială.
“Prima ediţie a apărut în anul 2006 la iniţiativa domnului Ilisei Todaşcă. Atunci ne-a fost foarte greu, documentarea a fost de lungă durată, dar era necesară această lucrare. Ideea de a reedita monografia a fost a primarului Viluţ Mezdrea, pentru că cele 1.000 de cărţi din prima ediţie s-au epuizat, iar în şapte ani s-au petrecut foarte multe lucruri bune, care trebuiau spuse”, a precizat prof. Paraschiva Abutnăriţei.
Aşa cum au spus chiar autorii, cartea a fost editată şi cu sprijinul unui grup de oameni entuziaşti care au oferit informaţii, documente, fotografii sau care, prin profesia lor, studiază şi cunosc acest minunat colţ al Bucovinei.
Monografia comunei Poiana Stampei a fost tipărită cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Poiana Stampei, Consiliului Judeţean Suceava şi al Centrului Cultural „Bucovina”.