La Muzeul de Ştiinţele Naturii a avut loc ieri vernisajul Expoziţiei - concurs „Din secretele maeştrilor - lumină şi culoare”, prilej cu care cei mai talentaţi tineri artişti care, în intervalul 19-30 august, au participat la cea de-a II-a ediţie a atelierelor de pictură, au primit premii în bani din partea Muzeului Bucovinei, organizatorul evenimentului. Pe simezele muzeului au fost expuse lucrările celor 65 de participanţi la atelierele de pictură organizate în cadrul proiectului „Din secretele maeştrilor - lumină şi culoare”.
Premianţii
Pentru fiecare dintre cele două grupe de vârstă vizate în proiect, 7-12 ani şi 13-18 ani, Muzeul Bucovinei a acordat următoarele premii: premiul I - în valoare de 300 lei, premiul II - în valoare de 200 lei, premiul III - în valoare de 100 lei şi trei menţiuni, fiecare în valoare de 50 de lei.
La categoria 7 - 12 ani, premiul I a fost obţinut de Ioana Rusu-Sadovei, premiul II, de Elena Gâză, premiul III, de Ştefana Vida, menţiunea I, de Cristian Costandache, menţiunea a II-a, de Andra Asimionesei, menţiunea a III-a, de Gabriel Roman. Alte menţiuni au obţinut Iarina Ieremie, Alessia Rotaru, Felicia Ciocan.
La categoria 13 – 18 ani, premiul I a fost obţinut de Vanessa Stan, premiul II, de Oana Zalinschi, premiul III, de Alexandru Nechita, menţiunea I, de Ştefania Meşteriuc, menţiunea a II-a, de Crina Vrânceanu, menţiunea a III-a, de Anca Schipor.
Tablourile micilor pictori vor fi expuse şi în şcolile sucevene
Copiii participanţi au fost repartizaţi în cinci ateliere de lucru (care au vizat tot atâţia artişti care au lucrări în colecţiile muzeului sucevean: Epaminonda Bucevschi, George baron Löwendal, Dimitrie Loghin, Elena Greculesi şi Dimitrie Gavrilean), activităţile lor fiind sunt structurate pe două module.
După cum ne-a spus Irina Ţibulcă, organizatorul atelierelor de pictură cu genericul „Din secretele maeştrilor - lumină şi culoare” din partea Muzeului Bucovinei, „primul modul a constat în studierea şi prezentarea de informaţii referitoare la viaţa şi opera artiştilor vizaţi, iar cel de-al doilea modul a urmărit transpunerea în mod personal, creativ, a informaţiilor acumulate, respectând detalii de tehnică de lucru, compoziţie, etc. Atelierele au fost amenajate în sala multimedia de la etajul Muzeul de Ştiinţele Naturii şi coordonate de artiştii plastici şi profesorii Iulian Asimionesei şi Camelia Rusu Sadovei”.
Irina Ţibulcă a completat că anul acesta proiectul a avut mare succes, având în vedere numărul mare de solicitări, o sută de copii, din care au rămas 65, după preselecţie.
Dacă atelierele care-i vizează pe pictorii Epaminonda Bucevschi şi George baron Löwendal au avut ca teme „Portretul”, respectiv „Portretul şi lumea dinlăuntru”, cel dedicat studiului operei lui Dimitrie Loghin a avut tema „Peisajul versus natura statică”. Atelierul care a adus în prim plan creaţia Elenei Greculesi le-a propus copiilor tema „Floarea şi peisajul - imaginaţie şi culoare”, iar cel închinat memoriei pictorului şi profesorului Dimitrie Gavrilean a presupus realizarea unei compoziţii-replică pe tema „Poveştile din bătătură”.
Tablourile micilor pictori vor fi expuse, în perioada următoare, şi în şcolile sucevene, pentru a atrage cât mai mulţi copii spre atelierele de pictură organizate de Muzeul Bucovinei.