Vineri, 15 noiembrie, la ora 17.00, Sala „Pictor Aurel Băeşu” din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni va găzdui lansarea cărţilor lui Grigore Ilisei “Priveliştile lumii în zugrăvituri de cuvinte”, ediţia a doua, revăzută amemorialului de călătorie “De la Vest tot la Vest” şi“În grădinile jocului cuiluziile”.
Primeledouăvolume, “Priveliştile lumii în zugrăvituri de cuvinte” şi “De la Vest tot la Vest”, prezintăimpresii de călătorie, iar al treilea volum, “În grădinile jocului cuiluziile”, este o antologare a scrierilor despre artiştii plastici.
Cărţile vor fi prezentate de profesoara Mioara Gafencu şi de criticul literar prof. Mihaela Grădinariu. La sfârşitul evenimentului publicul va avea privilegiul de a vizionafilmul de televiziune “Cărturarul în toposul sacru al Văratecului”, realizat de Grigore Ilisei şi consacrat academicianului Zoe Dumitrescu –Buşulenga.
Evenimentulorganizat de Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Primăria municipiului Fălticeni, Editura Princeps Multimedia şi Editura Dana Art marchează împlinirea respectabilei vârste de 70 de ani de viaţăa scriitorului cu obârşii fălticenene Grigore Ilisei.
Opera lui Grigore Ilisei - beletristică, publicistică, interviuri, album-catalog
Grigore Ilisei s-a născut la 20 noiembrie 1943, la Văleni, comuna Mălini, judeţul Suceava. În anul 1961 a absolvit Liceul “Nicu Gane” din Fălticeni, apoi Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Facultatea de Filologie, secţia română. A debutat în publicistică încă din timpul liceului în ziarul sucevean “Zori Noi”. A colaborat în perioada studenţiei la ziarul ieşean “Flacăra Iaşului” şi la Radio Iaşi.
A fost corespondent la numeroase reviste şi ziare din Bucureşti, iar în 1966 a devenit redactor la Radio Iaşi. A debutat literar în 1970 la Revista “Cronica”, iar în 1972 a debutat editorial cu volumul de povestiri “Năvod pentru scrumbii albastre”, la Editura Junimea.
Opera sa se compune din cărţi de beletristică, publicistică, interviuri, album-catalog.
A desfăşurat o prodigioasă activitate didactică în jurnalism, la Facultatea de Jurnalism „Mihail Kogălniceanu“ Iaşi, în anii 1992, 1993, 1994, şi a fost profesor asociat la Facultatea de Jurnalism a Universităţii „Ştefan Lupaşcu“ Iaşi, între anii 1998-2002.
Pentru prestigioasa activitate literară, publicistică şi didactică i s-au acordat numeroase distincţii.