Old Times a găzduit ieri un eveniment cultural remarcabil, la care poezia şi grafica şi-au dat mâna, într-un mod armonios, pe placul publicului însetat de frumos. Lorena Mureşan, şefa Serviciului Locativ din Primăria Suceava, şi-a lansat primul volum de poezii, „Timp haşurat”, iar Teodora Holenciuc, elevă a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, şi-a expus câteva lucrări de grafică, unele dintre ele premiate la concursuri sau care au făcut obiectul altor expoziţii. Teodora Holenciuc a asigurat şi grafica volumului de poezii „Timp haşurat”.
„O poezie lipsită de sofisticări, de prelucrări, de mental”
Poeta Viorica Petrovici a spus, la debutul evenimentului, că „un vulcan de sentimente”, aşa cum este Lorena Mureşan, a reuşit să adune în carte „fascicole de lumină pe tema copilărie, pe tema iubirii, a socialului, cotidianului, chiar anumite aspecte filosofice, dintr-o geometrie sacră. Pe toate le veţi găsi aici, în carte, îngemănate spre un bulgăre de soare, care este Lorena. Acest prim volum o defineşte ca o voce distinctă, prin puritatea limbajului şi o sinceritate debordantă. Rar veţi găsi o poezie lipsită de sofisticări, de prelucrări, de mental... Este o poezie directă, a sufletului, este o poezie a unei sensibilităţi deosebite”.
Prezentă la eveniment, prof. univ. dr. Rodica Nagy, care a scris prefaţa volumului de poezii, le-a spus celor prezenţi că în momentul în care a primit cartea semnată de Lorena Mureşan „am descoperit, dincolo de persoana sobră, cerută de serviciul administrativ, pe care îl conduce în cadrul primăriei, o sensibilitate aparte, care trece dincolo de dimensiunile destul de reduse ale acestui volum”.
Despre autoarea cărţii, profesoara Rodica Nagy a mai spus că „reuşeşte, aşa cum uneori nici bărbaţii poeţi nu o pot face, să confirme ceea ce înţelegea lingvistul Eugen Coşeriu când vorbea despre definiţia poeziei: <Poezia nu este altceva decât instituţia universalului în faptul individual>. Lorena Mureşan pleacă de la fapte mărunte, individuale, uneori geometric relatate, şi fără a apela la o recuzită retorică care a făcut carieră în istoria poeziei, fără apeluri la metafore, reuşeşte uneori, printr-un ton aproape de raport administrativ, să transmită cele mai frumoase gânduri, care sunt legate de temele fundamentale în preocuparea spirituală a umanităţii.”
Frumuseţea versului, a culorii, a liniilor
Autoarea cărţii s-a destăinuit şi a povestit prietenilor care au dorit să fie ieri alături de ea că primele sale poezii au fost cele de iubire, apoi a ajuns la o poezie în care a încercat să se regăsească, „să mă caut pe mine, să văd cine sunt eu, pe dinăuntrul meu, ca să pot să arăt ce pot să fiu eu în afară şi, apoi, universul copilăriei, mai ales că am trăit o copilărie frumoasă la bunici”.
Lucrările Teodorei Holenciuc au adus un plus de valoare cărţii, prin aceeaşi profunzime şi inovaţie, dar de această dată din frumuseţea culorii şi a liniilor. O parte dintre lucrările Teodorei care au fost expuse ieri sunt prefaţa multor poezii din volumul semnat de Lorena Mureşan.
Autoarea a avut amabilitatea să citească câteva poezii din primul ei volum, după care a oferit cu generozitate autografe celor prezenţi.
( 6 dec 2013, 14:47:51
cu "medicamente necompensate" pentru libertate
sau în (sub)cultura felată pe ritmuri de manele
românitate ... ce baftă?! ai parte de toate
timp haşurat pe cursu' valutar sprinţar
pe vorbiri publice cu aderenţă la nonsens
pentru cine nu ştie timpu' haşurat e-un dar
pe ce-l cu rana-n inimă ... îl doare imens
timp haşurat peste tăceri conflictuale
peste umbre ce-s ca o reverenţă pe român
timp haşurat pe ipocrizii sentimentale
ce separă (ireversibil) sluga de stăpân
timp haşurat ce dansează cu percutaţii
peste pecetea ce transpiră slinos, peste noi
timp ce nu mai pansează cu iubire fraţii
haşurat ... peste noi (în suflete goi )