Cunoscutul colecționar câmpulungean de cărți poștale ilustrate și documente rare Cătălin Murariu a devenit recent și autor de carte. El și-a publicat un prim volum de povestiri, fapt ce reprezintă, așa cum ne-a declarat autorul, ”împlinirea unui vis mai vechi, respectarea unei promisiuni pe care mi-am făcut-o cândva mie însumi”.
Sub titlul ”Întâmplări cu grăniceri”, cartea căpitanului în rezervă Murariu reunește povestiri adevărate despre oameni, locuri și întâmplări care s-au întipărit în mintea, sufletul și amintirile autorului în perioada în care acesta a fost cadru militar sau i-au fost povestite de colegi. Cătălin Murariu a ținut să ne precizeze și că nu este pensionar militar, pentru a nu fi interpretate tendențios unele dintre scrierile sale ”mai directe și poate de aceea mai deranjante pentru unii”.
Despre viața cazonă, căpitanul în rezervă Murariu ar putea povesti mereu ore în șir și ne-a explicat că nici nu i-ar ajunge o viață și o bibliotecă întreagă pentru a cuprinde toată milităria, așa cum a cunoscut-o el, în file de carte. ”Umbra lui Moș Teacă încă mai bântuie prin Armata Română, că a fost ea populară, socialistă, comunistă sau chiar în NATO. Suntem un popor care copiază ușor pe alții și, din păcate, cu ce nu este bun”, spune cu amărăciune autorul, ca o motivare a acidității cu care tratează multe personaje în cartea sa.
Cătălin Murariu este câmpulungean, născut în 1952, fost elev al Liceului „Dragoș Vodă”, promoția 1971, apoi absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi ”Nicolae Bălcescu” Sibiu, arma infanterie, specialitatea grăniceri. A fost comandant de pichet de frontieră, de pluton de instrucție și instructor de schi la specialitatea ștafetă, apoi ofițer cu pregătirea de luptă în Statul Major de batalion. A trecut în rezervă ca urmare a unei atitudini considerate ”nesănătoase” și pentru că nu a vrut să devină membru PCR. În rezervă a fost comandantul gărzilor patriotice la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc. Chiar dacă nu a dus până la capăt o carieră militară începută promițător și chiar dacă s-a convins pe propria piele că există destule ”oi negre” în armată, Cătălin Murariu păstrează și astăzi un respect deosebit pentru militarul român și instituția militară. „Mă înclin cu respect în fața celor cu părul alb, ajunși la pensie, în rezervă sau retragere, în fața tuturor acelor care au făcut din actul de comandă, de instrucție, tot ce este mai bun, cu seriozitate, cu pasiune și bun-simț”, ne-a mai spus autorul.