Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 93 (5300)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea filatelică „Arhitectură - Palatul Băncii Naţionale a României”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Romfilatelia a introdus în circulaţie, începând cu data de 17 aprilie, emisiunea intitulată „Arhitectură - Palatul Băncii Naţionale a României”, o serie de patru mărci poştale care reproduce imagini ale exteriorului şi interiorului palatului din strada Lipscani.

 

Palatul BNR a fost construit pe locul celui mai mare han din istoria Bucureştiului, hanul Şerban Vodă

Banca Naţională a României (BNR), instituţie de credit care a deţinut încă de la crearea sa privilegiul exclusiv al emisiunii de bancnote, a luat fiinţă la data de 17/29 aprilie 1880.

Importanţa economică şi socială a activităţii desfăşurate de această instituţie reclama existenţa unui local propriu, care să-i definească şi să-i exprime identitatea într-o manieră puternică şi de neconfundat.

Astfel, în perioada 1884-1889, în inima zonei comerciale a Bucureştiului (delimitată de străzile Lipscani, Smârdan, Karageorgevici şi Doamnei), pe locul celui mai mare han din istoria oraşului, hanul Şerban Vodă, a fost construit Palatul BNR.

Proiectul de arhitectură a fost încredinţat arhitecţilor francezi Marie-Joseph Cassien Bernard şi Albert Galleron, iar lucrările de construcţie şi amenajările interioare au fost conduse de arhitecţii Nicolae Cerchez şi Constantin Băicoianu şi supravegheate, în numele Consiliului de Administraţie al băncii, de către Eugeniu Carada, director al instituţiei, personalitate remarcabilă a vremii, unul dintre întemeietorii României moderne.

 

Cele patru mărci poştale ale emisiunii au fost emise într-un tiraj total de 101.600 de exemplare

Cele patru mărci poştale ale emisiunii (cu valori cuprinse între 3,10 şi 4,70 lei), machetate de Mihai Vămăşescu şi tipărite în sistem offset în cinci culori pe hârtie cromo-gumată, au fost emise într-un tiraj total de 101.600 de exemplare, din care 22.400 mărci poştale în coli de 32 de timbre, 55.200 în minicoli de şase timbre şi 24.000 în coliţe dantelate de patru timbre (6.000 de coliţe). Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei înfăşisează faţada principală şi cea de vest a Palatului BNR, cel cu valoarea nominală de de 3,60 lei reprezintă Sala de marmură (vechea Sală a ghişeelor, care adăposteşte astăzi Muzeul BNR), marca poştală cu valoarea nominală de 4,50 lei prezintă holul central de la parter, iar timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei este ilustrat cu una din cele două scări monumentale ale instituţiei. A fost realizat totodată şi un FDC, 1000 de plicuri echipate cu cele patru timbre ale emisiunii numerotate şi obliterate cu ştampila „prima zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea filatelică „Arhitectură - Palatul Băncii Naţionale a României”.
 Vizualizări articol: 757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiunea filatelică „Arhitectură - Palatul Băncii Naţionale a României”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei